Egy évvel hosszabb határidőt kapott a CEU

2017. október 17. 13:03
Megszavazta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amely 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

A parlament megszavazta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amely 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

Az Országgyűlés 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

Az ellenzéki pártok keményen kritizálták a kormány tervezetét. 

Hiller István, az MSZP vezérszónoka úgy értékelt: a lex CEU egy „politikai, bosszútörvény”, s azért kap politikai kritikákat, mert a szakmához semmi köze. A nemzeti felsőoktatási törvény módosításának álcázza a kormány a politikai akaratát, miközben pontosan tudja, hogy a színvonalat, az egyetem szakmai működését tekintve nincs kifogás. A CEU-val az a bajuk, hogy Soros György alapította – mutatott rá Hiller István. Úgy látta: tisztább és bátrabb lenne, ha elmondanák, hogy egy politikai kampány részeként az ország egyik legmagasabb színvonalon működő felsőoktatási intézményét támadják. Bárminemű módosítás, amit el lehet képzelni, az az, hogy visszavonják – mondta, jelezve: a mostani változtatást az MSZP frakció nem fogja támogatni.

Szávay István, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy roppant kellemetlen a javaslat a kormánypártoknak. A vitának ezért kívánnak minél kisebb súlyt adni – mondta, hozzátéve: az elmúlt hét évben nem volt példa arra, hogy a kormánypártok ne állítottak volna vezérszónokot. Szóvá tette azt is, hogy az igazságügyi miniszter az expozé után eltávozott a teremből. 

(MTI)

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy magyar ember kap egy évet a törvény be nem tartására?
Legfeljebb börtönt!
Menjen a francba a CEU, kinek hiányzik?

Az pont egy evvel tobb mint kene.

csak szolok hogy szeretett partod es vezered tamogatta es tamogatja a CEUt...

Hillert eddig magyarként tartottam számon.
Mától kezdve így: magyarnak mondja magát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés