Nem tanulhat anyanyelvén a lett népesség negyven százaléka

2018. április 2. 16:19
Az orosz kisebbségtől vették el az anyanyelvi oktatás jogát.

Raimonds Vejonis lett elnök aláírta az oktatási reformra vonatkozó jogszabályt, amelynek értelmében a kisebbségi iskolákban bevezetik a lett tannyelvű oktatást – közölte hétfőn az államfő sajtószolgálata.

„A középiskolában a lett nyelven történő oktatás egyforma lehetőségeket biztosít az egész ifjúság számára a minőségi képzéshez és a lettországi élethez, hogy itt tanuljanak tovább és dolgozzanak. Ez egységesebbé teszi a társadalmat és erősebbé az államot” – vélekedett Raimonds Vejonis.

Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyermekeknek a jövőben ugyanúgy lehetőségük lesz a nemzeti kisebbségekkel, azok önazonosságával és kultúrájával kapcsolatos tárgyakat az anyanyelvükön tanulni, támogatni a saját gyökereiket és sokoldalúan fejleszteni a személyiségüket.

A jogszabályt a lett oktatási és tudományos minisztérium dolgozta ki, a kormány jóváhagyta, a parlament pedig elfogadta. A reform keretében a kisebbségi iskolák 2020-tól áttérnek a tárgyak többségének lett nyelven történő oktatására. Orosz nyelven csak néhány tárgyat (orosz nyelv és irodalom), valamint a „kultúrával és a történelemmel összefüggő” tárgyakat tanítanak majd. A reform fokozatos bevezetése az idén szeptember 1-jével kezdődő tanévben indul. 

A reform elégedetlenségi hullámot váltott ki az ország népességének mintegy 40 százalékát kitevő orosz kisebbség körében. Az orosz iskolák védelmezői több tüntetést tartottak, és civil szervezetek aláírásokat gyűjtenek a reform bevezetése ellen tiltakozva – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Lettországban a lett a hivatalos nyelv, az orosz külföldi nyelvnek számít. 2004-ben tömeges tüntetéseket tartottak a kisebbségi iskolákban folyó oktatás reformja ellen. A tüntetések hatására bevezették a kéttannyelvű oktatást, de az orosz iskolák felsőbb osztályaiban csak a tárgyak 40 százalékát lehet oroszul oktatni.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lettország lakosságának 40%-a orosz, de 'csak' 28% a szovjet időkben betelepített orosz.

Ez a döntés nemcsak, hogy nem tisztességes, de meg buta is, mert a Nagy Orosz Medve a szomszédban nyilván zokon fogja venni ezt a döntést.
Márpedig a medve bajszát nem túl szerencsés huzigálni.

Direkt feszegetik a pofonosladat.
Komolyan olyan nehez felfogni, hogy ha egy orszag allampolgarainak jo egyharmada egy masik nemzetiseg, akkor NEM lehet nemzetallamrol beszelni?
Olyan nehez kulturaltan hozzaallni, es belatni az igazsagot, miszerint tobbnemzetisegu allamrol van szo?

Nezd, az hogy hol hogyan jottek letre nemzeti kisebbsegek, nyilvan kulonbozhet tortenelmi okokbol, de a TENY az, hogy MOST ott vannak, es ezzel kezdeni kell valamit. Ebbol a szempontbol pedig TOKMINDEGY hogy kerultek oda, csak az szamit hogy mi az eredmeny.
Sem a lettek sem az oroszok mostani generacioja nem tehet arrol hogy mi tortent szaz eve.
Arrol nem tehet egy most hateves orosz kisgyerek, akit megszopatnak mert mas az anyanyelve, hogy nyolcvan eve az ukapjat Moszkva kuldte oda. O mar ott el, ott lakik, mar a nagyszulei is ott szulettek, mit kene csinalnia?

ez meg konkretan ellenkezik minden nemzetkozi egyezmennyel, alapveto joga mindenkinek hogy legyen egy allampolgarsaga, es senkit se szabad hontalanna tenni.

A helyzet az, hogy Lettorszag nincs fenyegetettsegben Oroszorszag reszerol, ellenben a lettorszagi orosz kisebbseg folyamatos fenyegetettsegben van a lett vezetes reszerol.
De meg ha fenyegetettsegben lenne, az is epp arra volna erv, hogy keresse a bekesseget, nem arra, hogy direkt provokaljon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés