Beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát a Magyar Helsinki Bizottság

2017. október 14. 16:53
A Magyar Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert a nemzeti konzultációban szereplő, „félrevezető állítások” az egyesület szerint megsértették jó hírnevét. A bizottság szerint soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett.

A Magyar Helsinki Bizottság beperelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert a nemzeti konzultációban szereplő, „félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások” az egyesület szerint megsértették jó hírnevét. A Magyar Helsinki Bizottság szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a civil jogvédők az is kérik, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat.

Megcsonkított idézet

A szervezet álláspontja szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt kérdőív 5. pontja a Helsinki Bizottságnak egy speciális helyzetre vonatkozó szakmai álláspontját hamisan általános álláspontként definiálja. Ez a hamis látszat sérti a 28 éve működő jogvédő egyesület jó hírnevét – tették hozzá. A közlemény idézi a kiadvány 5. kérdéséhez fűzött magyarázatot, miszerint „Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy »aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása«".

A Magyar Helsinki Bizottság leszögezte: soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett. Azt írták, a kérdőívben szereplő „megcsonkított idézet” a határzáras bűncselekmények 2015 szeptemberében történt bevezetése előtt született szakmai dokumentumból való, amely elsősorban a genfi menekültügyi egyezményre támaszkodva bírálta a tervezett rendelkezéseket. „Az Európai Unió bíróságának gyakorlata alapján aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása. A büntetőjogi eszközöket, különösen a szabadságvesztést csak akkor lehet »bevetni«, ha egy személyt már kiutasítottak, azonban az új szabályozás szerint a menekülők már a határzár megsértésével bűncselekményt követnek el” – idézték a közleményben.

Dömötör Csaba: Felháborító, amit a Helsinki Bizottság tesz

Az egyesület szerint kérdőíven szereplő mondatcsonk a kabinetiroda kiegészítésével azt a hamis látszatot kelti, mintha a Helsinki Bizottság a magyar állampolgárokkal szemben, sőt rovásukra valamiféle előnyhöz, privilégiumhoz akarná juttatni bármelyik „migránst, bevándorlót” bármely bűncselekmény törvény előtti megítélésénél. Erről szó sincs – hangsúlyozták, jelezve, hogy egy fontos szakmai vitában foglaltak állást. A szervezet azt írta, korábban hosszú éveken át a magyar állam is a Helsinki Bizottsággal azonos álláspontra helyezkedett, és 2015-ig nem büntette a papírok nélkül szabálytalanul érkezőket, amennyiben menedékjogot kértek. Sőt egy időben még azokat sem, akik hamis papírokkal léptek be, de kiderült róluk, hogy üldözöttek – tették hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek közleményben reagálva felháborítónak tartotta, hogy a Helsinki Bizottság jogi úton próbálja megállítani a nemzeti konzultációt. Az államtitkár a Magyar Idők értesülésére reagált, amely szerint a nemzeti konzultáció valamennyi kérdőívének bezúzatását és a kormányzati akció honlapjának lekapcsolását is követeli személyiségi jogaik állítólagos megsértése miatt a Helsinki Bizottság.

(MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hvg-n az van, hogy kitiltották a civileket a börtönökből.
Kár volt! (hogy mennyre civilek és egyáltalán mit jelent, ki tudja)

Kurva anyátokat, azt!

A civil szó értelme is átalakult már, mint a szélsőjobb, a demokrata, a fasiszta,....

Nem is kell. Valószínű, hogy törvényesen működnek, de nekem tisztességtelenül. A törvények ilyenek és ők élnek vagy visszaélnek vele. Meg kell változtatni a törvényeket.
A privatizációról is azt mondták, törvényes, de nem etikus.

A Magyar Idők már jogi szempontból nagyon meggyőzően kivesézte a HB csúsztatásait . A konzultációt nem tudja a HB leállítani , s ha külföldi Bírósághoz fordulnak , ott is kifutnak az időből .

Majd a bíróság eldönti, hogy kinek van igaza.
Vagy te nem így gondolod??

Csak azt tudnám, hogy ki az, ki még erre is diszlájkot nyom.
Ennyi sok agymosott rajongó lenne, aki azt hallva, hogy "civil", azonnal diszklájkot nyom mert ezt várja el a Párt??????

Neked halvány lila segédfogalmad nincsen arról, hogy mit tesznek a "civilek", sokszor a kormány feladatát átvállalva.

Akkor megismétlem. Neked halvány lila segédfogalmad nincsen arról, hogy mit csinálnak a "civilek".
Mert a közösségért végzett feladatokhoz milyen "demokratikus felhatalmazás" kell????
Lásd például a Vörös Kereszt avagy az Ökumenikus Szeretetszolgálat.
Ha meg esetleg valamilyen tiltakozást szerveznek, az az alkotmány adta joguk és arra az megy el, aki akar és akit érdekel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés