Kór történet

2017. július 14. 7:45

Bihari Tamás
Népszava
Orbán persze valószínűleg az egészségügy lerombolásának egyre nehezebben magyarázható tényét szerette volna elpalástolni a szuperkórház ötletével.

„A költségek a becslés szerint jóval meghaladják majd a 100 milliárd forintot. Ismét ne találgassuk, hogy a kórházépítésre kiírt pályázatot ki fogja megnyerni. Azt is mély homály fedi majd, hogy mekkora lesz az »alkotmányos költség«, és hová csurog majdan a korrupciós 20-25 százalék néhány milliárd forintja.

Az már viszont húsba vágó kérdés, hogy az 1058 ágyasra tervezett intézményben honnan kerül elegendő orvos, nővér, amikor drámaivá vált a szakszemélyzet hiánya az országban. Hacsak nem sikerül átcsábítani Dr. Csontot, vagy a Vészhelyzet teljes személyzetét a Kórházba a város szélén.

Orbán persze valószínűleg az egészségügy lerombolásának egyre nehezebben magyarázható tényét szerette volna elpalástolni a szuperkórház ötletével.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cikkíró ferdít. Persze ezzel nem mondok újat, mivel a Népszaváról van szó.

Az egészségügy problémája nem most kezdődött, hanem már az 1980-as évektől fennáll. 1990 után 1998-ig közel 1000 milliárdot vontak ki az egészségügyből. Ez azt is jelentette, hogy sorra elmaradtak a beruházások, pótlások, felújítások. Mindezt súlyosbította a 2002 után végrehajtott reformnak nevezett agymenés, melynek során több mint 26 ezer fővel csökkent a létszám az egészségügyben.
2001-ben még 144 ezer fő volt, 2010 a létszám 118 ezer főre csökkent, amely 26 ezer fő csökkenésnek felel meg. 2014 119.700 fő dolgozott.
http://tinyurl.hu/pq7W/

Ugyanakkor a létszámcsökkenésből eredő megtakarítás nem fordították bérfejlesztésre.
2006 után nem folytatták tovább az egészségügyben a felzárkóztatást, és az átlagbérek a kisebb keresetű létszám növelte az átlagbért.
2010-2016 években a kormányzat az egészségügyben olyan eszközfejlesztést hajtott végre, amely korábban 12 évben nem történt. Az idei évvel pedig elindult a bérfelzárkóztatás is. Tudom kevés, de ha 2002-2010 között hasonló lett volna, akkor 2011-ben egy jó alapról lehetett volna indulni.

"Ápolónő kerestetik

A struktúraváltás, a tömeges elbocsátások hírének ellenére, továbbra sem találnak szakdolgozókat az egészségügyi intézmények.

2007-ben Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint azzal is számolni kell, hogy a szakdolgozók, ha már költözniük kell, inkább vállalják a külföldi munkát a sokkal nagyobb fizetés reményében. Az igényeket jelzi, hogy 2003 és 2007 között csak Ausztria tízezerrel több nővért alkalmazott.”
http://weborvos.netrix.hu/hire..

A feItett kérdés jogos. KüIönösen az eü-i szakdoIgozók esetében- megIévő eIIátóheIyeken is hiány van nővérbőI, adminisztrátorbóI, betegszáIIítóbóI. Így aztán a minőség is a béka feneke aIatt van- nagyjábóI bárkit feIvesznek, annyira kevesen vannak. A megfeIeIő szakmai tudássaI rendeIkezők Iassan kiöregszenek, a fiataIok pedig eImennek nyugatra.
Így aztán attóI függetInüI, hogy Népszava vagy sem, ha beIegondoItok nyiIvánvaIó: az új kórház szeméIyzete a már megIévőkbőI fog feItöItődni.

A kritikusok viszont azon túI, hogy jogos kritikát fogaImaznak meg jó Ienne ha konstruktív, megvaIósítható javasIatokkaI is eIőáIInának. Mert ez így nem több, mint káráIás -amit ugye mi is meg tudunk tenni innen a partvonaIróI. Pro- és kontra.

Igen.
A fizetésüket, és ezzeI összhangban a társadaImi megbecsüItségüket.
Annyira, hogy akár haza is jöjjenek azok, akik már eImentek.

Biztos hogy eIég Ienne- persze a mostani fizetések megdupIázása sem kevés pénzt jeIent.
Amit hangsúIyoznak már évtizedek óta, ti. az egész rendszer átaIakításának szükségességét arra is rá keIIene szánnia magát végre egy kormánynak.
A magánegészségügy növekvő aránya Iátszat megoIdás. Részben az áIIamitóI vonja eI a munkaerőt és sok esetben az orvostechnikát is- az a rész pedig ameIyik vaIóban függetIenüI működik az áIiamitóI az csak a feIsőközép-és feIső osztáIyok számára megfizethető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés