Beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát a Magyar Helsinki Bizottság

2017. október 14. 16:53

A Magyar Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert a nemzeti konzultációban szereplő, „félrevezető állítások” az egyesület szerint megsértették jó hírnevét. A bizottság szerint soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett.

2017. október 14. 16:53

A Magyar Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert a nemzeti konzultációban szereplő, „félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások” az egyesület szerint megsértették jó hírnevét. A Magyar Helsinki Bizottság szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a civil jogvédők az is kérik, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat.

Megcsonkított idézet

A szervezet álláspontja szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt kérdőív 5. pontja a Helsinki Bizottságnak egy speciális helyzetre vonatkozó szakmai álláspontját hamisan általános álláspontként definiálja. Ez a hamis látszat sérti a 28 éve működő jogvédő egyesület jó hírnevét – tették hozzá. A közlemény idézi a kiadvány 5. kérdéséhez fűzött magyarázatot, miszerint „Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy »aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása«".

A Magyar Helsinki Bizottság leszögezte: soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett. Azt írták, a kérdőívben szereplő „megcsonkított idézet” a határzáras bűncselekmények 2015 szeptemberében történt bevezetése előtt született szakmai dokumentumból való, amely elsősorban a genfi menekültügyi egyezményre támaszkodva bírálta a tervezett rendelkezéseket. „Az Európai Unió bíróságának gyakorlata alapján aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása. A büntetőjogi eszközöket, különösen a szabadságvesztést csak akkor lehet »bevetni«, ha egy személyt már kiutasítottak, azonban az új szabályozás szerint a menekülők már a határzár megsértésével bűncselekményt követnek el” – idézték a közleményben.

Dömötör Csaba: Felháborító, amit a Helsinki Bizottság tesz

Az egyesület szerint kérdőíven szereplő mondatcsonk a kabinetiroda kiegészítésével azt a hamis látszatot kelti, mintha a Helsinki Bizottság a magyar állampolgárokkal szemben, sőt rovásukra valamiféle előnyhöz, privilégiumhoz akarná juttatni bármelyik „migránst, bevándorlót” bármely bűncselekmény törvény előtti megítélésénél. Erről szó sincs – hangsúlyozták, jelezve, hogy egy fontos szakmai vitában foglaltak állást. A szervezet azt írta, korábban hosszú éveken át a magyar állam is a Helsinki Bizottsággal azonos álláspontra helyezkedett, és 2015-ig nem büntette a papírok nélkül szabálytalanul érkezőket, amennyiben menedékjogot kértek. Sőt egy időben még azokat sem, akik hamis papírokkal léptek be, de kiderült róluk, hogy üldözöttek – tették hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek közleményben reagálva felháborítónak tartotta, hogy a Helsinki Bizottság jogi úton próbálja megállítani a nemzeti konzultációt. Az államtitkár a Magyar Idők értesülésére reagált, amely szerint a nemzeti konzultáció valamennyi kérdőívének bezúzatását és a kormányzati akció honlapjának lekapcsolását is követeli személyiségi jogaik állítólagos megsértése miatt a Helsinki Bizottság.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2017. október 15. 16:58
Oszoljunk, kérem, nincs itt semmi látnivaló.
Kanóc
2017. október 15. 10:05
Hell-szintű (államellenes) bizottság Ideológiai terroristák a jogállamiságon élősködve, egy hatalommániás, gátlástalan tőzsdespekuláns pénzével vastagon kitömve. El kéne már dózerolni ezeket a gecibe.
makapaka2
2017. október 15. 09:07
Hazug gittegylet ne mondja meg a tutit.
írmag
2017. október 15. 08:25
A „félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások” közé tartozik a kimódolt elnevezésetek! Mitől Magyar? Mitől Helsinki? Mitől Bizottság? Beérett a megvezető elnevezés megtiltása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik