Le lehet szállni végre a népről

2017. december 1. 7:11

Diószegi-Horváth Nóra
Mérce
Nem a nép hülye, hanem az, aki úgy akarja vezetni, hogy fogalma sincs róla, hogy kiket vezetne, és főleg hová.

„Múlt héten, amikor egy konferencián a komplett ellenzéki kerekasztal sopánkodott azon, hogy ugyan mégis miért nem érdekli a fiatalokat a politika (sőt, a jobbikos Farkas Gergely egyenesen »általános állampolgári tétlenségről« magyarázott), akkor talán körbe kellett volna nézniük, és egymásra biccenteniük az új és régi politikai erők képviselőinek. Miattatok.

A társadalom (nép, tömeg, nevezzük bárhogyan) ugyanis nem arra való, hogy irányt szabjon, hanem arra, hogy népként, tömegként, választópolgárokként eldöntsék, többségi alapon (demokrácia, szevasztok!), hogy mit akar, kit akar, ki az, aki hitelesen tudja képviselni a számára fontos értékeket. Jelenleg – tetszik, nem tetszik – erre a Fidesz-KDNP képes, más pedig nem. Ők ugyanis abban érdekeltek, hogy kormányzásukat legitimálja egy kézzel fogható tömeg, akikkel el tudják hitetni a hatékony kormányzás látszatát, miközben a saját irányvonalaikat úgy húzzák meg retorikailag, hogy akik nem értenek velük egyet, azokra rásütik a nemzetellenes bélyeget. És ne tagadjuk el ezt az eredményt tőlük: óriási energiákat fordítanak arra, hogy ezt az illúziót megteremtsék, nem csoda, hogy működik.

Ezzel szemben az ellenzéki oldalon a tehetetlenség óriási, mintha nem sikerülne megérteni, hogy a kormányváltáshoz szükséges tömeg aktivizálása csak akkor lehetséges, ha potenciális erőt felmutatni képes formációba sikerül szuszakolniuk magukat az ellenzéki pártoknak, és ha a népre meg egymásra mutogatás helyett arról beszélnek, hogy a felgyűlt problémákat hogyan akarják megoldani. Vakon miért szavazna bárki bárminek bizalmat, amiről még csak azt sem tudja, hogy mi jön ki belőle a végén?

Ezt felejtsétek el.

A nép nem arra van, hogy a ti mindenféle ideológiai – vagy azt éppen meghaladni akaró – elképzeléseitekhez asszisztáljon. A nép, a társadalom nem homogén és arctalan tömeg, amit eszközként használhattok, hanem maga az akarat, aminek alá kell rendelődnötök, a saját értékeitek és elképzeléseitek alapján. Ha nem megy, ha nem bírjátok megugrani ezt a lécet, akkor pályát kell váltani, viszlát, szevasztok. Nem a nép hülye, hanem az, aki úgy akarja vezetni, hogy fogalma sincs róla, hogy kiket vezetne, és főleg hová.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés