Köves Slomó: Költözzön Jeruzsálembe az izraeli magyar nagykövetség!

2017. december 8. 10:51
Mind az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, mind a MAZSIHISZ üdvözli a Donald Trump bejelentését, amelyben elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti, valamint ezt javasolja Orbán Viktornak is.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szorgalmazza, hogy Magyarország kormánya ismerje el Jeruzsálemet Izrael állam fővárosának, és helyezze át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – írja csütörtöki közleményében az EMIH.

Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija párhuzamot vont a zsidóság és a magyar nemzet történelme között. Kiemelte a messziről érkezett törzsek nemzetté válásának „eposzát”, az évezredes elszigeteltséget és az őshaza iránti „sóvárgást”, valamint a „realitásoktól elrugaszkodott” diplomáciai döntések miatt elszenvedett sérelmeket.

Köves Slomoó felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy Jeruzsálem városa 3700 éve szimbólum, a zsidó-keresztény gyökerű nyugati civilizáció „értékvilágának bölcsője”; valamint kitért arra is, hogy a város státusza hét évtizede a nemzetközi politika homlokterében áll: „a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság.”

Köves Slomó szerint Trump döntése „ennek a kognitív disszonanciának vetett véget”. Izrael és a világ zsidósága ünnepel, így a magyar zsidók számára is örvendetes az amerikai elnök döntése, ám a feszült diplomáciai helyzetben világos álláspontra van szükség: „A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – hivatkozik történelmi és reálpolitikai megfontolásokra az EMIH vezető rabbija. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) nevében Heisler András, a szervezet elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi szerdai közös közleményükben üdvözölték Donald Trump döntését. Emlékeztettek arra, hogy „Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor hazánk miniszterelnökének a Dohány utcai zsinagógában tett júniusi látogatásán nyilvánosan is kifejeztük azon óhajunkat, hogy Magyarország ismerje el Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet.”

Összesen 221 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Jeruzsálembe költözni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem" (Merániai János után szabadon)

A magyar diplomácia mérlegelni fog , s dönt . Értem a zsidó szempontot , de a magyar külügy összetettebb szempontok szerint foglalhat állást mint Kövesék .

Sartre-t a német megszállás alatt felkereste egy francia fiatalember. Elmondta, hogy rákos az édesanyja, a végét járja, s erkölcsileg úgy érzi, hogy végig mellette kell maradnia. De ugyanakkor erkölcsileg és érzelmileg azt is gondolta, hogy el kell mennie makizárnak, harcolni a németek ellen. Kérte a filozófus segítségét a döntésben.

Csend lett, öt-tíz perc, fél óra, Sartre hallgatott, amíg a fiatalember meg nem értette, hogy nincs válasz. Ez egy olyan kérdés, amire nincs válasz. Ezt neki kell eldöntenie saját kontójára, , saját felelősségére, szenvedésére. Mert bárhogyan dönt, kínlódni fog.

Izrael egy és oszthatatlan és ez vonatkozik Jeruzsálemre is. Valóban örömteli az amerikai döntés, s együtt érzek Netanjahu, az izraeliek többsége felszabadultságával, boldogságával.

Ezzel együtt Slomó levele a fenti példát juttatta az eszembe.

Az EMIH jogosan üdvözli a fejleményeket, az igazságtételt, de a MAZSIHISZ részéről ez álszent magatartás. Különösen annak tükrében, hogyan viszonyultak a budapesti Netanjahu-Orbán találkozóhoz, mennyire aljas módon minimalizálták annak jelentőségét, hogyan szítják naponta az antiszemitizmust. nehéz helyzetbe hozva a zsidóság józan többségét.

Elfogadom állításodat, s tisztelem az eltérő véleményedet.

Mindig is Jeruzsálem volt Izrael fővárosa. Reális kérés. Tegyük meg!
A nagyhatalmi politika ebbe is beleszólt, áthelyezve a fővárost a vallástalan Tel-Avívba, mint esetünkben, (Trianon).

Lehet, hogy Merkel meg fog pukkadni? Jaj, de jó lesz!

Imádkozunk, és nem "imátkozunk".

Szia! Igaz, hogy nem nekem írtad, de én tudok. Többet is.

Nem csak a zsidók imádkoznak a Siratófalnál. Minden zarándokot elvisznek oda. Vagyis keresztények is. És üzeneteket is teszünk a repedésekbe.

Többek között, Merkel befolyása miatt is. Úgyhogy ez is egy szembenállás lenne a politikájával.

Partizánnapló:
1941 jan. 10: kizavartuk a fasisztákat az erdőből.
Jan. 11: kizavartak bennünket a fasiszták az erdőből.
Jan 12: jött a csősz, és mindenkit kizavart az erdőből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés