Befejezi Pál Feri atya

2018. április 4. 16:33
Véget vet a 18 éve tartó előadás-sorozatának a népszerű pap.

„Egyszerűen elfáradtam” – jelentette be a Magyar Nemzet tudósítása szerint Pál Ferenc, népszerű római katolikus pap. A népszerű becenevén csak Pálferiként emlegetett 51 éves mentálhigiénés szakember 2018 decemberével abbahagyja a Szent István Egyetem Budai Campusán rendszeresen keddenként megtartott másfél órás előadásait. 

A pap a nyári szünet után még tizenkét különálló előadást tartana, utána hagyná abba. Elmondása szerint az elmúlt időszakban kikristályosodott, letisztult témáit dolgozná fel. Az általa tartott előadássorozatok már 18 éve tartanak, ennek vetne véget decemberben: „utána nagykorúnak nyilvánítom magunkat” – fogalmazott.

Hozzátette: elfáradt, ezért nem folytatja, ráadásul mikor év elején Ausztráliában járt, arra gondolt, „a koalák és a kenguruk között, hogy minden gondolkozás nélkül ottmaradna minimum három hónapra”.

Azzal is indokolt, hogy a tizennyolc év alatt már tud olyan jó előadásokat tartani, mint korábban: „ezt nem bírom már jól csinálni. Egyszerűen nem tudom jól csinálni. Az lett a benyomásom, és most már több éve küzdök ezzel, hogy ez már nem olyan jó. És ez teljesen ellentmond az énképemnek. Utálok valamit nem jól csinálni.”

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban meg tudja fogni a hallgatóságát, de a túlmozgásával engem mindig irritált.

Az meg különösen visszatetsző szerintem, hogy kőkemény fellépési díjakért hajlandó csak elmenni valahova előadni, és már akkora sztár őkegyelme, hogy külön menedzser intézi az ügyeit. Úgy gondolom, ez abszolút méltatlan egy katolikus paphoz, akinek a lelkipásztorkodáshoz az egzisztenciális háttér az Egyházban ráadásul tökéletesen biztosított. Véleményem szerint vagy súlyos szereptévesztésben van a fickó, vagy azzal kufárkodik, amivel nem lenne szabad. Nem csoda, hogy kiégett...

Becsületes számvetés , egy ragyogó paptól , aki még sok örömet fog szerezni munkásságával !

Kár, de megértem. Szerencsére a régi előadásokat vissza lehet nézni és előttünk is van még jó pár.

Ne viccelj: Hodásznak még annyit kell érnie, mint egy nősülni akaró óvodásnak. Sztárpapokra és celeb szerzetesekre, vagy igazi hitvalló, bölcs lelki vezetőkre van szükséged? Pál Feri és Hodász szerintem inkább az előbbi: locsogog a felszín, hallgat a mély...

Álltalában egyet szoktam érteni a hozzászólásaival, kedves péterx, de ez esetben más véleményen vagyok: Pál Ferit inkább tartom egy remek verbális képességekkel rendelkező pszichológusnak, mintsem kiváló papnak. Egy papnak az egész lényével mind formailag, mind tartalmilag az Evangéliumot kell hirdetnie, nem pedig jó pénzért életvezetési tanácsokat osztogatni standup stílusban. Ettől a papi ideáltól P. F. azért messze van: valljuk meg, ha nem tudnád róla, hogy pap, akkor valószínűleg ki nem találnád. Ha valamiből elegem van, az a laikust játszó klerikus, illetve ennek fordítottja.

Előadásai nem egyházi szolgálatok voltak. Sokat képezte magát, és sokat dolgozott azért, hogy ilyen előadásokat meg tudjon tartani. Egyszer-egyszer te is dolgozol ingyen, de hogy éveken keresztül, heti rendszerességgel, te sem tennéd. Egy-egy előadás nem csak abból áll, hogy kiáll, és elmond valamit, jóval több munka van vele, így nem ördögtől való, hogy a szervezéssel járó terheket más végzi el helyette.
Én kedveltem az ő "túlmozgásosságát" is, külön színfolt, jó, hogy nem vagyunk egyformák, baromi unalmas lenne, ha csak egyféle előadói stílusnak lenne létjogosultsága. És a kiégés soha nem igazolja, hogy valaki valamit nem etikusan végzett, tehát ez az érv valójában csak egy légből kapott igazolási kísérlete a lejárató hozzászólásodnak...

Ami meg engem zavar, hogy valaki szétválasztja az embereket klérusra és laikusokra... Jézus követői közül az evangéliumban ki volt a klérus és ki a laikus? Szerintem a kereszténységnek nincs több szintje. Valaki vagy követi Jézust, vagy nem.

Az, hogy neked bejön a túlmozgása, az ízlések és pofonok kérdése: nekem határos a stand up comedy stílusával, amit viszont méltatlannak tartok egy katolikus paphoz.

Azt pedig nem állítottam, hogy fizetős előadásai egyházi szolgálat lettek volna. Épp ez a problémám: egy katolikus papnál ugyanis visszatetsző az, hogy hivatása gyakorlása helyett "privátban fusizik". Hogy érthetőbb legyek: ha pl. Pál Feri elvégzett volna egy könyvelői tanfolyamot, amiért ugye fizetett és még aztán képezte is magát ebben, akkor rendben valónak tartanád, hogy papi hivatása helyett pénzért ezt a munkát végezze?! Mert ha ezeket az előadásait vállalkozásszerűen űzte, akkor bizony eközben nem a valódi hivatását, azaz a papságot gyakorolta - amihez ráadásul az Egyház, illetve mi, adófizető polgárok a teljes egzisztenciális hátteret is biztosítjuk neki, tehát rá sem volt erre szorulva.

Szerintem nem lehet a papi szolgálatot bármilyen más munkával összehasonlítani, ezt maguk a papok is visszautasítanák. Ez nem akármilyen meló, ami mellé - ha belefér - bevállalhatsz mást is. Nem véletlenül nem szentelnek föl nős férfiakat: ez egy 24 órás szolgálat Istennek, és csak utána a híveknek. Ha hasonlítani akarnánk valamihez, akkor legfeljebb talán a házassághoz: olyan nincs, hogy megtettem családi kötelességemet, aztán meg privátban pornó színészkedem, mert az végeredményben nem a család és a házasélet része, és amúgy is sokat dolgoztam azért, hogy bikásra gyúrjam magam az edzőteremben. És mivel jóval több munkám van vele, ezért "nem ördögtől való, hogy a szervezéssel járó terheket más végzi el" helyettem.

Remélem érthető e fönt leírt, kisarkított példán, miért tartom etikátlannak Pál Feri magánbizniszét. Mert nevezhetjük ezt bárminek, de akkor is csak egy jól menedzselt üzlet marad - lelkes és rajongó fogyasztókkal. Ha hűséges maradt volna papi hivatásához, akkor az Ő küldetésében járva a belső tűz sem hagyta volna el. Ez az, amire a szentek példája valamennyiünket int és tanít.

Zavarhatja ez a szétválasztás, de akkor szerintem egy demokratikus egyenlősdit játszó szektához kellene csatlakoznia.

A nyers, brutális valóság az, hogy az Egyházban (és nem csak a katolikusban) a klérus és laikusok mindig is szigorúan el voltak egymástól választva. És ez nem csupán a liturgiát érintette, de az élet minden területét, legyenek azok akár jogok, akár kötelességek. Ha ez a rend mára fölborult, akkor ez a modernista, liberális korszellem következménye, mely sajnos a keresztények jó részét is magával ragadta.

A kereszténységnek igenis több szintje van. Ha figyelmesen olvassa a Szentírást, akkor kiderül belőle, hogy Jézus sem volt az egyenlőség híve, még akkor sem, ha valamennyien Isten gyermekei vagyunk. Egyértelműen látszik, hogy követői koncentrikus körökhöz hasonlóan vették körül - "beavatási" sorrendben: a legtágabb kört a 72 tanítvány jelentette, ezen belül a 12 apostol, ezen belül pedig a 3 legfőbb "bizalmas", Péter és a Zebedeus-fiak, Jakab és János helyezkedett el a "ranglétrán".

Szóval igenis van különbség abban, ki hogyan követi Jézus: Júdástól Jánosig meglehetősen tág a spektrum...

Nem tudom, milyen kiadást olvas, de egy biztos: az Evangélium NEM az életünkről szól. Ha mégis ezt hiszi, akkor súlyos tévedésben van, érdemes alaposabban elmélyülnie a Szentírásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés