Matthias Storme: Egyre több a konzervatív fiatal Európában

2017. október 12. 16:51
Az európai konzervatívok többsége legalább pár kérdésben biztosan támogatja a magyar és a lengyel jobboldali kormányt Matthias Storme belgiumi flamand jogászprofesszor, konzervatív gondolkodó szerint, aki a Figyelőről nyilatkozott az európai konzervatívok által a hétvégén megjelentetett kiáltvány kapcsán. Storme megjegyezte: a fiatalok közt egyre több a konzervatív.

„Szerintem a legtöbb konzervatív legalább néhány kérdésben támogatja a magyar és a lengyel kormányt, és örülnek annak, hogy azok dacolnak a téves Európa kultúrájával” – nyilatkozta a Figyelőnek a belgiumi flamand Matthias Storme jogászprofesszor, konzervatív gondolkodó az október 7-én, szombaton európai konzervatív értelmiségiek által közzétett Igazi Európa és Tév-Európa című kiáltvány aláírója a nyilatkozat apropóján adott interjújában. 

Storme hozzátette: „Más intézkedéseiket tekintve vegyesebb a konzervatívok közt kialakult kép. Sajnos gyakran nehéz korrekt információkat és elegendő értesülést szerezni ezekről az országokról ahhoz, hogy megítéljük őket; azt viszont tudjuk, hogy nem szabad egyszerűen csak elfogadni a progresszív-liberális média és a politikusok kritikáit . A konzervatívoknak mindig figyelniük kell arra, hogy a hatalom ne legyen túlságosan koncentrálva, különösen nem globális és európai szinten, de azért nemzeti szinten is észben kell ezt tartanunk.”

Storme a Figyelőnek elmondta: az aláírók szerint Európa társadalmai számos szempontból válságban vannak. Ugyan a tisztán föderális Európai Unió képzete messze van Storme szerint a megvalósulástól, azért a túlzott hatalomkoncentráció veszélye valós, ahogy a szólásszabadság korlátozásának veszélye is fennáll, ráadásul a népszuverenitást is korlátozzák.

A flamand jogászprofesszor a Figyelőnek leszögezte: egyetemi tanárként úgy látja, „a fiatalok körében növekszik az érdeklődés a konzervatív világlátás iránt. Sokak számára, talán a többség számára világos, hogy valami nincs rendben. És keresik a válaszokat. Sokuk esetében ez a konzervativizmushoz vezet. Ez nem derül ki a média által festett képből, de mi, akik fiatalokkal dolgozunk, tudjuk ezt.”

„Ha a médiából sugárzó képet vesszük, az lehet a benyomásunk, hogy a legtöbb “művelt” vélemény azon az oldalon van, ami az öngyűlölet kultúrája, ami a hatalom további központosítását szeretné Európában, több haladást, több globalizációt, és amely azt sugallja, hogy a kultúránk és nemzeteink önvédelme csak a műveletlen népek ügye. Ez persze téves. Magasan képzett személyek és csoportok, amelyek nem részesei az EU-n belüli progresszív konszenzusnak, képesek hangot adni egy alternatív elképzelésnek és egy másik, élő hagyománynak” – teszi hozzá Storme.

Olvassa el a kiáltványt: Az igazi Európa és Tév-Európa

Az igazi Európa és a Tév-Európa – magyarul ezzel címmel jelent európai konzervatív gondolkodók egy csoportjának kiáltványa. A szerzők arra szólítják fel Európa népeit, hogy találjanak vissza gyökereikhez és őrizzék meg a nagyszerű európai hagyományt, és értékeljék az európai géniuszt. Az aláírók között ott található Lánczi Andrásnak, a Corvinus rektorának és Roger Scrutonnak a neve is.

Az aláírók Lánczi András és Roger Scruton mellett (vele készült interjúnkat itt olvashatják): Philippe Bénéton francia politológusprofesszor, a Harvard volt tanára; Rémi Brague, az egyik legismertebb kortárs francia filozófus, a Sorbonne volt professzora; Chantal Delsol, úgyszintén francia filozófus, a Hannah Arendt Intézet alapítója; Roman Joch cseh politológus, akivel a Mandiner nemrég készített interjút; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a Jagelló Egyetem tanára, az Európai Parlament képviselője a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) színeiben, akinek nemrég jelent meg angolul a demokrácia démonáról szóló kötete, és akivel úgyszintén a nyáron készítettünk interjút; a német Robert Spaemann, az egyik legismertebb és legtekintélyesebb kortárs morálfilozófus; Bart Jan Spruyt holland történész-újságíró, a holland Edmund Burke Alapítvány alapítója; és a belgiumi flamand Matthias Storme jogászprofesszor. 

Matthias Storme (1959) jogot és filozófiát tanult többek közt a Leuveni Katolikus Egyetemen, az amerikai Yale-en, a Bolognai Egyetemen és a hamburgi Max Planck Intézetben. Ma a Leuveni és az Antwerpeni Egyetem professzora. A flamand nemzeti mozgalom támogatója.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden azon múlik:
a tudás, empátia, intelligencia, azaz: az emberség, a patriotizmus, a tisztelet kultúrája
legyőzi-e a hebehurgya "megjavítjuk a világot" tudatlanságát.
De ettől is fontosabb: mikor, mert az idő fogyatkozóban, az óra ketyeg és a lezüllés napi rutinként megállíthatatlannak tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés