Összeborult az ellenzék a lakhatás ügyében

2017. október 11. 22:50
A Város Mindenkié nevű civil szervezet lakhatási problémákra adott javaslatcsomagjával kapcsolatban született egyetértés az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum között.

Alapvetően egyetértettek a Város Mindenkié nevű civil szervezet lakhatási problémákra adott hatpontos javaslatcsomagjával az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Momentum képviselői egy szerdán, Budapesten tartott fórumon.

A pártok képviselőit elsőként arról kérdezték, hogy alkotmányba foglalnák-e a lakhatáshoz való jogot, a hat kérdésből egyedül ebben nem alakult ki teljes egyetértés a részvevők között:

 • Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke azt mondta, a lakhatáshoz való jogot második generációs jogként tudja elképzelni, az ahhoz kapcsolódó követelmények ugyanis szerinte a törvények szintjén is kikényszeríthetők. 
 • Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja kiemelte, már régen rögzíteni kellett volna az alkotmányban a lakhatáshoz való jogot. Arra a felvetésre, hogy ezt 2009-ben a parlamentben az MSZP nem szavazta meg, azt válaszolta, hogy szégyelli magát emiatt, és „volt egy erőszakos miniszter, akinek a miniszterelnök nem tudott ellenállni”.
 • Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje elmondta, kormányra kerülve kialakítanák az állami bérlakás szektort, az adósságkezelési szolgáltatást, visszaállítanák lakásfenntartási támogatást, továbbá szeretnék megvalósítani a rezsiköltségek tartós és fenntartható csökkentését.
 • Niedermüller Péter, a DK elnökségi tagja arról beszélt: az egyetértés mellett azon kell gondolkodni, a jog alkotmányban való rögzítése hogyan valósítható meg.
 • Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja szerint a jelenlegi támogatási rendszer, amelyben a felső-középosztály kedvezményezett helyzetben van, fenntarthatatlan és morálisan elfogadhatatlan.

Ezen felül a hat párt a következőkben értett egyet:

 • Ki kell alakítani egy a jelenleginél jóval kiterjedtebb bérlakásszektort
 • Be kell vezetni egy, az ország minden településén egységes feltételek mellett igénybe vehető lakásfenntartási támogatást
 • Elérhetővé kell tenni az adósságkezelési szolgáltatás és az adósságcsökkentési támogatást
 • Biztonságos, megfizethető magánbérleti szektort kell megteremteni 
 • Intézményesíteni kell a gyermekes családok lakhatáshoz való jogát
 • Kriminalizáció helyett célzott lakhatási programokkal kell a hajléktalanokat segíteni

A többi megszólalóhoz hasonlóan Korózs Lajos is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányoldal a hajléktalanok ellenséggé tételéből próbál politikai hasznot húzni, ahelyett, hogy valódi segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A szervezők erre válaszolva azt kérdezték, ha ez az MSZP hivatalos álláspontja, akkor korábban Molnár Gyulya, a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere és Tóth József Angyalföld jelenlegi MSZP-s vezetője miért tett, illetve tesz a hajléktalanokat sértő intézkedéseket. Korózs Lajos válaszában azt mondta, nem ért egyet ezekkel a lépésekkel és erről megpróbálja meggyőzni párttársait.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hat kicsi törpe...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés