Sojgu: A NATO miatt fegyverkezik nyugati irányban Oroszország

2017. június 21. 17:12
A nyugati stratégiai irányban fejleszti csapatainak harci állományát a NATO-tagországok „agresszív” lépései miatt – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Oroszország a nyugati stratégiai irányban tökéletesíti csapatainak harci állományát és állomásoztatásuk rendszerét a NATO-tagországok „agresszív” lépései miatt – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, a tárca vezetőségének kalinyingrádi tanácskozásán. Elmondta, hogy a minisztérium az év végéig mintegy 20 csapategységet hoz létre a nyugati katonai körzetben, amelyek elhelyezéséhez mintegy 40 katonai lakótelep épül. Mindezt az orosz haderő modern fegyverek szállításával hangolja össze.

Sojgu elmondta, hogy Oroszország nyugati részén több mint 30 zászlóalj- és századszintű taktikai csoport áll készen a haladéktalan bevetésre. A katonai körzet erői az elmúlt fél év alatt több mint 300 egységnyi fegyverzetet és haditechnikát kaptak. Szergej Sojgu szerint „egyes országok” a politikai, információs és gazdasági nyomásgyakorlás mellett igyekeznek a katonai erőt „eszközként felhasználni geopolitikai célok elérése érdekében”.

Nyugati kollégáink ezen lépései a biztonsági rendszer lerombolásához vezetnek a világban, erősítik a kölcsönös bizalmatlanságot, és arra kényszerítenek bennünket, hogy reagáló lépéseket tegyünk” – fogalmazott a tábornok.

Sojgu úgy vélekedetett, hogy a helyzet Oroszország nyugati határai mentén romló tendenciát mutat a NATO fokozódó kelet-európai katonai aktivitása, infrastruktúrájának fejlesztése miatt. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség a balti államokban és Lengyelországban négy többnemzetiségű zászlóaljat hozott létre, amelyek összlétszáma 5 ezer fő. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok folytatja a rakétavédelmi rendszer európai elemeinek kiépítését.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés