Gerő András: Tévednek a baloldali szavazók, ha átszavaznak a Jobbikra

2017. november 15. 14:06

Írta: Kereki Gergő
A Jobbik eddig nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól, tévedés lenne a baloldali szavazók részéről átszavazni rá, Apáti István mondatai pedig nyíltan zsidóellenesek – nyilatkozta Gerő András a Mandinernek.

Kedden hoztuk nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő beszél arról a Szent Korona Rádió 2011. július 23-i adásában, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és arról, hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. 

Megkérdeztük Gerő András történészt arról, hogy szerinte össze kellene-e fognia a baloldalnak a Jobbikkal a Fidesz leváltása érdekében. A történész válaszát alább közöljük:

„A Jobbikkal egyetlen egy olyan politikai pártnak sem kellene összefognia, amelyik a magyar alkotmány, illetve alaptörvény talaján áll. A magyar alkotmány ugyanis az ország működéséből normatíve kizárja a rasszizmust. A Jobbik eleddig – néhány verbális megnyilatkozástól eltekintve – nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól. Ha a baloldali szavazók úgy gondolják, miszerint a Fidesznél nincs rosszabb, akkor átszavazhatnak a Jobbikra, de ebben az esetben – nem először – tévednének. A tévedés árát pedig nemcsak ők, hanem az egész ország fizetné meg.”

Megkérdeztük Gerőtől azt is, hogy a nyilvánosságra hozott Apáti-féle kijelentésekről mit gondol. Erre a kérdésre az alábbiakat válaszolta:

„Ez egy nyíltan zsidóellenes szöveg, amely egyszerre tartalmazza az úgymond »régi« és az »új« előítéleteket; szép példája a hagyományos zsidóellenesség és az Izrael-ellenesség összefonódásának. Úgy látom, hogy a Jobbik politikusai most abban az állapotban vannak, amelyben a franciák egy része leledzett 1871, Elzász-Lotharingia elvesztése után. A megsemmisítő francia vereség és területvesztés után azt mondták: sohasem beszélni róla, de mindig gondolni rá. Szerintem így áll most a Jobbik a rasszizmussal.”

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Alighanem jól látja.

Ezért regisztráltál? Márhogy határontúliként? Jó is lenne, ha ti döntenétek a sorsunk felől.
Egyébként én is úgy gondolom (jobboldali konzervatívként), hogy a Fidesznél nincs rosszabb. A Jobbik alkotmányos magyar párt. Vagyis nem értem, miért ne lehetne vele bárkinek összefogni.

Ezt mondja Gerő. Heller, Konrád meg Kőszeg viszont a Jobbikkal való együttműködésben látja az egyetlen lehetőséget a kormányváltásra.

További kellemes küzdelmet a kognitív disszonanciával!

Az úgynevezett "baloldaliaknak" és a Jobbik szavazóinak egyaránt.

Hát András, egy értelmiségi szinthez szokott ember számára nehéz olvasgatni az itt felvonuló jobbikosokat.

Egyébként csak elismerés azért, hogy következetes vagy, sem korábban, sem most nem támogattad, hogy balliberális politikusok, gondolkodók leüljenek egy asztalhoz a nácikkal. Sajnálatos, hogy Heller nem hallgatott Rád.

A magam baráti környezetében pozitív jeleket észlelek. Egy magára valamit is adó balliberális nem adhatja nevét a Jobbik hatalomra juttatásához, nem válhat szereplőjévé a Simicska, egyéni bosszú által vezérelt koreográfiájának, Gyurcsány hatalomszerzési mániájának.

Egy balliberális nem sarazhatja be önmagát örökre a nácikkal való kézfogás által. Már 2022-ben kell gondolkodni, akkorra kell felépíteni hiteles arcokkal hiteles programot. Hagyni kell a Jobbikot 2018-ban a saját zsírjában kimúlni, Vona bukik, pártja a szemétkosárba kerül.

A Jobbik már összefogott. A Jobbik egy neobolseviszta, csak a hatalmat akaró párt, ezért a képükhöz fér mindannak a megtagadása, ami miatt bent vannak a Parlamentben, magyarán becsapták a választóikat. Úgy járnak, mint az MDF, nem megy a "gyűjtőpártosdi".
Gondolod, hogy sok embernek be venné a gyomra, hogy Vona a szemkilövető csicskásaként regnáljon?

"Össze is fognak fogni,"
Szinte 100%.

A Jobbik nem rasszista párt, csak éppen mindig olyan kártyát húz elő, amivel növelni véli szavazóinak számát.

Ha szerinted "a Jobbik alkotmányos magyar párt", akkor nem csoda, hogy nem érted. Az mszp, dk, +resztli szavazók sem értik ugyanezt a problémakört a saját vonalukon.
Megérdemitek egymást, az országnak meg pont mindegy, hogy az a kb. 20% értetlen melyik kalapba dobja az aprót.

Jé, egy értelmes ballib!
Ennek leesett, hogy Vona már évek óta a ballib szavazókra hajt és nem a Fidesz szavazóira... :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés