Nulla eurós bankjegyet bocsátanak ki Marx emlékére

2018. április 19. 8:12
Tombol a kapitalizmus Marx kétszázadik születésnapján.

Lelkesen készül Karl Marx születésének kétszázadik évfordulójára a filozófus szülővárosa, a Rajna-vidék-Pfalz-beli Trier – írja a The Local DE. Trier, és több környékbeli város ugyanis értéktelen, nulla eurós bankjegyeket bocsát majd ki a kommunizmus eszmeiségét megalapozó gondolkodó arcképével, akinek meglehetősen közeli kapcsolata volt a pénzzel.

A modern kommunizmus atyja persze a mai napig kétes személyiség, de a bicentenáriumból – melyre május 5-én kerül majd sor – mindenki szeretne egy kis hasznot húzni.

Így történhetett, hogy az értéktelen bankjegyeken túl Trierben Karl Marx-vörösbort vásárolhat az oda látogató, ahogy a keletnémet időkben Karl Marx-városnak nevezett szászországi Chemnitzben MarxStädter néven dobtak piacra egy újfajta sört. Természetesen nem maradhatnak el a kötelező ajándéktárgyak, mint a filozófus arcképével és idézeteivel ellátott bögrék, de a boltokban jellegzetes Marx-szakállas, a filozófus fő művét, a Tőkét tartó sárga gumikacsákat is lehet vásárolni.

Trier városa annyira beleélte magát a születésnapi buliba, hogy nemrégiben a város egyes pontjain Marx stilizált alakjával jelennek meg a közlekedési lámpák piros és zöld árnyalatai.

Ami pedig a Marx-fejes kamubankjegyet illeti – nos, úgy tűnik az kiemelkedően jól fogy a turisták körében. Az első 5 000 nyomat kevesebb, mint egy hónap alatt elkelt, de április végéig több mint 20 000-et fognak nyomtatni a gondolkodó arcképével ellátott pénzből. Ezt egyébként Trier hivatalos honlapjáról április végéig bárki megvásárolhatja. 

Azt már csak a sors iróniájának lehetne nevezni, hogy a műveiben a kapitalizmus ellen küzdő Marx kétszáz évvel születése után maga is a kapitalizmus „elszenvedőjévé” válik.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről nekem is a Hitler-arcképes 0 eurós ugrott be.

WC papírra kellett volna...

Abból még lehet én is vennék.

Most Soros a Marx, vagy Marx a soros?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés