Így alakítaná a választási rendszert a Momentum

2017. augusztus 17. 9:32
A választási rendszert érintő, részletes szakpolitikai javaslattal állt elő a Momentum Mozgalom – Fekete-Győrék kétfordulós, vegyes rendszert akarnak, megtartanák a határon túliak választójogát, de kiterjesztenék a levélszavazást a külföldön élő magyarokra is.

Eddig nem sok konkrét javaslatot hallhattunk a Momentum Mozgalom háza tájáról, úgy tűnik azonban, hogy augusztusban aktivizálódni kezd az újonnan alakult párt: szerdán már megírtuk, hogy augusztus 29-re Európamenettel készülnek, most pedig Fekete-Győr András pártja konkrét szakpolitikai javaslattal rukkolt elő a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban.

A párt szerint a mostani rendszer aránytalan, nem érvényesülnek a választók másodlagos preferenciái, nehezíti a pártok és jelöltek együttműködését és ellehetetleníti a párbeszédet. A Momentum szerint további problémát jelent, hogy „a kerülethatárok manipulatív módon, politikai szempontok alapján” lettek meghúzva.

A köztudatba a NOlimpia-kampánnyal berobbant politikai mozgalom vegyes rendszert akar, eszerint 129 képviselőt arányos listán, míg további 70-et kétfordulós rendszerben, egyéni szavazással választanának meg. A kétfordulós rendszer bevezetésével érvényelsülnének a választók másodlagos preferenciái is – véli a Momentum. Eltörölnék a győzteskompenzációt, és hangsúlyosabbá tennék a listás ágat – szerintük ezzel arányosabbá válna a rendszer. A rendszerben meghagynák a vesztes töredékszavazatokat, és az 5%-os küszöb is maradna. A határon túli választópolgárok a Momentum javaslata alapján továbbra is szavazhatnának egyéni jelöltekre.

A Momentum javaslata ezen felül kiterjesztené a levélszavazást a magyar lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó állampolgárok számára is. Megváltoztatnák a politikai reklámra vonatkozó szabályozásokat – szerintük a jelenlegi rendszer nem átlátható, az Állami Számvevőszéknek pedig felügyeleti és szankcionálási jogkörrel kéne rendelkeznie.

A magánszemélyek vég nélküli adományozását adományozási korláttal akadályoznák, de a Momentum korlátozná a CÖF választási kampánytevékenységét is. Ezen felül betiltanák a kormányzati hirdetéseket, továbbá, a sugárzott médiában politikai hirdetések is helyet kaphatnának. A párt javaslata kötelezővé tenné a kampányidőszak alatt a politikai programok bemutatását is.

Változna a köztársasági elnök szerepe is – a Momentum azt akarja, hogy az államfőt kétfordulós rendszerben, közvetlenül válasszák meg a választópolgárok. Az elnök jogköreit kismertékben növelnék, de nem szeretének elmozdulni egy félprezidentális rendszer felé.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!
Tétfordulás választás. Pénzkidobás. (Most nem számít?)
"másodlagos preferencia"

Ja! Liberális attitűd, "Ha ló nincs, a szamár is jó.".

"A Nézőpont Intézet tíz közép-európai országra kiterjedő közvélemény-kutatása alapján a közép-európaiak körében közel másfélszer többen vélik úgy, hogy jó irányba tart hazánk (43 százalék), mint akik szerint rossz irányba haladunk (31 százalék). A felmérés – melyről elsőként a Magyar Idők számol be – arra is rámutat, hogy a kötelező betelepítési kvótát átlagosan tízből közel nyolcan (75 százalékban) utasítják el. Elsősorban a kelet-közép-európai államok számítanak kvótaellenesnek, de a kérdés a vizsgált két nyugati országot (Németország, Ausztria) is megosztja."
http://nezopontintezet.hu/anal..

+ Mindegyik momentumos képviselő kapjon egy rolex órát.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2017. augusztus 17. 10:46

Anno a Fiatal(!!) Demokraták Szövetsége is így kezdte.

Ha nem ígérnek rezsiharcot és háborút Soros és a migránsok ellen, semmi esélyük.

Ma a híveknek a "szakpolitikai elképzelések" ezt jelentik...

Olyat, amilyen Rogán Cilinek is van...

Válaszok:
Berecskereki | 2017. augusztus 17. 11:44

Minden választási szisztémának vannak előnyei és hátrányai . Konkrétan - mint minden témában - mindig a többségi politikai erő dönt a rendszerről . A Momentum most is láthatja majd - amikor a javaslatát politikailag elküldjük a búsfenébe - , hogy mennyire ostoba a minden pártot lesöpörni akaró nagypofájú fellépése...

Nos T. Haasz Kristóf szociológiát tanuló fórumtárs megkísérlek választ adni Önnek a problémájára, bár tudom mindezzel Ön is tisztába van.

1. A Momentum eddig a felesleges kiadást ellenezte. A mostani javaslatánál ezt miért adta fel?
2. Az elmúlt választások eredményei azt mutatják, hogy a második forduló az első forduló arányain nem változtatott. Így csak költségnövelést jelentett.
3. A választási körzeteket az egyenlőtlenség miatt kellett elvégezni. Erre AB határozat kötelezte az Országgyűlést. Mivel éveken keresztül nem hajtották végre alkotmányos mulasztásban voltak. A körzethatárokat pedig a földrajzi helyzet figyelembevételével lehetséges kialakítani.
4. Nem véletlenül idéztem a közmondást, mely szerint „Ha ló nincs a számár is jó.” Bízom benne, hogy kitalálja a miértjét.
5. Fontosnak tartom – erkölcsileg elvárható – hogy a választó már a szavazás pillanatában tudja, hogy melyik párt melyik párttal van azonos hullámhosszon. A momentum javaslata ez sumák módon el akarja fedni. Példa: Az SZDSZ 1994 évi választáskor a kampányban közöltek ellenére mégis összebútorozott az MSZP-vel. Ön szerint miért?

Végezetül pont nélkül, a javaslat nem új.

Egyelőre ennyi lenne. A minősítésére pedig nem tartok igényt. Megtarthatja saját magának.

"Most rúgtak ki két alelnököt két fordulóban."

Na ja4: Ők már párton belül megvalósították a két fordulót. Jövő év tavaszáig lesz még náluk forduló.

Gyerekek semmi akadalya, csak elotte nyerjetek ketharmaddal.

Azt ne varjatok mar az ellenfeleitektol, hogy a ti igenyeitekre szabjak at a valasztasi rendszert...
A Fidesz kepes volt ketharmaddal nyerni egy szamara kedvezotlen, a koalicios partok (tehat maszop szadesz) fele lejto terepen.
Lehet utanuk csinalni.

Hogyne. Csak ha egy alig merheto partocska all elo olyan elkepzelesekkel, amikhez ketharmad kellene, az hogy is mondjam, nelkulozi a valasztokkal szemben a kello alazatot.

Errol van szo. Es ha nagyon ugralnak, meg elofordulhat, hogy a hatalom raszall a magyarorszagi lakcimet megtarto, de valojaban nem ott hanem kulfoldon elo magyarokra. Az ugyanis nem egy normalis helyzet, hogy a hatosagok fele azt allitod hogy ott laksz, kozben meg reg nem.
Na ha elkezdenek bennunket az esetleg megtartott lakcim miatt maceralni (amire sokaknak szuksege van pl banki ugyek miatt, de akar egy jogositvany meghosszabbitasa miatt pl, mert mint tudjuk lakcimkartya nelkul egy hivatal se all veled szoba), akkor marha halasak leszunk a momentumnak...

,"nem érvényesülnek a választók másodlagos preferenciái, "

ami nem is baj. Az elsodleges preferenciak ervenyesuljenek.

Tudod a nem merheto parszazalek meg a ketharmad kozott azert vannak atmenetek.
Egyebkent sehol sem allitottam hogy ne ismertethetne az elkepzeleseit, csak annyit mondtam hogy ez egy kicsit kohog a bolha effektus.
Mintha a Munkaspart jonne egy uj alkotmany javaslattal. Joga epp van hozza, csak nevetseges lenne.

Amugy meg tudod te egyaltalan mit jelent a bolsevik szo, es mibol jon?

Ne izgulj. Te is kapsz egy rolex órát.

:D
Több ponton nem ért egyet?
Így van ez kedves Kristóf, mert ugyebár más az egyfarkú és más a kétfarkú .....

Egyebkent onmagaban az az otlet nem rossz, hogy legyen egy masodik fordulo a ket legerosebb jelolt kozott, hatha sokak szamara a masodik a kisebbik rossz.
A gond az, hogy alkalmat ad a valasztok becsapasara, mivel csak egyenin volna masodik fordulo, listan nem. Ami azt jelenti, hogy leszavaznak pl listan MSZP-re es Jobbikra olyan emberek akik szamara a masik vallalhatatlan. Utana ezek osszeborulnak (tegyuk fel), es egyeniben meg kijatszmazzak maguknak a maximumot. Itt kokemenyen becsaptak azt az mszp-st aki nem szavazott volna az mszpre ha tudja hogy az osszeall a jobbikkal, es viszont.

Szoval nem tartom ordogtol valonak a masodik fordulot, de csak akkor, ha a listas szavazatokra is vonatkozik. Legyen a listan is egy masodik fordulo ahol mar csak azokra a partokra lehet szavazni, akik meghaladtak az 5%ot pl. Ugy elkepzelheto lenne.

"Csak az szóljon, akinek mi megengedjük."

nem lattam hogy barhol ilyet irtam volna... ez inkabb a liberalis tolerancia ismerve...

igen, igy lenne ertelme, de akkor ugyanezt listan is.

mert elso korben - hogy XZ helyett maradjunk konkret peldanal- pl leszavaznanak listan csomoan az mszpre, jopar mas az lmp-re, dk-ra, momentumra stb.

Igen am, de sok lmps szamara total vallalhatatlan pl a dk, es nincsenek ezzel egyedul meg az mszp tamogatoi kozott sem.
Ha 2014-ben Fletot nem veszik fel a listajukra, tobb eselyuk lett volna megszorongatni a Fideszt.

Namost a masodik fordulo egyenije elott megtortenik az osszeborulas, (ahol a pm es a tobbiek ugye szepen osszebutoroznak azzal a DK-val akivel addig ugye nemnemsoha), erre undorral legyint jopar szavazo es el se megy masodik korben, DE AZ ELSO KOROS LISTAS SZAVAZATA MAR MEGVOLT!

No es o van atvagva, mert ha elore tudja az osszeborulasokat, akkor mar az elso korben se szavazott volna rajuk.

Szoval ha van egyeniben masodik, akkor legyen listan is, es az irja felul teljesen az elsot. Az elso fordulonak ne legyen igazi tetje, az csak affele eles kozvelemenykutatas, eroproba lenne, hogy megalkudjanak a masodik fordulon valo indulashoz.

Még ha csak ök lennének perverzek és elmebetegek...

Én a tojáshéjra reagáltam.
Te mire?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés