A protesztszavazás értelmetlenségéről

2018. április 5. 12:32

Írta: Csekő Imre
Az ellenzék a valóságban csomagban kínálja magát a választóknak. Aki az egyik ellenzéki pártra szavaz, az a többi hatalomra jutására is voksol.

Rengeteg párt indul az idei parlamenti választásokon, a voksolás mégis csupán egyetlen, egyszerű, eldöntendő kérdésre szűkíthető:

a Fidesz vagy a parlamentbe jutó összes ellenfelének koalíciója kormányozza-e majd az országot?

Ebből az ellenzéki politikusok sem csinálnak titkot, hiszen politikai programjaikról alig beszélnek. Mondanivalójuk kifejezetten arra irányul, hogy szavazzunk rájuk, nehogy a Fidesz (még pontosabban: nehogy Orbán Viktor) alakíthasson kormányt.

Egyre többet hallani alapvetően jobboldali, konzervatív gondolkodású emberektől is, hogy a Fidesz politikájával – és itt többnyire a gazdaságpolitikai és családpolitikai intézkedéseket említik – elégedettek, de a pökhendi stílus, az urizálás és a kétes ügyek zavarják őket. Politikai értelemben tehát a kormány jól teljesít akkor, amikor a stabil gazdálkodásra, a középosztály megerősítésére és a bevándorlás elutasítására helyezi a hangsúlyt, de szerintük a stílussal komoly gondok vannak. Ezért – mondják – úgy fogják leadni a szavazatukat, hogy ezzel üzenjenek a kormánynak: a politikájuk bizonyos elemeivel nincsenek megelégedve. Ez a gondolkodásmód vezet a protesztszavazáshoz.

A parlamenti választások tétje alapvetően nem más, mint az, kire bízom a hazám irányítását az elkövetkező négy évben. Erről döntünk, amikor voksolunk, és nem másról. „Alternatív” szempontok mérlegelésének így nemigen van értelme és helye az országgyűlési választáson.

Teljességgel értelmetlen az a gondolkodás, miszerint valaki a protesztszavazatával jelezni, üzenni szeretne a hatalmon lévőknek, hogy munkájuk bizonyos elemeivel nem elégedett. A parlamenti választás egyszerűen nem így működik. Senki nem tudja a választások másnapján szétszálazni, hogy az ellenzékre adott voksok mekkora hányada lehetett protesztszavazat, és az ténylegesen mekkora elégedetlenségre utalt, vagy pontosan mely kérdésekben szándékolt változást kieszközölni. Az ellenzékre leadott szavazatoknak egyetlen értelmezhető üzenete van minden politikai szereplő számára: a választó azt szerette volna, hogy a jelenlegi helyett más csapat kormányozza az országot. A szavazatok összeszámlálása után valakik ténylegesen kormányra kerülnek, és elkezdik megvalósítani politikai elképzeléseiket. Ebben pedig nem képes befolyásolni őket a rájuk leadott szavazatok mögött meghúzódó szándék.

A szavazatok esetében csak a mennyiség számít, a „minőség” nem.

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy a politikának mennyire valóságos kihatása van az életünkre. Halljuk, miként változnak a GDP vagy az államadóssági adatok, meg tudjuk állapítani, hogy a vonatkozó tendenciák pozitívak vagy negatívak-e. Ténylegesen azonban ritkán kapcsoljuk ezeket az adatokat a mi személyes életünk alakulásához. Nem mérjük fel, mekkora hatása van a politikának a mi életünkre, jövőnkre nézve. Pedig az államadósságot valamikor vissza kell fizetni, és amit arra vagyunk kénytelenek fordítani, nem költhetjük más célokra. Az infláció a mi bérünk értékét befolyásolja, és lehet, hogy bizonyos dolgokat ténylegesen nem engedhetünk meg magunknak, ha az inflációt nem tartja kordában a gazdaságpolitikáért felelős szakembergárda.

Nincs azonban adat, ami jobban mutatná a politika húsba vágó jelentőségét, mint a munkanélküliségi mutató. Ott egészen nyilvánvaló, hogy emberek és családjaik megélhetése, boldogulása van a számok mögött. A politikának tehát olyan hatása van az életünkre, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni. A választásoknak, politikai döntéseinknek súlyosabb tétje van, mint azt gondolni szoktuk!

A világ rengeteget változik. Gondoljunk csak bele, az elmúlt tíz évben volt egy, az egész világ gazdaságát alapjaiban megrengető pénzügyi válság, és három éve soha nem látott mértékben jelent meg a bevándorlás kihívása Európában. Egy-egy ilyen horderejű válságot pedig mindenkor csak az a politikai hatalom kezelhet, aki éppen kormányon van.

A választásokon tehát arról is döntünk, hogy az ilyen válsághelyzetekkel ki fog megbirkózni a jövőben.

Országgyűlési választásokat négyévente tartanak. A parlamenti választás eredménye tehát évekre meghatározó. Az itteni eredményt nem lehet utólag megváltoztatni, az április 9-i helyzet minden valószínűség szerint évekig érvényben marad majd minden várható – pozitív vagy netán katasztrofális – következményével együtt.

Vagy a kormányzó pártokra szavazunk, vagy az ellenzékre. Nincs ugyanis realitása annak, hogy az ellenzék esetleg egy-egy számunkra vállalhatóbbnak tűnő, szimpatikusabb formációja magában alakíthasson kormányt a választások után. Ennyire nem mérnek félre senkit a kutatócégek. Az ellenzék tehát a valóságban csomagban kínálja magát a választóknak. Aki az egyik ellenzéki pártra szavaz, az a többi hatalomra jutására is voksol. Ez a helyzet.

A rendszerváltozás óta sok jobboldali szavazó számára erkölcsi alapon rendkívül egyszerű a választás. Elég tartaniuk magukat a „kommunistákra nem szavazunk” elvhez. Ez az elv továbbra is érvényben van!

Aki akár csak felületesen követte is az elmúlt évtizedek magyar politikáját, az tudja, hogy bizonyos elvi, politikai, sőt személyi folyamatosság jól megfigyelhető a baloldalon.

Egy jobboldali embernek még mindig végig kell gondolnia, hogy akar-e, hajlandó-e „rájuk” szavazni.

Azt sem árt higgadtan megfontolni, vajon ez nagyobb vagy kisebb rossz-e, mint az a jobboldali erő, amelyiket kritikusabb szemmel néz már az ember, vagy épp kiábrándult belőle.

Ha ránézünk a mai politikai palettára és reálisan értékeljük a politikai erőviszonyokat, azt is láthatjuk, hogy kormányváltás esetén elkerülhetetlen volna, hogy azok is újra hatalomhoz jussanak, akik hazánk  2010 előtti gazdasági lecsúszásáért  politikailag felelősek. Nem meghaladott tehát az az elv sem, hogy „nem szavazunk azokra, akik csődbe vitték az országot”.

Az elmúlt négy évben sokáig úgy tűnhetett, „beleférhet”, hogy valaki protesztszavazatot adjon le. Az elmúlt hónapok eseményei azonban világosan megmutatták, hogy ez csupán mítosz. Teljes ellenzéki összeborulás esetén az egyéni választókörzetekben ugyanis simán verhető a Fidesz. A protesztszavazások hatása pedig utólag nem elhárítható.

Az 1990-es parlamenti választásokon a Fidesz egy Roxette-szám szövegére utaló kampányszlogent választott: „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre.” A szám szövegének (Listen to your heart when you tell him goodbye − Hallgass a szívedre, amikor búcsút mondasz neki) a rendszerváltáskor különleges apropója volt. A valóságban azonban ez teljesen elhibázott politikai tanács. A választásokon az embernek mindig, mindenkor a józan eszére kell hallgatnia. A kormánypártok most ezt választhatnák üzenetüknek: „Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre”.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Akciózik az ellenzék!
Egyre voksolsz,négyet kapsz!" a kupádra.

Ezért:
HALLGASS AZ ESZEDRE SZAVAZZ A FIDESZRE!
HAJRÁ MAGYAROK!

A ballipsiken annyira nem is csodálkozom, nekik a káosz a természetes közegük.

Na de az önmagukat jobboldalinak, konzervatívnak tartó embereknél én nem tudok napirendre térni azon, hogy ők majd taktikai szavazás címén leszavaznak egy DK-ra, vagy a szocikra.

Félreértések elkerülése véget, nem azt állítom, hogy a Fidesz makulátlan, hogy a jelenlegi kormány hiba nélküli, hajjaj, több zsák szart a fejükre lehetne borítani.

De azt se vagyok hajlandó elfogadni, hogy itt olyan apokaliptikus állapotok uralkodnak, hogy jobboldaliként nincs más választásom, mint mondjuk a DK-ra szavazni.
Ez egyszerűen nem igaz, ez az apokaliptikus állapot legfeljebb csak a sötét fejekben létezik, és egy kényelmes, ámbár gyáva módja annak, hogy megmagyarázzuk azt az árulást, amire készülünk.

Egyébként Puzsér egy tökéletes hasonlattal mutatta be a jelenlegi "dilemmát" a legutóbbi Apu...adásban:

Van a szekér, ami az országot jelképezi.
A Fidesz alatt ez a szekér, habár rossz irányba, de halad, stabilan tartják a gyeplőt.

A szociknál ugyanakkor a gyeplőt bebasszák középre, és a szekér elkezd négyfelé haladni, de leginkább nem megy sehova, majd pedig a nagy erőlködésben darabokra törik.

Puzsér szerint ez a különbség, a Fidesz alatt megmarad a szekér, amit majd egyszer...valamikor...még vissza lehet fordítani, az elmebeteg koalíció után meg nem lesz mit visszafordítani.

Lehet választani.

"Pökhendi , urizáló stílus , , kétes ügyek" ? ...Ezek az ellenzék kivetítései , vádjai , ideológiai konstrukciói . Óva intem a Fidesz szavazókat az ilyen ellenzéki sémák kritikátlan kezelésétől . Ha nekem valaki ilyet állít , konkrétumot kérek tőle . S utána kiderül , hogy az értelmezés lehet más is...Szavazz listán és egyéniben a kormánypártok jelöltjeire !

Nem lesz kormányváltás - Nézőpont Intézet szerint

112-123 közti mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után – derül ki a Nézőpont Intézet szakértői becslésre épülő mandátumkalkulációjából. Mindez azt jelenti, hogy noha a kétharmados többség nem valószínű, de továbbra is stabil, erős többsége lesz a parlamentben a kormánypártoknak. A Nézőpont Intézet szakértői becslése alapján egyébként a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43% lehet, míg a Jobbikra 22%, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11%, a DK-ra és az LMP-re pedig 8-8% szavazhat.
http://nezopontintezet.hu/anal..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. április 5. 17:10

Továbbra is a tippem

Részvétel 65,8 %

Mandátum elosztás

Fidesz/KDNP 128
MSZP-P 32
Jobbik 20
DK 8
LMP 6
Egyéb 5
Amennyiben a részvételi arány 65-70 %, vagy magasabb, akkor esetleg meglesz a Fidesz kétharmada. Ebben az esetben az LMP kiesik.

Jósolok:
Bármilyen részvétel mellett a Fidesz nem minimum 106 képviselői hely.
Magas részvétel mellett az LMP és/vagy a DK kiesik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés