Kárpátalja: az ukrán titkosszolgálat leszedte egy iskola magyar jelképeit

2017. október 4. 14:37
Az ukrán törvényeket is megsértve szedte le az Ukrán Biztonsági Szolgálat a tiszasalamoni iskola faláról a magyar zászlót, a magyar címert és a Himnusz kifüggesztett szövegét – írja a karpatalja.ma portál.

A Figyelő szúrta ki, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei kedd este leszedték a tiszasalamoni iskola faláról a címeres magyar zászlót, a magyar címert és a Himnusz kifüggesztett szövegét. Tiszasalamon a záhonyi határátkelőtől nem messze fekvő, 1300 fős, zömmel magyar lakta falu.

„A ma reggel iskolába siető gyerekek, az őket kísérő szülők és a tanárok is megdöbbenéssel vették észre, hogy az iskola faláról hiányzik a magyar zászló. Ellopták? Hová lett? Ilyen kérdésekkel rohamozták meg a tanárit, illetve az igazgatót. A folyosón érte őket a következő meglepetés: hiányzott az ukrán jelképek mellől a magyar zászló, címer, Himnusz. Mindenki értetlenül áll az eset előtt” – mondta el Palkó Katalin.

Korábban szeparatista eszmék terjesztésével vádoltak egy tanárnőt

A karpatalja.ma internetes portálnak az iskola igazgatónője, Leskó Kovács Nóra elmondta, hogy este otthonról az iskolába hívták, ahol 3 férfi várta, mindannyian az SZBU-tól (Ukrán Biztonsági Szolgálat) voltak, a nevükre nem emlékszik, de korábban májusban már jártak a tanintézményben kihallgatni Palkó Katalin tanárnőt, akit szeparatista eszmék terjesztésével vádoltak meg. Levették a falról a címeres magyar zászlót. Azután bementek az épületbe, a folyosó falán volt az ukrán címer és himnusz, mellette pedig a magyar. Alatta állt a két zászló. Ezt is kivették a tartóból (legalább 20 éve ott van) és oldalra tették, mondván, azért nem lehet ott, mert benne van a címer.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű szervezetének elnöke felháborítónak tartja a történteket, hiszen törvény írja elő a nemzeti jelképek használatát. A túlkapások miatt feljelentést fognak tenni.

Saját törvényeiket sértik az ukránok

Emlékeztetőül, a nemzeti kisebbségekről szóló hatályos ukrajnai törvény 6. cikkelye kimondja: „Az állam minden nemzetiségi kisebbség számára garantálja a nemzeti-kulturális autonómiához való jogot: a nemzeti jelképek használatát, valamint minden más tevékenységet, amely nem mond ellent a hatályos törvényeknek.”

Az iskola épületére egyébként régóta ki van tűzve a magyar zászló, ezt bizonyítja a 2014-ben, a Keleti Partnerség program keretében felújított tetőszerkezet átadási ünnepségén készült felvétel is. Azóta számtalan alkalommal járt ott több ukrajnai hivatal vezetője, köztük a polgármester is, aki egyébként jogász, férje pedig az említett szolgálat munkatársa volt, mégsem tette senki szóvá.

Egy olyan településen, ahol a lakosság közel 80%-a magyar, törvényesen használhatók az iskolában a magyarság szimbólumai: a zászló, a címer és a himnusz. Tehát azok levétele ellentmond Ukrajna hatályos törvényeinek – írja a kárpátaljai portál.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Putyin vonuljon be Ukrajnába. Ezért a mocskos disznóólért nem kár.

Válaszok:
Csigorin | 2017. október 4. 15:44

Mintha csak ürügyet akarnának szolgáltatni a külső beavatkozáshoz... nem értem, mire jó ez nekik, egyre jobban elszigetelődnek.

Nem lehetséges, hogy az egészet az Usa szítja? Nekik kapóra jönne egy orosz beavatkozás, lenne ürügy arra, miért kell még jobban elszigeteli Oroszországot. De az ukránok vagy Európának, vagy akár nekünk, ez mennyire érdekünk?

jo reggelt, ez az az SZBU amelyik keleten veri es kinozza az orosz nemzetisegueket mondvacsinalt okkal (pl valamelyik csaladtagjuk allitolag szabadsagharcos) vagy akar ok nelkul.

Szerintem o csak a Donbasszba vonuljon be. Mi meg Karpataljara. Aztan Kijev korul megtarthatnak az ukrok valami kis mezsgyet.

naja, latjak hogy mi Brusszelben a fo kovetelmeny, hat beallnak a sorba..

Ukrajna ---> kuka

Tunya, ne kényszeríts arra, hogy lehülyézzelek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés