Kitakarítják a turistaparadicsomot

2018. április 26. 11:14
Fél évre lezárták a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát nagytakarítás céljából

Túlszennyeződés miatt fél évre lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet. Csütörtöktől nem engednek be turistákat a Manilától 315 kilométerre délre fekvő szigetre, a látogatási tilalom betartására 600 rendőr ügyel. A „vesztegzár”
fél éve alatt kitakarítják a finom, hófehér homokjáról és a kristálytiszta vizéről híres szigetet, kiküszöbölik a hiányosságokat, amelyek a súlyos elszennyeződést okozták.

A zárlatot személyesen Rodrigo Duterte, az ország elnöke rendelte el, aki megállapította, hogy a túlfejlesztés hatására a turisták körében népszerű sziget kezdett „pöcegödörré” válni. Boracayt a Condé Nast Traveler utazási magazin tavaly a világ legszebb szigetévé választotta. Az itt működő szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek azonban évek óta a tengerbe ürítik szennyvizüket, beleértve a fekáliát is.

A 10 négyzetkilométeres üdülőszigeten mintegy 40 ezren laknak, akiknek nagy többsége az idegenforgalomból él. Kártalanításukra a kormány közel 10 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el, de egyelőre nem tudni, hogy a pénzt miként osztják el. A zárlat első napján, csütörtökön munkások elkezdték szétverni a betonfalakat és egyéb építményeket a sziget főútjának kiszélesítésére, és a vendéglátóhelyek is bontóbrigádokat küldtek a fő strandot körbezáró illegális építmények lerombolására. A környezetvédelmi hatóságok bezárással fenyegették meg azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek nem az előírásoknak megfelelően oldják meg a szennyvíz-elvezetést.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés