Közmunkára ítéltek egy férfit holokauszt-tagadásért

2017. október 30. 11:13
Nem jogerős ítéletében 300 óra közérdekű munkára ítélték a holokauszttagadással megvádolt férfit.

Nem jogerős ítéletében 300 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a férfit, akit holokauszttagadással vádoltak meg – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a férfi még 2012-ben a XIV. kerületi 56-osok terén a „Horthy Miklós kormányzó becsületéért” címmel meghirdetett nyilvános demonstráción elmondott beszédében az összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva, különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből, így próbálva igazolni, hogy nem volt holokauszt.

A körülbelül 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt – tették hozzá. A kerületi ügyészség – a fentiek alapján – a férfit nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettével vádolta. A megismételt eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki és 300 óra közérdekű munkára ítélte. Az ítélet nem jogerős; az eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabására, a vádlott és védője pedig felmentéséért, illetve másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezését.

(MTI)

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kifejezetten károsnak tartom törvénnyel büntetni a holokauszt- vagy a kommunista bűnök tagadását. Önmagukat minősítik azok, akik fennhangon hirdetik ezeket az eszméket, akár csak azok, akik a holdra szállásban, a vakcinák hatásosságában kételkednek, vagy a lapos föld elméletben hisznek.

Pontosan azért kellene teret engedni ezeknek a hangoknak, hogy a társadalom megismerhesse a véleményüket, és a nyilvánosság erejével diszkreditálhassák ezeket, nyilvános vitákban cáfolhassák meg az érveiket.

Sajnos. Anno az MSZP-SZDSZ kormányzat idején törvényerőre emelték a cenzúrának ezt a fajtáját, amit a Fidesz nem eltörölt, hanem megtoldotta a kommunista bűnök tagadásának szankcionálásával.

Én maximálisan szólásszabadság-párti vagyok, és nagyon rossz iránynak tartom ezt a fajta korlátozását a véleményszabadságnak.

Ugyan már...simán bevállalhatták volna.

Mást kibicelj ezentúl. - X

" Miert nem hozott a torvenyhozas torvenyt a kotelezo buntetesi tetelekrol 56 gyalazasara?"

Mert nem szankcionálhatsz mindent BTK paragrafussal, amit rossznak tartasz. Egyszerűbb lenne a véleményt nem szankcionálni semmiféle törvénnyel.

A holokauszt-tagadókat sosem vette komolyan a közvélemény, és ez a törvénykezés nem szüntetni meg a jelenséget, csak arra jó, hogy egyre másra halmozzuk azt, hogy mit tartunk gyűlöletbeszédnek. Aztán szépen elérkezünk oda, hogy minden gyűlöletbeszéd, ami nem egyezik meg a mi a véleményünkkel, ahogy ez a széfszpészesedő nyugati egyetemeken jól megfigyelhető.

Ez a törvény azért veszélyes, mert sajnos kiállta az alkotmányossági próbát, és szabad terep a társdalom mérnökösködőknek. A baloldal meg aztán különösen szeret mostanában tiltani minden, ami szerintük sértő. Ezért tartom rohadtul veszélyesnek ezt a törvényt.

Igazad van, ostoba aki ezt tagadja, de egy demokráciában mindenkinek joga van ostobának lenni.
A szólásszabadság pedig az egyik legfontosabb "vívmány" egy önmagát demokratikusnak mondó országban.
Ha valaki büszkén hirdeti a saját ostobaságát hát rajta, saját magáról hirdeti, hogy ostoba.
Viszont büntetésnek szerintem ennyi bőven elég lenne.
Ami meg a libsiket illeti, Svédország aztán abszolút liberális állam, de amikor egy svédnek meséltem arról, hogy nálunk büntetik a Holokauszt tagadását, akkor az visszakérdezett, hogy na de akkor hol van a szólásszabadság???
Mondtam neki, hogy ebben az esetben az fel van függesztve...

Leginkább az ébreszt kétséget a témát illetően, hogy nem lehet normálisan beszélni róla, mert egyből náczinak leszel megbélyegezve. Ezért sem lehet normális, nyílt vitát lefolytatni a témáról, mert büntetőtörvénnyel akarják megoldani a problémát. Ez miatt sem tud nyugvópontra jutni a kérdés.

Illetve, belegondolva, dehogy akarják megoldani. Azok a zsidó szervezetek, akik a holokauszt tagadás büntethetősége mellett kiálltak, azok abban érdekeltek, hogy a téma tabu maradjon.

Úgy mondom ez, hogy semmi okot nem látok, hogy kételkedjek a holokauszt áldozatainak a számában.

"... és húznak haza, hogy egy-két felessel oldják a stresszt és megünnepeljék, hogy megúszták."

A diktatúrák így kezdődnek.

Ezt a törvényt 2010-ben (januárban, majd kormányváltás után módosították) hozták, érdekes módon addig ellent tudott állni a törvényhozás. Spanyolországban 2007-ben eltörölték a holokauszt-tagadás büntethetőségét.

Inkább ezen lenne érdemes elgondolkodni, nem csak szótlanul nyelni a feleseket. Arra könnyen rámegy a gerinc. Igaz, az lépésről lépésre, szinte észre sem venni, ahhoz képest, ha mondjuk a sajtó erejével kicsinálnak, tény.

"A fidex pedig érthetően nem akart (és ma sem akar) még egy frontot nyitni a törvény eltörlésével, ezért bűvészkedett a módosítással, hogy elvegye a törvény élét."

Világos. De ha a Fidesz sem tesz a törvények degenerációja ellen, a bírók nem mernek felszólalni, akkor ki fog?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés