Kész az ellenzéki pártok alternatív választójogi törvénye

2017. szeptember 23. 10:37

Nyolc ellenzéki párt dolgozta ki a választójogi rendszer tervezett reformját, de a megállapodást tető alá hozó Közös Ország Mozgalom számít a Jobbik és a Fidesz támogatására is. A végleges javaslatot még szombaton közzéteszik.

Áprilisban mozgalmat jelentett be Gulyás Márton ellenzéki aktivista – az azóta megalakult Közös Ország Mozgalom célja az volt, hogy az ellenzéki pártok a Gulyásék biztosította platform segítségével új választási rendszert dolgozzanak ki. 

Négy héttel a tárgyalások helyszínéül szolgáló, Budapest központjában felállított Agóra megnyitása után a mozgalmat gründoló Gulyás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában bejelentette – a résztvevő nyolc ellenzéki párt megegyezett, ezzel elkészültek a választójogi rendszer tervezett reformjával.

Gulyás elmondta – a szombati nap folyamán a nyolc párt közös értéknyilatkozatot fog aláírni a közös tervezetről. A mindenki számára elérhető tervet a szombati nap folyamán „fogják ismertetni a közzel” – mondta az aktivista. A rendszer megalkotásában a Jobbik nem vett részt, de Gulyás szerint Vona Gáborék pártja jelezte, hogy nekik tetsző javaslat esetén támogatnák a kezdeményezést.

Szó volt arról is, hogyha a Fidesz nem támogatja a választójogi törvény megváltoztatását – melyhez kétharmados többség szükséges –, akkor a Közös Ország Mozgalom polgári engedetlenségi akciót hirdethet. Gulyás elmondta, ezzel egy „erőszakmentes, békés, de attraktív polgári engedetlenség” jöhet.

Amint a pártok bejelentik és elérhetővé teszik a választójogi rendszer reformját, cikkünket frissítjük.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/118116