Újra nyert a jobboldal Norvégiában

2017. szeptember 12. 13:59
A jobboldali pártokból álló koalíció nyerte a norvég parlamenti választást hétfőn. A legtöbb szavazatot a baloldali Munkáspárt kapta, de a jobboldali-liberális pártok többségben maradtak a parlamentben. Erna Solberg miniszterelnök így tovább kormányozna.

Hétfőn tartották a norvég parlamenti választást.

A voksolás első helyezettje a baloldali Munkáspárt lett, a szavazok 27,4 százalékával. Második helyen 25,1 százalékkal a Konzervatív Párt, harmadik helyen 15,3 százalékkal a tőle jobbra álló Haladó Párt végzett. 

A Centrum Párt 10, a Szocialista Baloldal 6, a liberálisok és a kereszténydemokraták 4 százalékot értek el, és egy-egy képviselői helyet szereztek a zöldek és a szélsőbaloldali Vörös Párt.

A 2013-as választás óta a konzervatívok és a haladók jobboldali, kisebbségi kormánya irányította Norvégiát, Erna Solberg konzervatív kormányfővel az élen. (A fenti képen Solberg és a Haladó Párt elnöke, Siv Jensen.) A kormányt mindvégig kívülről támogatták a liberálisok és a kereszténydemokraták.

A négy pártnak az új parlamentben is többsége lesz, így Erna Solberg a második helyezés ellenére győztesnek hirdette magát és kormányzatát. Az első helyezett Munkáspárt várhatóan ellenzékben marad: a pártelnök elmondta, „nagy csalódás” érte őt.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés