Seifert professzor kizárva az általa alapított Akadémiáról

2017. szeptember 11. 17:32
Katolikus Válasz
Katolikus Válasz
A filozófia és logika professzor felteszi a kérdést, hogy ez az állítás, és a logikus következményei vajon nem rombolják-e porig a katolikus erkölcstant.

„Mindez azért történt, mint ahogy az ki van fejtve az érsekség közleményében, mert Josef Seifert cikkeiben illedelmes hangvételben kérdéseket tett fel az Amoris Laetitia (AL) egyes állításainak helyessége felől.

Legutóbbi, jelen incidenshez is elvezető írásának teljes magyar fordítását a Katolikus Válasz közzétette, és mindenkinek erősen ajánljuk olvasásra. Ebben a cikkben a logika professzora pusztán filozófiai szemszögből vizsgálja meg az AL azon kijelentését, miszerint »Isten maga kérheti« a házasságtörés folytatását emberektől, mint a körülményekhez képest legjobb választást (AL303).

A filozófia és logika professzor felteszi a kérdést, hogy ez az állítás, és a logikus következményei vajon nem rombolják-e porig a katolikus erkölcstant, hiszen ha Isten pozitívan akarhatja a bűn elkövetését bizonyos körülmények között a házasságtörés esetében, akkor hogyan lehetünk biztosak, hogy adott körülmények között Isten nem gyilkosságot, kegyetlenséget, igazságtalanságot vár tőlünk?”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép kis alak vagy! :) Ha veled szemben követik el, akkor is ez a viszontválasz, azt ugye tudod?

(megjegyzés: a megadott külföldi források nem érhetők el, minden link helytelenül van bekötve, így nem követhető vissza, hogy azok milyen források, hiteles egyházi vagy világi tartalmak, ki, hol, mit is mondott.)

Ugyanakkor:

"Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa egy, a spanyolországi Ovie­dó­ban rendezett találkozón hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa közelmúltban kibocsátott Amoris laetitia kezdetű buzdítása összhangban áll az egyház tanításaival."

"Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa ismét kifejezte, nem ért egyet a négy bíborossal, akik tavaly szeptemberben nyílt levelet intéztek Ferenc pápához, megkérdőjelezve az „Amoris laetitia” kezdetű apostoli buzdításban írtakat...

Kárt okoz az Egyháznak, ha nyilvánosan beszéljük meg ezeket a dolgokat. Az Amoris laetitia nagyon is világosan fogalmaz doktrinális szempontból, beleolvasható Jézus minden tanítása a házasságról, illetve az Egyház kétezer éves történetének minden tanítása.”

Müller bíboros elmondta, „Ferenc pápa arra kéri az Egyház minden tagját, kezeljék körültekintéssel a rendezetlen életállapotban élő hívek helyzetét, (…) és segítsenek nekik megtalálni a módot az Egyházba való reintegrálódásra.”

„Nem látok semmi ellentmondást – folytatta a bíboros. – Egyrészt adott a világos tanításunk a házasságról, másrészt pedig adott az Egyház kötelessége, hogy gondoskodjon ezekről az emberekről, akik nehézségeket élnek át.”"

(Hittani kongregáció: "a legrégibb a Római Kúria kilenc kongregációja közül. 1542. július 21-én III. Pál pápa alapította a Licet ab initio konstitúció kihirdetésével az eretnekségekkel szemben az egyház megvédésére. Tevékenységi körét legutóbb II. János Pál pápa, 1988. június 28-án megjelent „Pastor bonus” kezdetű apostoli konstitúciója határozta meg. Eszerint feladata az egész katolikus világban előmozdítani és védelmezni a hitről és erkölcsről szóló tanítást, illetékes mindenben, ami ezt a tárgykört valamiképpen érinti.")

Vajon Gerhard Müller bíboros tévedne? Biztosan építik az egyházat az adott megnyilvánulások?

Ugyanakkor az is kérdést képez, vajon helyes dolog úgy tálalni és beállítani egy blog saját vezérlésű szemlézéseit, hogy azok képeznék valóban a "katolikus válaszok"-at, akár értsd a katolikus egyház válaszait, nézeteit, tanításait?

Ez nem vezethet az olvasóközönség megtévesztése és katolikus egyház megosztása irányába?

Válaszok:
hhonor | 2017. szeptember 12. 9:03
hhonor | 2017. szeptember 12. 9:05
Zalailáma | 2017. szeptember 12. 12:55

Vajon véletlen lenne, hogy a mandiner hivatalos katolikus forrásokból vagy a katolikus egyházfő tanításaiból lényegében nem szemléz? Vajon azon tartalmak egyikével sem lehet azonosulni, azok nem Krisztus irányába mutatnának? Eszerint a Katolikus egyház helytelen irányt képvisel?

(jav.: a megadott források nem érhetők el)

Gégény Pityu, mekkora egy sunyi libsi vagy, nem hiába tartozol a katolikus egyház SZDSZ-tagozatához!

Természetesen forrásmegjelölés nélkül idézgetsz Müller bíborostól, arról nem írsz, hogy csak a 100%-ig aulikus és szervilis Magyar Kurírból és az Új Emberből szemezgetted ki a már amúgy is megrostált híreket. Most komolyan azt hiszed, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy nem olvasunk a valóságot árnyaló, anyagilag és egyházjogilag is teljesen független katolikus hírportálokat (katholisches.info, Remnant stb.)?! Pont ezzel az egyoldalú, a valóságtól és az igazságtól fényévekre járó csaholásoddal leszel hiteltelen.

Müllerről pedig csak azt felejted el megemlíteni, hogy a fickó egy igazi jellemtelen figura, aki egész életében fölfelé nyalt, lefelé taposott. Müller a Hittani Kongregáció élén állva megpróbált egyensúlyozni a Luciferenchez való elvtelen pápahűség, ill. a Szent Hagyományhoz és a hitigazságokhoz való állhatatos ragaszkodás között. De két úrnak nem szolgálhatsz egyszerre: a végén hoppon maradt, és Luciferenc a maga modortalan, tapló módján menesztette is a kötelességét megtevő mórt.

Azt a Müller bíborost, aki korábban maga mentette meg Luciferenc renoméját és vele együtt a progresszívok előretörését a családügyi szinóduson. Ezzel megnyitotta az utat számukra az Amoris laetitia kiadásához, ami ugyan neki sem volt ínyére doktrinális okokból, de ő ismét elvtelenül védelmébe védte a "főnököt" - valószínűleg abban a hiszemben, hogy megőrizheti prefektusi pozícióját a Hittani Kongregáció élén. Hát itt számította el magát: amikor ugyanis a Piusz testvériség Vatikánnal kötendő kiegyezését rosszindulatúan aláásta tavasszal, akkor Luciferenc rögtön kirúgta az aljas terveit keresztülhúzó Müllert.

Dióhéjban ennyit a karrierista Müllerről. A Katolikus Választ pedig szapulhatod: százszor hitelesebb, mint a libsi blogod, a szervilis Kurírról és Új Emberről pedig nem is beszélve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés