A lombikprogram is lehet Isten ajándéka

2017. augusztus 21. 11:57

Skrabski Fruzsina
Mandiner
Nem kéne tovább növelni a gyermektelen keresztények szenvedését!

„Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...” (Hadat üzent a lombikprogramnak Veres András, a püspöki kar elnöke).

Szomorú vagyok! Olyan bántóak az ilyen kijelentések!

Mi, keresztény, lombikos szülők hatalmas szenvedésen mentünk keresztül, hogy gyermekünk legyen. Minden embrióm kapott esélyt az életre.

Életadás volt a célom, az Isten adta csodálatos tudomány által;

és ezt bűnnek mondani, szerintem az bűn és szeretetlenség, önzőség, részvétlenség. 

Szerencsére a papok zöme támogatja a híveiket a gyermekáldásban, a lombikprogramban, mert nagyon sokaknak okoz lelkiismereti problémát. Engem is támogatott a lelkiatyám és Somfai Béla bioetikus jezsuita atya is.

Okosan el lehet magyarázni, hogy ma már minden lombikos embriónak esélyt lehet adni az életre, ahogy nekem is elmagyarázta Somfai atya.

Nem kéne tovább növelni a gyermektelen keresztények szenvedését! 

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Azok a technikák, amelyek a házaspár számára idegen, harmadik személy bevonásával (sperma vagy petesejt adományozásával, méh bérbeadásával) a közös szülőséget fölbontják, súlyosan erkölcstelenek. Ezek a technikák (idegen spermával való [heterológ] megtermékenyítés és beültetés) sértik a gyermeknek azt a jogát, hogy az általa ismert és egymással a házasság köteléke által egyesült apától és anyától szülessen. Megsértik a házastársak kizárólagos jogát, hogy kizárólag a másik által váljanak apává és anyává." (KEK 2376)"

Mi akkor a katolikus álláspont a melegházassággal, illetve a melegek gyermekvállalásával kapcsolatban? Azért kérdezem, mert mintha olvastam volna, hogy a Pápa Őszentsége áldását küldte egy meleg párra.

Az ő esetükben - ha jól értem az idézett szöveget - bűn a gyerekek örökbefogadása.

2375 Az emberi terméketlenség csökkentésére irányuló kutatások bátorítandók, föltéve, hogy "az emberi személy, elidegeníthetetlen jogai, valódi és teljes javai" szolgálatában végzik azokat, "Isten tervének és akaratának megfelelően".
http://www.katolikus.hu/kek/ke..

Bizony! Bizony! Ebben lenne még mit tenni, a nők nem szülőgépek hangoztatása, és a nő-férfi szembeállítása helyett. Sőt ehhez még az egészséges család, nő-férfi kapcsolat elismerése is hozzátartozna, mellőzve a szivárványos liberális felfogást.

A jól képzett keresztény lelkiismeret a végső fórum , a Jóisten e szerint fog minket megítélni , s nem lehet másokra / szakértőkre / hárítani a felelősséget . Veres András püspök az egyház hivatalos álláspontját képviseli / püspökként és egykori etika-professzorként / : nem-természetes eszközökkel nem lehet beavatkozni . Minden katolikus hívő jók képzett , egyházias , és imádságos személyes lelkiismerete dönt gyermek-áldás ügyben . Avagy végső soron a kérdés : mit tekint "természetes" eszköznek ?

A lombik az életet támogatja: ergo: Isten előtt nem lehet utálatos.
A maga helyén, ha másként nem lehet.
De sohasem a férfi-nő természetes egyesülése helyett.

Azt hiszem, h. ez így, tényleg egy álprobléma.

Gratulálok az aranyos kislányukhoz és további sok örömöt kívánok benne és mellette!

Az örökbefogadás nagyon kockázatos vállalkozás, nem mintha a saját gyermek életre hívása nem lenne az.

Biztosan véletlen, de a környezetemben több olyan örökbefogadást látok, ami nem egészen úgy sikerült, ahogy elképzelték.

"A mesterséges megtermékenyítésnek az ivarsejtek eredetét tekintve két fajtája van. Az egyik a heterológ, amennyiben nem az apa ivarsejtjével és/vagy nem az anya petesejtjével történik a megtermékenyítés. Egyházunk elítéli ezt a fajta megtermékenyítést, mert az nem tiszteli a házasságban a férj és feleség kettős-egységét és kizárólagosságát. Ezen kívül más aggályos szempontok is felmerülnek.
A másik a homológ megtermékenyítés, amely bizonyos fenntartásokkal elfogadható. Csak azon esetben, amennyiben a megtermékenyítés/foganás a házastársak testén belül történik és az emberi közreműködés a segítés jegyeit ölti magára.
Vajon mely tanítóhivatali dokumentum az, amely mindezt alátámasztja?
Ottó OFM: A Tanítóhivatal a Donum vitae Instrukció alapján áll (1987. február 22), az Evangelium vitae enciklika (1995. III. 25.) ezt csak idézi. A Donum vitae instrukció szövegét Dr. Gresz Miklós magyar fordításában olvashatjuk, megjelent a Magzatvédő Társaság kiadásában, illetve elérhető az interneten is (Donum vitae, Instrukció a kezdődő emberi élet tiszteletéről és az utódnemzés méltóságáról Róma, a Hittani kongregáció székhelyén, Joseph Ratzinger bíboros prefektus... www.katolikus.hu/roma/bio.html)
A Donum vitae két értéket próbál védeni: Az embrió fizikai integritását és a házastársi aktus méltóságát, azaz a gyermek ne egy személytelen „technika” terméke legyen."

https://goo.gl/8VJsDD

Érdemes elolvasni a ferences atya válaszait, rövid, tömör, tisztába teszi a lényeges dolgokat.

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet...

Tudja mi a közvetített közvetlenség ? Ha igen , fejtse itt ki , s észre fogja venni , hogy primitív ez a hozzászólása . Ha nem tudja , akkor meg ne szóljon hozzá a problémához .

Magam részéről fontosnak tartottam az Egyház álláspontját tisztázni, miután végigolvastam a hozzászólásokat.

Lehet a kormányon számonkérni a katolikus tanítás maradéktalan betartását a témában, de sok értelme nincs. Annál is inkább, mert az általad felsoroltak közül egyedül Semjén jöhetne szóba mint "hobbikatolikus", a többiek számára a Tanítóhivatal szempontjai nem mérvadóak, a nem katolikus választók sem ezt várják el tőlük, gondolom.

Maga most kor(szak) specifikus defektusok miatt panaszkodik.

"Egyre degradáltabb generációk fogannak a véletlen vágyak következtében, és nőnek fel vadon. A politikai vezetés elvtelen gazemberek, bűnözők és terroristák kezébe kerül, akik kihasználják a társadalmak gyengeségeit. Népeket tesznek rabszolgává, vagy pusztítanak el. A világ megtelik fanatikusokkal, szélsőségesekkel és spirituális csalókkal, akik hatalmat nyernek a hedonizmus, valamint a kulturális és erkölcsi relativizmus rabjai körében. A társadalom egész körében a vallás, igazmondás, a tisztaság, a tolerancia, a kegyelem erénye, a fizikai erő és az emlékezet napról-napra csökken."

Ezt már a hinduk is tisztán látták anno.
Hogy így alakult az nem kizárólag a 33. beavatási fokon áteesettek bűne. Az egyszeri ember is hajlik arra, hogy ő döntse el Isten helyett mi a jó és mi a rossz.

Nem biztos, hogy evolúciós szempontból helyes, ha lombikbébiket kapnak azok, akik nem tudnak természetes úton megfoganni.

A szenvedés üdvözítő értelmének belátása kemény dió, II. János Pál pápa apostoli levele (Az emberi szenvedés keresztény értelméről) segít a megértésében:

"Ha az ember részt vesz Krisztus szenvedéseiben, ez azért lehetséges, mert Krisztus megnyitotta szenvedését az ember előtt, mert megváltó szenvedésével bizonyos értelemben ő maga is részese lett minden ember szenvedésének. Amidőn az ember a hit által felismeri Krisztus megváltó szenvedését, egyúttal saját szenvedéseit is felfedezi benne, s ezek a hit által új tartalmat és jelentést kapnak számára."

http://uj.katolikus.hu/konyvta..

Biztos, hogy van Isten, vagy csak úgy teszünk, mintha volna.
Rákenünk mindent, amit nem tudunk megoldani, vagy megérteni.
Az emberek hány százalékát méltatta arra, hogy higgye?
"Gyermekkoromban elszántam magam,
Hogy szólok istennek, ha van.
De nékem ő égő csipkefenyérben
Meg nem jelent, se borban és kenyérben,
Hiába vártam sóvár-irigyen,
Nem méltatott reá, hogy őt higgyem.

Hát, ehhez csak gratulálni tudok, hogy még ide is behoztad a "migráns témát".
Csodálom, hogy Soros nem került elő nálad, pedig a Párt képviselői is mindig nála lukadnak ki, bármiről is legyen szó...

Nem, Engem nem csak ez fogott meg.
De nem értem, hogy miért jön elő még itt is a hívek vezérhangyája, mikor egyáltalán nem erről van szó, azt pedig ne felejtsd el, hogy nem én jöttem ezzel elő.

Egyébként szerinted a szőke herceget mi fogta meg a témában, ha még itt is a migránsokat emlegeti???

Bocsáss meg, de nem én vagyok monomániás, hanem az, akinek mindenről a migránsok és Soros jut az eszébe, a Párt által elvártak szerint.
És igen, azt írom, hogy "a Párt", mert ma már ugyanaz a stílus az uralkodó, mint a gulyáskommunizmus idején amikor mindent a párt szabott meg és az attól eltérő vélemény nem volt megengedett.
Tudod én éltem abban a rendszerben és nem akarom ugyanazt ismét átélni...

Valami miatt engem nem kedvel.

????????????

Én arra reagáltam amit ő írt, vagyis nem nekem jutott először az eszembe.
Persze nem árt ha pontosan el is olvasod amit kommentálsz.

Hát ennyi...

Nem, nem olvastál "figyelmesen és pontosan", úgyhogy segítek és idézem amire én reagáltam:

"...Remélem, majd Beer Miklós is- két migránsokat támogató nyilatkozat között- ebben az ügyben is ír egy levelet a Pápának..."

Én erre reagáltam, "Te meg arra reagáltál, amit látni véltél benne.
Az ilyesmit sosem értettem. Bármikor elolvasható az egész. Semmi értelme átértékelni."

Hát, én már nem tudlak követni.
Azt meg már megszoktam, hogy teljesen mást magyarázol bele az írásomba, mint amit én írtam.
A témát sem én nyomom, hanem te, mert én már rég lapoztam.
Amúgy most sem írsz semmit arról, hogy én mire reagáltam és amit te állítólag olvastál is, bár ez az írásaidon nem látszik.
Szóval te inkább ne írj a "szalmabábozásról".

Amúgy azt, hogy "ellenőrizhetetlen és primitív suttogó propaganda" én legutoljára a "boldog kádári békeévekben" hallottam, úgyhogy csak gratulálni tudok a szófordulatodhoz.
A Párt is egyre inkább átveszi ennek az időnek a stílusát és ez a híveknek nagyon be is jön...

a lombik program konkrétan sorozatgyilkosság...hmm ez van

De azért te sem tudod megállni, hogy ne válaszolj.
Amúgy az a multkori "lebukás" csak annyi volt, hogy te nem hitted el amit írtam, mert az nem egyezett meg a te világképeddel.
Ez így szokott lenni. Ha valami nem egyezik a te véleményeddel az nem létezik és hazugság.
Követni meg te nem tudsz, mert az egész onnan indult, hogy én számon kértem, hogy hogy kerülnek a migránsok egy teljesen másról szóló cikkbe.
Ehhez képest te teljesen másról kezdtél el írni, a végén már az
"Ellenőrizhetetlen és suttogó propaganda" is előkerült.

Még hogy nekem van szalmabábom...

Én már elvesztettem a fonalat azt meg inkább ne feszegessük, hogy ki nem látja azt ami fekete és fehér, úgyhogy inkább magadra hagylak, hogy tovább tudj vadászni az ellenőrizhetetlen és primitív suttogó propaganda elkövetői után.

Fiaskó????????????
Az lenne a fiaskó, hogy te nem hitted el amit írtam???

No comment...

Na jó, tényleg utoljára még megpróbálom!

A vitánk ott kezdődött, hogy én megjegyzést tettem arra, hogy valaki egy teljesen másról szóló cikk kapcsán a migránsokat emlegette. Még idéztem is neked az inkriminált részt.

Ezek után én a tartalommal állok hadilábon.
Csak azt nem értem, hogy te az én egy mondatos megjegyzésem kapcsán milyen "tartalomról" beszélsz??????????????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés