Isten szolgái legyetek, ne a politikáé!

2018. január 14. 17:40

Martí Zoltán
777
A napi politikának nincsen helye a szószéken. Mert az emberek azért mennek el vasárnap misére és istentiszteletre, hogy az örömhírről halljanak.

Szalagcímek hatalmas betűi, híradók vezető anyagai számolnak be egy plébános beszédéről, politikai állásfoglalásáról. Szomorú történet, amelynek legnagyobb vesztese épp maga az örömhír.

A napi politikának nincsen helye a szószéken. Mert az emberek azért mennek el vasárnap misére és istentiszteletre, hogy az örömhírről halljanak, hogy Isten házában legyenek, hogy magukhoz vegyék az Oltáriszentséget, hogy hitet és tanúságot tegyenek Krisztus szeretetéről. És hiába történik pontosan ez a templomok elsöprő többségében, látszik mi a következménye, ha valaki elköveti azt a hibát, hogy Isten házában áldozza fel az örömhírt a napi politika oltárán. Az egész keresztény közösség megbélyegzése, alaptalan feltételezések és vádak, egy elhibázott döntés következményei. Nem lehet az örömhír helyett a napi politikát választani. Soha.

Kedves lelkészek és papok, ti, akik közül annyi fantasztikus embert ismerek. Csodálatos hivatást kaptatok, talán a legszebbet ami létezhet: Isten szolgái lehettek, akiknek az a főállásuk, hogy Róla beszélhettek. Ti azt a különleges feladatot kaptátok, hogy a mennyország felé tereljétek embereket, nem pedig azt, hogy politikai jelöltek felé.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt előbb a pápátokkal beszéld meg, csak a mennyországról beszéljen, kis okostojás. Az ilyen kis Martin törpék miatt van, hogy lassan egyedül a zsidóságnak kell megvédenie Európát az iszlám áradattól, a bolsevizmustól, az erkölcsi romlástól.

Ez is egy vélemény és nem több. pontosabban egy fiatal újságíró véleménye akinek igencsak kevés tapasztalata lehet az életről.

Minél több migránst fogadnánk be, annál többen jönnek.
Ezt minden egyházi embernek, főként a pápának világosan látnia kell.
Afrika megmentése - amelyhez radikális változtatások kellenének - lehetetlen, népességük Európába exportálásával.
Ez mindkét kontinens katasztrófáját jelenti, vita, mérlegelés nélkül.
A következő, a 2068. évben, azaz ötven éven belül Afrika népessége :
3 milliárd 339 millió 257 ezer 756 fő.
Szemben az 1958-as 271 millió 965 ezer 271 fővel.
Ma 1 milliárd 287 920 518 fővel.

Amit nem bírnak eltartani.
Ennek alapján Európának 50 év alatt, legkevesebb 2 milliárd embert kellene befogadnia:
CSAK AFRIKÁBÓL.
Ehhez jönnek az ázsiaiak: legkevesebb ugyanennyi.

Azaz: 50 év múlva Európának 5 milliárd embert kellene eltartania.
Közel annyit, mint a Föld mai összlakossága.
Ezt ne látná a Pápa?
Hogy erre kér hozzájárulást, segítséget?
Inkább nem mondok semmit.
Egyetlen értelmes kérdés van:
MIVEL TUDTÁK MINDERRE RÁVENNI - KÉNYSZERÍTENI - A KALERGI-EMBEREK RÓMÁT?

A nagyigmándi katolikus plébánosnak és a református lelkésznek sem kellett volna szószékről ismertetni a Függetlenségi Nyilatkozatot, amiért Haynau kivégeztette őket?

Válaszok:
Senye Péter | 2018. január 14. 19:15

Mindent lehet színvonalasan , okosan , igényesen tenni : egy ügyes katolikus pap bele tudja szőni a politikai orientációt a teológiai mondandójába . Nem direkt , szó szerinti , közvetlen parancsként , hanem sorok között , finom , de közérthető utalással . Sok ilyen példát-esetet tapasztaltam .

bocs, csákberényi,
kivégzésük történt Nagyigmándon.

1.. Restellje magát , ha ilyen gyatrácska a hite : nem a körülmények miatt fogadjuk el Krisztust , hanem Krisztus miatt a körülményeket .
2. Ön keveri a boxmeccset és matchboxot : az átvehetően és diplomatikusan fogalmazott-közölt nézetet ne keverje a saját nézetet nem-vállalásával...

Frappáns akart lenni , de csak félrebeszélés lett belőle...

Azért az egy erőst speciális helyzet, amikor a plébánia képviselőtestületének a világi elnöke erre a státuszára hivatkozva indul a polgármesterségért.

Ha egy pap ilyenkor nem szólal meg, az is politizálás. Az egyetértést fejez ki.

Nem akarom megsérteni , de ön SÚLYOS tévedésben van ! A Jézusba vetett hitet az Úr Jézus egyházától kapjuk ! Amúgy pedig fontolja meg : "jó , hogy bűnös az egyház , mert így nekem is helyem van benne !"/ XVI. Benedek pápa / . Az nagy hitetlenség és szeretetlenség , ha az egyházban adott , Krisztustól kapott testvérekre elkezd valaki mutogatni : azok ott... Mintha nem lennénk testvérek Krisztusban...

Ejnye , Elemér , ennyire részletesen , személyesen , behatóan , szívekbe látva ismer 2 millió embert ?...

A teológia , a prédikáció soha nem légüres térben fogalmazódik meg , hanem konkrét szociológiai-politikai közegben . Martí Zoltán eredeti , itt közölt írása ezért hibás . Ugyanis , nem az a kérdés , hogy a pap politizájon-e , mert - Marti itt téved - , a nem politizálás is politizálás...Ahogy már Arisztotelész megfogalmazta , az ember zoon politikon , kikerülhetetlenül politikai lény . A kérdés az , HOGYAN politizáljon ? Gazdagságról - ahogy Ön írja - , vagy bármely kérdéséről szerintem úgy politizáljon , hogy a konkrét egyházi közössége - mely politikailag óhatatlanul heterogén - egyik tagja se érezze magát pórázra fogva , sőt , orientációt kapjon a saját-önálló-személyes döntéséhez . Nem könnyű művészet ezt megtenni , de nem lehetetlen , vannak rá szép példák .

Még egyszer : sommásan ítélkezik... Amit ír , kezdje el saját magán . Jót fog tenni Önnek...

És fordítva is kérdés : Ön felfogta a miénket ?...

Választásuk volt. Hazájuk ügyét választották.

Kinek tartottak a fejéhez puskát?
A Függetlenségi Nyilatkozat még felségárulás sem volt, nemhogy hazaárulás, mert a megkoronázott királyt puccsal állították félre. Esetleg taktikailag helytelen.

Kinek tartottak a fejéhez puskát?
A Függetlenségi Nyilatkozat még felségárulás sem volt, nemhogy hazaárulás, mert a megkoronázott királyt puccsal állították félre. Esetleg taktikailag helytelen.

Képzeld el a lelkészedet, amint csillogó szemmel bejelenti a szószékről, hogy ő a DK-ra szavaz! A boltosod, a kőművesed elmondhatja, de a lelkészed jobb, ha nem tesz ilyet, igaz? Viszont akkor azt se jelentse be, hogy a FIDESZ-re szavaz.

Még egyszer: a posztbeli helyzet speciális, mert a plébániai képviselőtestület világi elnöke a katolikus egyházban is fontos pozíció, amit hívek tölthetnek be választás alapján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés