Nem az ország hülye, hanem a vidékiző balliberálisok

2018. április 11. 12:25
Akárhogy csűrik-csavarják az ellenzéki lapok, a Fidesz nem csak a vidékiek és szegények körében a legnépszerűbb. Hanem Budapest egészében, a gazdag városokban, az értelmiségiek kertvárosaiban, a nyugati határszélen, a főváros körüli agglomerációban és a 12. kerületben is. És a nők és – meglepetés – a fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb. A Fidesz totális néppárt lett. A vidékizéssel máris a Fidesz 2022-es újabb győzelméért dolgoznak.

„Úristen, milyen emberekkel élünk egy országban? Hogyan hihetik el, hogy a migránsoktól kell félteni a kultúránkat? Miért van ennyi gyűlölet a magyarokban?” (Földes András, Index: Hogy lehet ennyire hülye egész Magyarország?)

 

Az Index szerzője bicskanyitogató stílusban idézi föl vidéki útjai (legalább voltak neki olyanok, ment szafarizni biztos), amikor szembesült azzal, hogy A Vidékiek szerint minden igaz, amit a tévé mutat, a rádió bemond, az újság megír. Akkor is, ha úgymond fideszes propagandamédiáról van szó, mert a suttyó vidékiek nem tudnak különbséget tenni a médiákok között oldalak és pártkötődések szerint.

Földes összeszedi minden toleranciatöltetét, és igyekszik megérteni, hogy vidéken nem a médiaelemzések olvasgatása az általános elfoglaltság. Igyekszik megérteni, hogy ez nem mindenkit érdekel – majd levonja a következtetést, hogy minél rosszabb gazdasági helyzetben van egy település, annál inkább félnek ott a migránsoktól, és ez irracionális. 

Szerda reggel ugyanez az Index arról értekezik, hogy minél szegényebb egy település, annál inkább a Fideszre szavazott. 

A Momentum és az MSZP-Párbeszéd eredményváróján ugyancsak sok olyan hangot lehetett hallani a drukkerek körében, hogy a „valóságtól elszakadt” vidék a Fideszre szavaz, meg hogy bunkó parasztok – és szemét határon túliak. 

A teljes ellenzék, pártjaival és médiájával együtt tehát (kivéve talán a Jobbikot) levonta a következtetést:

a vidék elmaradott, suttyó, bunkó, műveletlen és iskolázatlan barmokból áll,

le lehet húzni az országot a klotyón. 

Egy baj van: ez a hozzáállás nem jött be Jászi Oszkárék óta. Nekimenni a vidéknek ahelyett, hogy megértenék.

Az RTL Klub és a 444 megbízásából készült Medián-felmérés elég pontos képet a valós pártpreferenciákról a különböző társadalmi csoportokban

 

A vidéknek tulajdonított suttyóság nem vidék-specifikus. Elhiszem, hogy Földes András vidékre jár azért, hogy találkozzon olyanokkal, akiknek nem médiaelemzésből áll az élete, de ehhez elég Budapesten is találkozni akárkivel, aki szimplán csak nem újságíró. Még az sem kell, hogy kétkezi munkás legyen az illető. Mérnökök, tanárok, titkárnők, sales-esek, de gyakran egyetemi emberek is hozzák ugyanezt a hozzáállást. Mit olvastak mindig is az emberek a metrón, munkába menet? Blikket. Nemzeti Sportot. Később a telefonjukat. A legújabb romantikus ponyvaregényt. Az ezredforduló környékén még páran olvastak közéleti napilapot a metrón, de a túlnyomó többség már akkor sem.

Meglepetés: vidéken is van internet, vidéken is van Index, valószínűleg olvassák is. Egyébként napilapok tekintetében az országos lapok inkább fővárosiak voltak mindig is, Veszprémben a Veszprémi Naplót olvasták az emberek. Egy Magyar Nemzethez már nagyon politikamániásnak kellett lenni.

De megfordíthatjuk az egészet: kik laknak a Gellért-hegyen? Budapest kertvárosaiban? A jómódú agglomerációban? Csak azért kérdezem, mert az egy főre jutó diplomák száma egy pár éve megjelent kimutatás szerint (a Heti Válaszban olvastam) a Budapest körüli agglomerációs övezetben a legmagasabb, ahová a családos középosztály kiköltözik. Budapest, főleg Pest belső kerületeiben pedig viszonylag magas a szegényebb rétegek aránya. Plusz: az országnak éppenséggel nem a Dunántúl a legelmaradottabb területe. Főleg nem a nyugati határszél. Sopron, Szombathely, Vas: jómódú területek, Ausztriával szomszédságban, sokan átjárnak, mások nem, de egyértelműen össze tudják hasonlítani magunkat az osztrákokkal.

Ezek a fővárosi és vidéki környékek pedig vastagon jobboldaliak. Ma: fideszesek.

Abban a puszta megállapításban van igaza az Indexnek, hogy „a baloldal négy év alatt kicsinálta magát vidéken”. A magyar kis- és nagyvárosok szinte kivétel nélkül fideszes fellegvárak, ahogy magában Budapesten is a Fidesz a messze legnépszerűbb párt. A baloldal leendő győzelme nem csak a vidéki médiatudatosság fejlesztésétől függ, nagyon nem.

Nem vidék-város szembenállásról van szó. A Fidesz minden régióban és minden nagyobb társadalmi csoport köreiben a legnépszerűbb erő: totális néppárt lett. Ezzel kell valamit kezdenie a Fidesz ellenfeleinek. Nem lesz egyszerű kihívás, az igaz.

Fura, hogy eddig az volt a baloldali mantra, hogy a cserben hagyott szegények zsírján hízó, Fidesz által kedvezményezett, államfüggő középosztály a ludas. Most hirtelen a középosztály helyett a buta, megvezetett szegények lettek a hibásak – de ők nem lehetnek bűnbak,

így paternalista módon megsimogatják a buksijukat,

hogy „nem baj, majd a haladók felvilágosítanak titeket, elhozzuk nektek az általunk ismert Igazságot”. 

Arról pedig, hogy évek óta kitartó, rég nem látott gazdasági növekedés, jövedelmi, vagyoni  gyarapodás van az országban, vagy nem esik szó, vagy megpróbálják letagadni; vagy ha még el is ismernek valamit belőle, azt kizárólag külső faktorokra vezetik vissza, mintha ez az ország önerőből nem tudna egy lépést se előbbre lépni. Pedig most a szűk esztendők után évről évre lépeget előre Magyarország és a magyar társadalom egy nagyon jelentős része. A választók pedig ezért választják ekkora arányban most a Fideszt – sokan akár hümmögve, mérlegelve, vagy épp befogott orral.

A médiamunkások és politikai akcionista civilek problémái nem érdeklik őket. A munkahely, a fizetés, a településeik fejlődése, az iskola és a kórház, az igen. Az eredményekből és hiányosságokból, elmaradásokból pedig mérleget vonnak. És utána döntenek. Április 8. eredményeiből látszik, hogyan döntöttek.

Erre a baloldal különösebb szembenézés nélkül tovább tolja az ostobavidékizést. Az önszerveződés, a küzdelem, a kitartás, a magyar tömegek újbóli megszólítása, a problémáik feltérképezése, a dolgok újragondolása helyett már minden feladásán, a kivándorláson, a kivonuláson gondolkodnak.

Ezzel máris a Fidesz 2022-es újabb győzelméért dolgoznak.

Mutatok egy friss, keresetlen nyelvezetű megfejtést egy mikrobloggertől:

„Olvasom fészen a sok faszt, hogy akkor ők most elhagyják az országot. Megy a hiszti meg a nyavajgás. Tudjátok mi jutott eszembe? 2002-ben Orbánék nem nagyon hitték el hogy kikaphatnak. Mikor kiderült hogy buktak, mit csináltak? Rohadjatok meg, akkor lesznek polgári körök, megyünk vidékre, és építjük a bázist, visszajövök, és végigszopatom az egész brigádot! És volt hozzá egy nyomi Demokratája, meg egy Magyar Nemzete. Ezek meg? Brühühű, elmegyek, brühühű mindenki hülye, brühühű csak egy szaros atv-rtl-hírtv-index-444-hvg-azonnali-24.hu-átlátszó-mércénk van. Ahelyett, hogy szerveződnének vidéken, kollektíve legyökereznek mindenkit, aztán csodálkoznak ha egy vidéki suttyó faszra húzza őket rendszeresen. Gyurcsányba részegen több taktikai érzék van, mint ezekbe összesen.”

Összesen 372 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendben, Szilvay Gergely!

A Lendvay utcában újabb pipa került a neved mellé...

Csak így tovább a lenini úton!!!

Pesten a kulturált ember nyílt e-vel mondja, hogy : baszd meg.

Az atlatszo.hu már megfejtette, hogy mi a probléma

A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország
https://atlatszo.hu/2018/04/11/a-magyar-sajto-a-magyar-videk-a-magyar-valaszto-es-magyarorszag/

Na ja! Olyan átlátszó az erőlködés, mint az ellenzék kifogása a mostani választási eredményről.

Vidéki vagyok. 1949-től községben élek. Nemcsak a magyar lapokat, hanem a külföldieket is olvasom az internet segítségével. A TV-t csak ritkán nézek. Ezt is vegyesen.
Van egy baráti körünk, amolyan 100-as klub. Nemcsak Fidesz pártiak vannak benne, hanem vegyesen. Korosztályra is vegyes. Nagyjában azonos a férfiak és nők létszáma. Az iskolázottság is vegyes. Nem igaz az állítás, hogy a vidéki ember buta, csak sok mindent megtanult a múltból és csak annak hisz amit megtapasztal. Ha valaki elveszti a hitelét, észreveszi, hogy becsapták a fehér galléros nyakkendős elit félrevezette, akkor nagyon nehéz újra meggyőzni a hitelességről, újra megszerezni a bizalmat.
Ezt nem érti az atlatszo.hu írás szerzője.

Te mint jobbikos újra náci leszel, vagy "néppárti" nyuszi? Ki lesz az új vezéred?

Majd holnap a LIBE feltárja a problémákat és elítéli Magyarországot, a magyar kormányt. Nagyon sürgős nekik már most kampányolni, mert tartanak, hogy a liberálisok és a szocialisták képviselői jövőre igencsak meg fognak fogyatkozni.

Te milyen nyelven írsz? Netán beszédhibás vagy, esetleg italos?

Válaszok:
lynx | 2018. április 11. 15:56

'"csak egy szaros atv-rtl-hírtv-index-444-hvg-azonnali-24.hu-átlátszó-mércénk van"

A Klubrádió már kormánypárti lett, vagy mi?

Nem beteg, csak lekapcsolta a villanyt és leengedte a redőnyt. ;-)

Igen, ennyi, de egy fontos dolgot tegyünk hozzá, nehogy a közelgő EU-s és önkormányzati választásokon arcra essünk.
Vidéken az emberek idejük legnagyobb részét nem a számítógép előtt töltik, az elektronikus média nagyrészt ismeretlen...
Miért hangsúlyozom ezt?
Azért, mert ha ismernék a HVG-t, a 444-et, a 168 órát, a Népszavát, az ATV-t, Hír tv-t ésatöbbit, igencsak elvarázsolódna a tudatuk, az agyuk!
Minimum Budapest-dózisban, ami pedig Fidesz-vereséget jelent.
És nem azért, mert a fenti gyűlölet, uszítómédiák igazat szólnak, ellenkezőleg, áthangolják, lebutítják az értékesre uszítják az emberi irigységet, ösztönt, zsigert... Ez a tehetségtelenek évezredes fegyvere a közösség alkotása, egymás iránti természetes emberi tisztelete ellenében, a lázító uszítás.
A tehetségtelen, alkotásképtelen csak egyféleképpen lehet sikeres: ha az embereket egymás ellen kijátssza...
Az megengedhetetlen, hogy az ilyen uszítás, gyalázkodás az illetékesek, a Fidesz, a kormány részéről válasz nélkül maradjon!
Számokat, számokat és csak számokat!
Pl.: Mészáros, Garancsi, Tiborcz=a pályázati pénzek 5%-a!
A pályázati pénzek 95%-a=NEM Mészáros, Garancsi, Tiborcz!

Ezzel kell válaszolni a korrupciós-lopásos vádakra.
Ennek elmaradása a Fideszre szavazók elárulását jelenti.

Hasonló a hejzet nálunk is, csak mi még ráadásul 30 percre élünk Budapesttől és ha úgy hozza úri kedvünk akár oda is mehetünk színházba, moziba, vagy akárhová ahová a nagyérdemű pesti publikum jár. És mégis narancsban úszik Budapest környéke. Ezt magyarázza meg valamelyik romkocsmában szocializálódott anorexiás forradalmár. :)

Válaszok:
Taksony | 2018. április 11. 14:05

A helyzet persze itt sem pontos j. :)

Általában mindenütt van más alternatíva is, olcsóbb. Ha meg nincs, akkor kifizeti ezt. Mert kell. nyugdíjas Apám elvakult DK-s és vidéken élnek a szüleim. Fater imádja az internetet, nem lehet róla lerobbantani. Ha dupla ennyi lenne szerintem azt is kifizetné. Akinek meg gyereke van annak kötelező. Nézd meg a statisztikát, vidéken is nagyon magas az internet penetráció.

Válaszok:
hátakkor | 2018. április 11. 15:54

Aha. Aztán nézz már be egy cigány... házba, és látni fogod hogy műhódas TV meg internet az mindenütt van. Akkor is ha sporheltben tüzelnek és nincs budi a házban. (És lehet hogy amögött sem.)

Ehhez képest a nem cigány lakosság teherbíró képessége többszörös. és van is internet előfizetésük. Vidékiként mondom hogy oda nincs bekötve az internet ahol nagyon öregek laknak akik már szavazni se igazán járnak el.

"Mit olvastak mindig is az emberek a metrón, munkába menet? Blikket. Nemzeti Sportot. Később a telefonjukat. A legújabb romantikus ponyvaregényt. "

Még hozzátenném, hogy bringán, autóban meg szinte senki nem olvas, hanem mondjuk zenét hallgat.

Emlékszünk amikor FeGyőr a VIII. kerületi utcákat és helyeket ferencvárosival kevert? Meg ő a Belvárosban járt suliba, majd ő ott nyer! Alig győzött visszalépni vmi kamu mesével. Meg nem is látta még a csepeli állapotokat, de majd ő megóvja a fejlődéstől Csepelt is! NOlimpia! Meg Nyomorult Nyomaték pártot alakít! Pár hetet gyakornokoskodik Berlinbe és idehozza nekünk a jót! Párizsba meg az Olimpiát...

Hát igen, nehéz lehet így a FIDESZ-nek. Majd vigasztalódik avval hogy listán Budapesten is a FIDESZ nyert.

Bezony. Akár csak a nullát. De az araboknak tulajdonítják mindkettőt.

Abszolút SzDSz tempó. Ha nem nyernek, akkor csak mucsa jöhet. TGM, a legnagyobb mucsai. Romániában már éhen halt volna.

"Ameddig a vasi hatarszelen azt latom, hogy egyre kozelebb vagyunk eletszinvonalban az osztrakokhoz, addig nekem aztan pofazhatnak a belpesti okostojasok akarmirol"

Hát még itt Budán! ;)

"Aki egy olyan pártra szavaz akinek, se programja, se kiállni nem mer megvédeni és bemutatni a programját (?), azzal nem lehet mit kezdeni!"

Orbán takarodj nem elég pogram??
A Nyomaték zsúrfiúja 5 perc helyett 4-ben csak kamu kérdéseket tett fel. Két héttel a választás előtt kérdései vannak, nem válaszai.
Mit lehetne vitázni ilyennel? Azt se tudja mi az az Olimpia, de azt se hol a Corvin köz.

Elkotyogta a pogramjukat: felvenni a 750 milla állami támogatást és abból végtörleszteni a diákhitelüket. Azt se érti hogy megy a párt és kampánytámogatás.

Most a biológiai fegyverben hisznek. Hogy majd idővel maguktól bejutnak.

"elment 4-500 ezer ember 2010 óta ebből az országból"

Ment a nagy lófaxt. Egész UK-ban, ahol állítólag százerek vannak, mint kiderült 90e körüli magyar dolgozik. Ottani, angol adatok szerint.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarians_in_the_United_Kingdom
https://budapestbeacon.com/number-of-hungarian-migrants-in-uk-nearly-doubled-between-2011-and-2016/

De ha ez nem lenne elég, magyarázd már meg hogy 600e reményvesztett, elkeseredett kivándorolt magyarból miért csak ennyi akart szavazni?

Én budai létemre sűrűn járok vidékre. Például ott van esély, hogy ismerik is a választók a jelöltjüket, a családjukat, ismerik milyen ember, mit tett és mit nem addig.
A képviselő pl. minden szombat délelőtt szépen felöltözve kimegy a főtérre fagyizni, iszogatni, beszélni, mindenkinek köszön, Neki is köszönnek, rendben van a város, környék, vannak rendezvények - arra is elmegy, esetleg beszédet tart.

Én is ismerem Budán a polgármestert, köszönünk a meccs nézőtéren, megiszunk egy drinket és nem politikáról beszélünk. Egyik utcában eléggé zötyög a bringám, de eszembe sem jutna Neki elmondani, hanem betartom a szolgálati útvonalat és a saját önkori képviselőmnek mondom el. Vagy bemegyek a közmeghallgatásra. Ugyanígy a parlamenti képviselőm is ott van mindenütt. Ünnepség, avatás, dínom-dánom.

"az igazság az h a fidesz az alsó rétegektől vont el jövedelmet."

Ennek az "igazságnak" azért nézz utána jobban!

"Momentum megpróbálkozott lemenni a vidékre, tudod mi lett belőle?
A helyi kormánypárt sajtója szénné fikázta őket!"

Tudod ez olyan, aki a Kálvin téren kívűl már nem igazodik el.
Szabó Rebeka, az LMP agrár szakpolitikusa. Emlékszel?
Hogy Ő már lapátolt szénát is egy szombat délelőtt, érti a vidék gondját..

Most Zuglóban ejtőernyős, KariGeri vette fel Zuglóba. Máshoz is ért, nem csak a szénalapátoláshoz.

"Ki tart el kit? Elmondom;a programozó a fűkaszás hülyét. "

Ma estére milyen kaját programoztál le?

Sőt, csak gyanítom iskola is van ;)

Internet, khhmm.
Kik járnak élen az Internet "moderálásában" ( gyerekkori nevén cenzúra)?
Cukorhegy, Macaroni és Mürkül. Ha valami bajod van a betelepítési politikával, hamar letöltendőt kaphatsz, de a HR manager minimum behív egy beszélgetésre.

"Nekem a rokonságom nagy része vidéki.

Mondjuk ők az értelmiségiek közé sorolhatók vagy világlátottak.

A fidesz belőlük nagyon nem tudott hülyét csinálni."

Adjuk meg az esélyét, hogy leginkább magukból tudnak hülyét csinálni.

Nem az ország hülye, csak a liberálisok. Ennyi.

"A marosvásárhelyi harcinyuggerek azonnal nekiestek Vonának, amikor ott volt, mivel a kormányzati papagájkommandó elhitette velük, hogy Gyurcsánnyal szövetkezik. Amiből persze egy szó sem igaz, sehol nem lépett vissza egyik jobbikos jelölt sem"

Annál is rosszabb helyzetbe lavírozta magát Zazri. Gyurcsány?!
Chanad, Balóné, Bánő, Betlen, Baló, KáGéBéla, Heller, Haraszti, Hanuka, Spinoza ház, stb.

Ha picit elébb kezdi a nyílt hellerizmust, vagy elmegy legalább még 2 zsinagógába is, akkor a Feri fanclubtól levesz 1%-ot és Feri kiesik. Így viszont Zazri esik ki és Feri van bent.
Amúgy Zazrinak mindenütt nekiestek, nem csoda, hogy az egésztől elment a kedve.

"Egy részük a mai napig azt gondolja, ha kimegy Budapestről, akkor leesik a földgolyóról. "

Már a Kálvin térnél gondban vannak...

Nem értelek pontosan, de nem mindegy.
5 százalékát a pénznek, még ha ellopnák, ami abszurdum, hiszen a beépített eredmény mindenki előtt látható, szóval 5%-ot akkor sem lehetne határtalan korrupció jelzővel illetni.
Magyarország lakosságának legalább háromnegyede BIZTOS ABBAN, HOGY A FIDESZ ÉS ORBÁN VIKTOR KORRUPT ÉS LOP.
Ez az állapot TARTHATATLAN, és a kisebb baj az, hogy nem igaz.
A nagy baj az emberek agyának mérgezése, az uszító hazugságáradat a fidesz lopásáról...
Így is fennmarad a 95, a demokrata pályázóknak, a nem Mészárosoknak..

Ezek szerint nem olvastad el a cikket...

Olyan minták kellenek ezen országnak, amelyek morálisan erősítik ezen társadalmat, amelyek erős morális alapokat képeznek, nem csak szavakban, hanem gyakorlatban is képviselve meghatározó értékeket. Ahol nem ráerőltetni akarjuk saját akaratunkat másokra közvetetten, akár sulykolással, pszichológiai eszközökkel, ferde utakon járva, sokan adott politikai érdekeket képviselve a társadalom érdekeinek képviselete és szolgálata helyett, fordítva ülve a lovon, hanem a társadalom tagjait fel kívánjuk emelni a világosság útján járva, keresztényként valóban a kereszténységet erősítve, de nem saját, emberi, egyéni, politikai értelmezések és újra definiálások mellett, hanem megmaradva Jézus kereszténységénél, szándékainál, lelkületénél, eszközeinél és módszereinél.

Nem a követett emberi személy és a követők száma határozza meg azt, hogy helyes-e az út amelyen járunk, hanem a haladás iránya, az úton megtermett gyümölcsök. Jézus majd egyedül maradt halála előtt, mégis Ő képviselte az igazságot, azok tették helyesen anno is és azok teszik helyesen a mában is, akik keresztényként az Ő útján maradnak.

Sebes Gábor fideszes önkormányzati képviselő, a Magyar Idők publicistája (facebook):

"Másnap

Nyolc év távolából felidézem Orbán Viktor 2010. április 11-i köszöntő beszédét a választási győzelem után.

„A kiérdemelt bizalmat meg kell tartani, ezért akármilyen elsöprő fölénnyel is győztünk a mai napon, a következő évek során számunkra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon. És ennek a szerénységnek és alázatnak a jegyében mondom Önöknek, mondom Nektek, hogy bár mi nem rettenünk vissza a feladatok elől, fel is készültünk erre a munkára, de a következő kormány nem érhet el sikereket önállóan és egyedül. A következő kormány és én személy szerint is csak akkor érhetünk, érhetek el sikereket, ha mindig számíthatunk Önökre, mindig számíthatunk Rátok, ha Ti is mindig ott lesztek, és megteszitek a magatokét.”

Látjuk, pontosan tudta, mi a feladat, mi helyes és erkölcsös, kiknek tartozik elszámolással. Eszerint cselekedett a kormány és Orbán Viktor?

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) magyar vonatkozásban 41 vizsgálatot végzett 2013 és 2016 között. „Aggodalommal jegyzik meg”, hogy továbbra is igen magas, 36 százalékos az olyan közbeszerzések aránya, amelyekre egyetlen pályázó volt. Magyarország ezzel a második legrosszabb helyen áll az EU-ban. Sajnos sok olyan, közbeszerzésekhez köthető ügy van, amelyek bírósági ítélet nélkül is bűzlenek a korrupciótól. Az ugyanazon a számítógépen írt alternatív ajánlatok, az egyetlen cégre kiírt, más által nem megnyerhető pályázatok egyértelműek. Ugyancsak tagadhatatlan, hogy a letelepedési kötvények értékesítése jól kifundált pénzszivattyú, amely az államkasszának járó pénzt magáncégekbe juttatja.

Nem lehet „Nekünk Magyarország az első” szlogennel kampányolni, kijelenteni, hogy „szenvedélyesen szeretjük Magyarországot, és készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk érte”, arról beszélni, hogy meg akarjuk őrizni kereszténynek az országot, meg arról elmélkedni, hogy a kereszténység nem csak hit, hanem kultúrát is létrehozott, miközben szemérmetlenül meglopják az államkincstárat. A keresztény erkölcs alapja a tízparancsolat. A VII. így szól: Ne lopj! A X.: Ne kívánd felebarátod feleségét, ne kívánd felebarátod házát, se mezejét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát és semmit, ami a felebarátodé! – azaz, röviden: Mások tulajdonát ne kívánd!

A korrupcióban az is szörnyű, hogy a Fidesz és Orbán összes szavazóját és hívét bűntárssá teszi egy olyan bűnben, amit nem követtek el. Ugyanis nincs feltételes szavazás, nem lehet úgy Orbánra és a Fideszre szavazni, hogy rátok szavazok, de csak ha abbahagyjátok a lopást. A tömeges, ellenőrizetlen, ránk kényszerített migrációt magam is Európa jelenleg legnagyobb problémájának tartom, és támogatom a kormányt. De miért kell elfogadnom, hogy közben fosztogatják az államkincstárt és az Uniótól a felzárkózás elősegítésére adott pénzt?! A korrupció másik pusztító hatása a rossz példa követése. Minisztériumi, állami hivatali, önkormányzati tisztviselők ezrei gondolhatják, hogy ha a kormány ezt csinálja, akkor a hatalomgyakorlásnak ez az értelme és módja.

2019-ben önkormányzati választások lesznek. Az önkormányzati választáson a migráció már nem lesz téma. Miért kockáztatja a Fidesz, hogy elveszíti a települések vezetését a sorozatos leleplezések miatt?

Tartok tőle, hogy Magyarországon a hivatalosságok között sincsenek sokan tisztában azzal, hogy Amerikában mennyire fontos értéknek tartják a verseny tisztaságát, és mekkora diplomáciai, erkölcsi és üzleti hátránnyal jár, ha egy országot korruptnak tartanak. A kitiltási ügynek erős figyelmeztetésnek kellett volna lennie, de nem hatott. Miért várják meg a következő figyelmeztetést? Nem beszélve arról, hogy az Európai Unióban a magyar kormány ellenfeleinek is erős fegyvert adnak a kezébe, és csak politikai döntés kérdése, mikor élesítik ezt a fegyvert. Ha a kormánynak Magyarország az első, akkor miért kockáztatja a hatalmát – amivel megvédheti Magyarországot – a közpénz magánzsebekbe csatornázásával?!
Ezek nem moralizáló, hanem pragmatikus ellenérvek a korrupcióval szemben.

Remélem, senki nem akarja azt az ellenvetést tenni, hogy a nemzeti burzsoáziát csak így lehet létrehozni. Mi ebben a burzsoáziában a nemzeti? Mi haszna van belőle a nemzetnek? Biztos, hogy a miniszterelnök vején és gyerekkori barátján kell kezdeni a nemzeti burzsoázia létrehozását?

Simicska példáján látszik, hogy mit ér az ilyen „nemzeti burzsoázia”. Zsarolható, vagy egyszerűen többet akar, mint amennyit kaphat, és átáll. Ki számol el azzal a pénzzel, amit Simicskának juttattak, de az Orbán-kormán megdöntése érdekében használta fel?

Annyi találékonysággal és pénzzel, amivel a „nemzeti burzsoáziát” igyekeztek kialakítani, a magyar kis- és középvállalkozásokat kellene támogatni. Ők valóban nemzetiek. Ha Magyarországon nem fideszes kapcsolatokkal, hanem teljesítménnyel, innovációval lehet majd boldogulni, ők lesznek a kormány legerősebb támasza.

A Fidesznek és a kormánynak nem a „nemzeti burzsoáziának” kell kedveznie, hanem azoknak az embereknek, akik az elmúlt napokban az utcákat rótták és bekopogtak az ajtókon, mozgósítva a Fidesz választóit. Nekik kellene megfelelni, rájuk kellene odafigyelni. A mi választókerületünkben tőlem is tanácstalanul kérdezgették, mit válaszoljanak, ha a felkeresett választók felvetik nekik a korrupciót vagy például a rémes káderpolitikát. Nem tudtam semmit sem mondani. A bekopogó aktivistáinknak viszont sokan mondták, hogy most utoljára szavaznak a Fideszre, mert elegük van az urizálásból és a nagyüzemi lopásból.

Rogán Antal, Semjén Zsolt és Kósa Lajos annyira ostobának és kapzsinak bizonyultak, hogy nincs helyük az ország vezetésében. Említhetem még a magyarországi Microsoft kirúgott vezetőit: a Microsoft azért vált meg tőlük, mert állami hivataloknak, intézményeknek és kormányhivataloknak messze túlárazva adták a Microsoft-termékeket. Erre Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának volt vezetője miniszteri biztosi pozíciót kapott Lázár János mellett, Papp István volt vezérigazgató pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez került. Akik megkárosították az államot, azoknak az állam kínál magas pozíciókat?! Milyen racionális és erkölcsös magyarázat lehetséges erre?

Szabó Zsolt államtitkárnak 1,2 milliárd forintnak megfelelő dollárja van egy belize-i offshore bankszámlán, és nem lehet tudni, miből.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter körül is vizsgálódott az OLAF. Egy uniós pályázaton elindult három vállalkozás egyaránt 10-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, majd mindhárom a miniszter ingatlanjában „vásárolt” magának helyiséget, valójában azonban egyikük sem költözött be. A három cég közül kettőt közvetlenül a pályázat beadási határideje előtt hozták létre. Az egyiket maga Seszták Miklós jegyeztette be a cégbíróságon, a másik alapító okiratát pedig a miniszter ügyvédtársa adta be, s egy ideig mindhárom cég tulajdonosi-irányítói posztját Seszták korábbi iskolatársa, Sándor Kornél látta el.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, a Seszták legszűkebb köréhez tartozó Szivek Norbert – aki barátja és üzlettársa Tiborcz Istvánnak – így beszélt a beosztottjával, aki akadályozta, hogy Szivek törvénysértő megállapodást kössön: „Komolyan mondom, te ne menj sehova komoly helyre dolgozni, úgy kib…nak, mint ahogy mi megtettük most. Tehát megmondom őszintén, te mire vagy alkalmas. (…) János, menj el taxisofőrnek, ne menj el komoly pozícióba. (…) Ennyire béna, f…sz menedzser vagy?”

Mit tudnak ezek az emberek, hogy mindezek ellenére rájuk van szükség?

A 2014-ben kinevezett III/III-as múltú belügyi államtitkár, Tasnádi Péter esete nem csak a rémes káderpolitikát, hanem a pártállami múlthoz való ambivalens viszonyt is illusztrálja. A Fidesz nem tett meg mindent a kommunizmus bűneinek, a rendszer működésének feltárására. A szándék ugyan megvolt, létrehoztak egy kutatóintézetet, a VERITAS-t, továbbá a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, de valami vagy valaki visszafogta ezeket az intézményeket. A Bizottság törvényben biztosított jogköre, hogy javaslatot tegyen titkosított anyagok titkosításának feloldására. Ez például nagyon indokolt lenne azoknál az anyagoknál, amelyek a volt pártállami állambiztonságnál keletkeztek és még mindig a jogutódoknál vannak. Fel kell gyorsítani a még a titkosszolgálatok birtokában lévő dokumentumok átadását a levéltárnak.

Módosítani kell az ügynöktörvényt. A túlságosan megszorító jogi definíció miatt sok ember, aki a jelentéseivel ártott másoknak, ma nem nevezhető meg. Abszurdum, hogy Kárpáti György, a Nemzet Sportolója titkosíthatja a rá vonatkozó dokumentumokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, mert a bíróság kimondta, hogy nem volt ügynök – annak ellenére, hogy nagyon sok irat utal az ellenkezőjére.

Örültem a Fidesz nagyarányú győzelmének, de nagyon tartok tőle, hogy a pártban és a kormányban lesznek majd olyanok, akik ezt újabb felhatalmazásnak tekintik az ország megkárosításának a folytatására. Tévednek, ha azt hiszik, hogy nyolc év propagandájával ki lehet ölni az emberekből a tisztességes kormányzás, az önzetlen politikusok iránti igényt. Nem, nem lehet. A jobboldali, konzervatív közönségre is elviselhetetlen lelkiismereti terhet rakna, ha tovább folytatódna, ami eddig volt. Új lapot kell nyitni!

Egy újabb Orbán-idézettel fejezem be írásomat: „Ez a mi hazánk, a mi életünk. Nincs nekünk másik, küzdenünk kell érte a végsőkig. Nem adhatjuk fel soha!”"

Válaszok:
hhonor | 2018. április 12. 7:39

Ha az ember Jézusra tekint, nem az lesz már a lényeg, bizonygatandó, hogy ki mennyire Fideszes vagy ellenzéki, ki az egybites, sokbites, ki a városi, ki a vidéki, ki hova áll, kik milyen politikai erőket, érdekeket támogatnak, ezen dolgokon felülemelkedve már minden átértékelődik, megláthatja azon utat is, amelyet mind többeknek be kellene járniuk.

Válaszok:
hhonor | 2018. április 12. 8:00

Tisztességes, jóérzésű emberek mindenhol vannak ezen országban, politikai oldalaktól függetlenül, ahogyan olyanok is mindenhol, akiket kevésbé jellemeznek ezen jelzők, akik maguk is segítségre szorulnak. Nem kirekeszteni, a másikat megbélyegezni kell, felosztani ezen országot politika szekértáborokra, ellenséget képezni, leszólva a másként gondolkozókat, hanem mind többeket összefogni, segíteni, már a helyes irányba, meghatározó, alapvető értékek mentén, de ehhez lámpások kellenek, mint Jézus volt. Lámpások nélkül, világosság nélkül nincs világosságban járás. Az ember vakon tapogatózhat vagy bátran haladhat valamerre, amelynek hosszabb szakaszáról valójában semmilyen ismerettel nem bír, nem tudhatja, hogy hova fog jutni valójában.

Válaszok:
hhonor | 2018. április 12. 8:18

A magyar kormánynak pedig támogatnia kell, szolgálnia kell az egész országot, azokat akik rá szavaztak, akik a pártokat támogatók között a legnagyobb számosságot mutatták fel, képviselni és odafigyelni azokra akik más pártokra adták szavazataikat, a választók valamivel több mint felét képezve és azokat is, akik nem adták pártokra voksaikat, mert mindannyian ugyanazon ország, ugyanazon rangú tagjai.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés