A Jobbik átveri a baloldalt

2017. november 11. 10:21

Mráz Ágoston Sámuel
Magyar Idők
Elképzelhető, hogy a Jobbik számára a baloldal csak a Fidesz abszolút többségének megtöréséhez, de nem a közös hatalomgyakorláshoz, illetve kormányzáshoz kell.

„Elképzelhető, hogy a Jobbik számára a baloldal csak a Fidesz abszolút többségének megtöréséhez, de nem a közös hatalomgyakorláshoz, illetve kormányzáshoz kell. Ha így van, hiába a közgondolkodók önmegtagadása, Heller Ágnes vagy Somogyi Zoltán udvarlása Vona Gábornak, a Jobbik számára a baloldallal való összefogás eszköz és nem cél.

Az egykori nemzeti radikális, ma taktikai okokból migráns-, CEU- és állatbarát párt mesterterve több lépésből áll. Az első a Fidesz abszolút többségének megtörése. Ha a baloldallal remélt rejtett összefogása sikeres lenne, s nagyjából ötven választókerületben megakadályozná a Fidesz jelöltjeinek győzelmét, akkor elérné a Jobbik a valódi célját, s megakadályozná a Fidesz és a KDNP parlamenti többségét és ezáltal kormányzásának folytatását.

Ebből a szempontból a Jobbik számára nem győztesek kiléte, hanem azok mennyisége fontos a választókerületekben. Ezen a jelenlegi, félig nyilvános koordináció fázisában, akár az ötven választókerület többségében is, udvariasan előreengedheti a Jobbik a baloldali jelölteket. S vajon melyik megélhetéséért aggódó balos képviselőjelölt fog megharagudni, hogy a Jobbik neki is gyűjt szavazókat?

Ha azonban a mesterterv első lépése sikerül, új politikai helyzet jönne létre. A második lépéshez már nem kell a baloldal. Semmi sem kötelezné a Jobbikot a baloldallal való közös kormányzásra, mivel az összekacsintás sem lenne nyilvános és ezáltal a választók számára számonkérhető. Lehet, hogy a baloldaliak megszereznék a mandátumok 30-40 százalékát a koordináció révén, de nem kerülnének hatalomra. Azok, akik a hatalom érdekében kampányolnak, most a balliberális körökben a Jobbikkal való összefogás mellett, hoppon maradnának.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont fordítva gondolom. Ha nyerne a baloldalnak nevezett gyülekezet, a Jobbikot kizárnák maguk közül.

Nem tudom, hogy lesz e összefogás és az milyen lesz, vagy nem lesz. Abban viszont biztos vagyok - amennyiben a Fidesz nem vélt súlyos hibát az elkövetkezendő fél évben - a választásnál a Fidesznek abszolút többsége lesz.
Abban is biztos vagyok, hogy a Vona féle elképzelés eredménye nem fogja elérni a 2014-es eredményt. Sőt! Azt valószínűsítem, hogy a támogatóinak a felét el fogja veszíteni.

Egyetértek azzal, hogy 2014-ben más volt a helyzet. Ez annyiban jelent mást, hogy akkor a DK, EgyüttPM, Liberálisok nem jutottak volna be az országgyűlésbe, ha egyéni pártlistán indulnak. Ma viszont úgy néz ki, hogy a DK meglépi az 5 %-ot. Az Együtt, a PM, a Liberálisok viszont nem. Ezért szorgalmazzák ők jobban a közös listát.
Az egyéni mandátumok esetében más a helyzet. Azonban itt is figyelembe kell venni, hogy a szavazók nem mindegyike fog átszavazni. A Jobbik ha nem indít mind a 106 egyéni körzetben jelöltet, akkor ez támadási felületet jelent és azt a látszatot kelti, hogy összejátszik a baloldallal és csak a mandátumszerzés, a költségvetési támogatás növelése a célja. Ez pedig tovább csökkenti a támogatottságát.

Az esetleges nagyobb mértékű változást csak a pártok egyesülése, egyetlen pártba való tömörülése jelenthetné.

A két mondatod üti egymást.

Ha a Jobbik nem létezne, akkor hogyan tudja Simicska támogat.
Ha Simicska támogatja a Jobbikot, akkor a Jobbik létezik.

Válaszok:
Antigoné | 2017. november 11. 11:22

Ha Mráz Ágoston a mostaninak az ellenkezőjét állítaná akkor hiteles lenne?
A hitelesség nem attól függ, hogy az állításokat, az érveket miképpen igazolják a tények, a számok?
Te mivel tudod hitelesen cáfolni az érvelését?

Formállogikailag igaza van, a politikai logika szerint viszont a régi Jobbik tényleg nem létezik.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. november 11. 12:19

"Egyetemes független politikatudomány" - LOL, ez tetszik. :))))))

AKkor most elkezdheteted sorolni azokat, akik NEM verik át az egyetemes független politikatudományt kis hazánkban. :)
Nos?

Lakner Zoltán? :)))))
Török Gábor? :)))))
Kéri László? :)))))
Somogyi Zoltán? :)))))

De tényleg, kérem a neveket!

"Formállogikailag igaza van, a politikai logika szerint viszont a régi Jobbik tényleg nem létezik."

Szerintem ebben nincs vita köztünk.

Tökéletes meglátás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés