Nem az ország hülye, hanem a vidékiző balliberálisok

2018. április 11. 12:25

Akárhogy csűrik-csavarják az ellenzéki lapok, a Fidesz nem csak a vidékiek és szegények körében a legnépszerűbb. Hanem Budapest egészében, a gazdag városokban, az értelmiségiek kertvárosaiban, a nyugati határszélen, a főváros körüli agglomerációban és a 12. kerületben is. És a nők és – meglepetés – a fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb. A Fidesz totális néppárt lett. A vidékizéssel máris a Fidesz 2022-es újabb győzelméért dolgoznak.

„Úristen, milyen emberekkel élünk egy országban? Hogyan hihetik el, hogy a migránsoktól kell félteni a kultúránkat? Miért van ennyi gyűlölet a magyarokban?” (Földes András, Index: Hogy lehet ennyire hülye egész Magyarország?)

 

Az Index szerzője bicskanyitogató stílusban idézi föl vidéki útjai (legalább voltak neki olyanok, ment szafarizni biztos), amikor szembesült azzal, hogy A Vidékiek szerint minden igaz, amit a tévé mutat, a rádió bemond, az újság megír. Akkor is, ha úgymond fideszes propagandamédiáról van szó, mert a suttyó vidékiek nem tudnak különbséget tenni a médiákok között oldalak és pártkötődések szerint.

Földes összeszedi minden toleranciatöltetét, és igyekszik megérteni, hogy vidéken nem a médiaelemzések olvasgatása az általános elfoglaltság. Igyekszik megérteni, hogy ez nem mindenkit érdekel – majd levonja a következtetést, hogy minél rosszabb gazdasági helyzetben van egy település, annál inkább félnek ott a migránsoktól, és ez irracionális. 

Szerda reggel ugyanez az Index arról értekezik, hogy minél szegényebb egy település, annál inkább a Fideszre szavazott. 

A Momentum és az MSZP-Párbeszéd eredményváróján ugyancsak sok olyan hangot lehetett hallani a drukkerek körében, hogy a „valóságtól elszakadt” vidék a Fideszre szavaz, meg hogy bunkó parasztok – és szemét határon túliak. 

A teljes ellenzék, pártjaival és médiájával együtt tehát (kivéve talán a Jobbikot) levonta a következtetést:

a vidék elmaradott, suttyó, bunkó, műveletlen és iskolázatlan barmokból áll,

le lehet húzni az országot a klotyón. 

Egy baj van: ez a hozzáállás nem jött be Jászi Oszkárék óta. Nekimenni a vidéknek ahelyett, hogy megértenék.

Az RTL Klub és a 444 megbízásából készült Medián-felmérés elég pontos képet a valós pártpreferenciákról a különböző társadalmi csoportokban

 

A vidéknek tulajdonított suttyóság nem vidék-specifikus. Elhiszem, hogy Földes András vidékre jár azért, hogy találkozzon olyanokkal, akiknek nem médiaelemzésből áll az élete, de ehhez elég Budapesten is találkozni akárkivel, aki szimplán csak nem újságíró. Még az sem kell, hogy kétkezi munkás legyen az illető. Mérnökök, tanárok, titkárnők, sales-esek, de gyakran egyetemi emberek is hozzák ugyanezt a hozzáállást. Mit olvastak mindig is az emberek a metrón, munkába menet? Blikket. Nemzeti Sportot. Később a telefonjukat. A legújabb romantikus ponyvaregényt. Az ezredforduló környékén még páran olvastak közéleti napilapot a metrón, de a túlnyomó többség már akkor sem.

Meglepetés: vidéken is van internet, vidéken is van Index, valószínűleg olvassák is. Egyébként napilapok tekintetében az országos lapok inkább fővárosiak voltak mindig is, Veszprémben a Veszprémi Naplót olvasták az emberek. Egy Magyar Nemzethez már nagyon politikamániásnak kellett lenni.

De megfordíthatjuk az egészet: kik laknak a Gellért-hegyen? Budapest kertvárosaiban? A jómódú agglomerációban? Csak azért kérdezem, mert az egy főre jutó diplomák száma egy pár éve megjelent kimutatás szerint (a Heti Válaszban olvastam) a Budapest körüli agglomerációs övezetben a legmagasabb, ahová a családos középosztály kiköltözik. Budapest, főleg Pest belső kerületeiben pedig viszonylag magas a szegényebb rétegek aránya. Plusz: az országnak éppenséggel nem a Dunántúl a legelmaradottabb területe. Főleg nem a nyugati határszél. Sopron, Szombathely, Vas: jómódú területek, Ausztriával szomszédságban, sokan átjárnak, mások nem, de egyértelműen össze tudják hasonlítani magunkat az osztrákokkal.

Ezek a fővárosi és vidéki környékek pedig vastagon jobboldaliak. Ma: fideszesek.

Abban a puszta megállapításban van igaza az Indexnek, hogy „a baloldal négy év alatt kicsinálta magát vidéken”. A magyar kis- és nagyvárosok szinte kivétel nélkül fideszes fellegvárak, ahogy magában Budapesten is a Fidesz a messze legnépszerűbb párt. A baloldal leendő győzelme nem csak a vidéki médiatudatosság fejlesztésétől függ, nagyon nem.

Nem vidék-város szembenállásról van szó. A Fidesz minden régióban és minden nagyobb társadalmi csoport köreiben a legnépszerűbb erő: totális néppárt lett. Ezzel kell valamit kezdenie a Fidesz ellenfeleinek. Nem lesz egyszerű kihívás, az igaz.

Fura, hogy eddig az volt a baloldali mantra, hogy a cserben hagyott szegények zsírján hízó, Fidesz által kedvezményezett, államfüggő középosztály a ludas. Most hirtelen a középosztály helyett a buta, megvezetett szegények lettek a hibásak – de ők nem lehetnek bűnbak,

így paternalista módon megsimogatják a buksijukat,

hogy „nem baj, majd a haladók felvilágosítanak titeket, elhozzuk nektek az általunk ismert Igazságot”. 

Arról pedig, hogy évek óta kitartó, rég nem látott gazdasági növekedés, jövedelmi, vagyoni  gyarapodás van az országban, vagy nem esik szó, vagy megpróbálják letagadni; vagy ha még el is ismernek valamit belőle, azt kizárólag külső faktorokra vezetik vissza, mintha ez az ország önerőből nem tudna egy lépést se előbbre lépni. Pedig most a szűk esztendők után évről évre lépeget előre Magyarország és a magyar társadalom egy nagyon jelentős része. A választók pedig ezért választják ekkora arányban most a Fideszt – sokan akár hümmögve, mérlegelve, vagy épp befogott orral.

A médiamunkások és politikai akcionista civilek problémái nem érdeklik őket. A munkahely, a fizetés, a településeik fejlődése, az iskola és a kórház, az igen. Az eredményekből és hiányosságokból, elmaradásokból pedig mérleget vonnak. És utána döntenek. Április 8. eredményeiből látszik, hogyan döntöttek.

Erre a baloldal különösebb szembenézés nélkül tovább tolja az ostobavidékizést. Az önszerveződés, a küzdelem, a kitartás, a magyar tömegek újbóli megszólítása, a problémáik feltérképezése, a dolgok újragondolása helyett már minden feladásán, a kivándorláson, a kivonuláson gondolkodnak.

Ezzel máris a Fidesz 2022-es újabb győzelméért dolgoznak.

Mutatok egy friss, keresetlen nyelvezetű megfejtést egy mikrobloggertől:

„Olvasom fészen a sok faszt, hogy akkor ők most elhagyják az országot. Megy a hiszti meg a nyavajgás. Tudjátok mi jutott eszembe? 2002-ben Orbánék nem nagyon hitték el hogy kikaphatnak. Mikor kiderült hogy buktak, mit csináltak? Rohadjatok meg, akkor lesznek polgári körök, megyünk vidékre, és építjük a bázist, visszajövök, és végigszopatom az egész brigádot! És volt hozzá egy nyomi Demokratája, meg egy Magyar Nemzete. Ezek meg? Brühühű, elmegyek, brühühű mindenki hülye, brühühű csak egy szaros atv-rtl-hírtv-index-444-hvg-azonnali-24.hu-átlátszó-mércénk van. Ahelyett, hogy szerveződnének vidéken, kollektíve legyökereznek mindenkit, aztán csodálkoznak ha egy vidéki suttyó faszra húzza őket rendszeresen. Gyurcsányba részegen több taktikai érzék van, mint ezekbe összesen.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/127994

Ajánljuk még a témában