Újabb képviselő távozik az AfD-ből

2017. október 4. 15:40
Frauke Petry társelnök után újabb képviselő hagyja el az Alternatív Németországnak (AfD) Bundestag-frakcióját. Német hírportálok szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, akit Petry hívei között tartanak számon. Eközben a drezdai ügyészség vádat emelt Petry ellen eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt.

Frauke Petry társelnök után szerdán egy újabb képviselő távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából. Német hírportálok beszámolói szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Markus Pretzell – az AfD észak-rajna-vesztfáliai volt vezetője – hívei között tartanak számon.

Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, amely várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését. Frauke Petry és Markus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, „fundamentális ellenzékiség” irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerintük szükséges „konzervatív fordulatot”. A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak.

Ugyancsak szerdán a drezdai ügyészség vádat emelt Frauke Petry ellen úgynevezett eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt. Az eljárás egy 2014-es pártfinanszírozási ügy miatt indult. Az AfD az akkori szászországi Landtag-választás előtt felszólította listán induló jelöltjeit, hogy nyújtsanak kölcsönt a pártnak, és egy nyilvánosságra került szerződés alapján kikötötték, hogy a jelölt megválasztása esetén a kölcsön automatikusan adománnyá minősül. Azonban Frauke Petry 2015-ben a Landtag választási ellenőrző bizottsága előtt eskü alatt tett nyilatkozatában azt állította, hogy a Landtagba bejutó jelöltek két megoldás közül választhattak; dönthettek úgy, ragaszkodnak a kölcsön visszafizetéséhez, de úgy is, hogy nem kérik vissza a pénzt, amely így pártadománynak minősül.

A drezdai ügyészség közleménye szerint ez a kijelentés ellentétben áll a kölcsönszerződések tartalmával. Az eljárás következő lépésében a drezdai tartományi bíróságnak kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. A közleményben hozzátették, hogy Frauke Petry mentelmi jogát már felfüggesztette a szászországi Landtag.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hiszed el, ebben egyetértünk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés