Megijedt az olasz választások után, lemondott az európai szocdem-vezér

2018. március 7. 15:25
Gianni Pittella szerint az olasz választások eredménye a migrációval kapcsolatos európai szolidaritás hiányának köszönhető.

Lemondott Gianni Pittella az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportjának frakcióvezetői posztjáról, miután a Demokrata Párt színeiben beválasztották az olasz törvényhozásba – jelentették be szerdán Brüsszelben.

„Biztos vagyok benne, hogy a frakció új vezetője is ki fog állni egy szociálisan igazságosabb és hatékonyabb Európa megteremtése mellett. Ez politikai és jogi kötelességünk. Minél tovább habozunk, annál nagyobb teret nyernek Európában a szélsőségesek, akik veszélybe sodorják az Európai Unió létét” – mondta Pittella.

„Olaszország és Európa jövője szempontjából is rendkívül aggasztó a választások eredménye, ami közvetlen következménye az éveken át tartó megszorító politikának és az európai szolidaritás hiányának a migrációs válság kezelésében. A szélsőséges és Európa-ellenes érzések szele már évek óta fúj a kontinens mindegyik államában” – fogalmazott.

A március eleji olasz választásokig a német Udo Bullman helyettesítette Pittellát a frakció élén. Ügyvivő elnökként szerdától Maria Joao Rodrigues alelnök fogja vezetni a csoportot.

A képviselőcsoport a tájékoztatás szerint várhatóan március 20-án választ új elnököt. Erre a szakértők Bullman mellett elsősorban a szlovén Tanja Fajont tartják esélyesnek.

(MTI)

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kértek segítséget határaik megvédéséhez? Vagy csak a beérkezők szétosztásához kell a szolidaritás?

Patkány a süllyedő szoci hajóról...

Gianni Pittella úr a választók nem azt üzenték, hanem azt, menjen melegebb éghajlatra, amelynek p-vel kezdődik a neve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés