Így újulhat meg a kisföldalatti

2018. április 18. 18:03
Új szerelvényeket, új végállomást és rengeteg hasznos fejlesztést kap a vonal.

Lapunk már korábban is beszámolt az M1-es metróvonal felújítására vonatkozó tervekről, most a Zoom.hu cikke alapján új részletek kerültek napvilágra a kisföldalatti megújulásával kapcsolatban.

A Zoom.hu beszámol, hogy a BKK kiírta az európai kontinens második földalatti vasútjának felújításáról és bővítéséről szóló közbeszerzést. Ha ezekkel a tervekkel elkészülnek, már csak a kivitelezésről szóló közbeszerzés kiírása van hátra, és kezdődhet is az építkezés.

A tervek között három fejlesztési ütem szerepel, az I. ütemben a meglévő vonalat fejlesztenék és a Vigadó térig hosszabbítanák meg azt, a II. ütemben a földalatti már a Kassai térig, a III. ütemben pedig már a Marcheggi hídi csomópontig járna. Ezzel egy időben új járműveket is beszereznének, melyek a mostaniakkal ellentétben egyterűek, nagyobb kapacitásúak és hosszabbak lennének.

Az első munkarész a vonal következő pontjait érintené:

  • Deák tér: Itt csatlakozik a vonal az M2-es és az M3-as metróhoz, ezért a forgalmas állomáson olyan lift épül majd, mely eléri a többi vonalhoz vezető összekötő folyosót is. Ezen kívül a Kiskörút felé egy másik kijárat is épülne.
  • Oktogon: Déli irányban új kijárat létesülne, így javítva az Andrássy út megközelíthetőségét.
  • Hősök tere: Az állomás itt is kapna egy második kijáratot a téren helyet kapó rendezvények kiszolgálása érdekében.
  • A fontosabb állomások akadálymentesítésére is sor kerülne.
  • A vonal új megállót is kapna a Széchenyi fürdő és a Mexikói út között, a Hungária körút alatti állomásnál az 1-es villamosra lehetne átszállni.
  • A 2-es villamosra való átszállási lehetőség megteremtése érdekében az új végállomás a Vörösmarty térről a Vigadó térre kerül át.
  • Ezen felül az új járművek miatt fejlesztik az áramellátási rendszert, míg a régi szerelvényeket nosztalgiajáratként is alkalmaznák. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés