Új Selyemút és TTIP is kell – Németh Zsolt a Mandinernek

2017. május 15. 14:50
Barátságos hangot ütött meg a kínaiakkal szemben az Új Selyemút-projekt kapcsán az atlantistaként elkönyvelt fideszes Németh Zsolt. A parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Trump amerikai elnök rosszul tette, hogy kihátrált a távol-keleti országokkal kötendő TPP egyezményből, amelynek pont Kína ellensúlyozása lett volna a célja. Szerinte sem az Új Selyemút, sem a TTIP nem szolgálja az ország kiárusítását.

Az Országgyűlésben hétfőn kérdeztük az atlantista nézeteiről ismert fideszes Németh Zsoltot, hogy rá kellene-e lépnie Magyarországnak az Új Selyemútra. A projekt elsősorban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését szolgálja Kína és Nyugat-Európa között, a célja pedig, hogy Kína nyugatra irányuló exportját fellendítse. A parlament külügyi bizottságának államtitkára meglepően Kína-barát hangot ütött meg, Trump amerikai elnök gazdaságpolitikai döntéseit pedig kritizálta.

Kína megkerülhetetlen világpolitikai tényező, és erre nagyon későn jöttünk rá, korábban kellett volna mozdulnia Magyarországnak

– mondta Németh Zsolt, aki szerint egyébként már rajta vagyunk az Új Selyemúton.

Azon felvetésünkre, hogy az amerikai kormány épp kihátrál a távol-keleti térséggel előkészített szabadkereskedelmi megállapodásból, a TPP-ből, azt mondta: ez eléggé „érdekes” ötlet, hiszen a TPP célja pont az lett volna, hogy ellensúlyozza Kína gazdasági túlsúlyát ellensúlyozza.

Ez akkor azt jelzi, hogy nem kívánják ellensúlyozni Kínát 

– mondta, de arra is emlékeztetett: Trump nemrég fogadta kínai kollégáját a Fehér Házban.

Azon kérdésünkre, hogy az Új Selyemútra vagy az EU és USA között előkészítés alatt lévő szabadkereskedelmi egyezményre, a TTIP-re van-e inkább szükségünk, azt mondta: mindkettőre. Németh Zsolt határozottan cáfolta azon felvetésünket, hogy ez az ország keleti és nyugati irányba való egyidejű kiárusítását jelentené.

Nem az ország kiárusítását jelenti, hanem azt, hogy együttműködünk mindenkivel

– szögezte le.

Az Azonnali kérdések következő adásából kiderül, mit gondol Új Selyemút-projektről, Orbán kínai látogatásáról és a kínaiak által meghitelezett Budapest-Belgrád vasútvonalról Gulyás Gergely, Vona Gábor, Dúró Dóra vagy épp Szabó Tímea.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Abban a formájában amit eddig meg lehetett ismerni az EU által előkészített TTIP nem értek egyet.
Szükségesnek tartom a nyugat-keleti gazdasági kapcsolatokat, de nem abban a formában ahogy ezt az EU elképzeli.

Igen. Vitáztunk róla és nekem azóta sem változott a véleményem. Ezt akkor részletesen meg is indokoltam.
Most csak annyit; szerintem nyugati irányban az EU-n belül teljes mértékben nyitott a gazdasági kapcsolatunk. Sajnos ebben is van olyan amit nem helyeslek, ami a magyar gazdaság egyes szektorait leépítette. Ennek rendezése azonban hosszabb időt vesz igénybe.

Ehhez hasonló nyitást az USA felé - amilyent a mosatni ismeretek szerint az EU-s elképzelés tartalmaz szükségtelennek tartom, mert ez a fejlett országoknak jó, de a feltörekvő országoknak nem. Más egy korlátozott, bizonyos szektorokra kiterjedő kapcsolat. Ehhez azonban nincs szükség az EU-ra.
Ugyanilyent képzelek el keleti és déli irányban is.

Valóban még konkrétan és széles spektrumban nem látszik, de arra vannak jelek, hogy növelni akarják a működő tőke exportjukat. A KKE uniós országok is a célországok közé tartoznak.
Itt olvasható egy korábbi elemzés. Ha a téma érdekel javaslom elolvasásra.
http://vilaggazdasagi.blog.hu/..

A diákszám csökkenésének három oka van.
- A demográfia.
- A külföldi tanulás lehetősége.
- A kormány racionalizálta a szakokat és olyanokat támogat elsődlegesen, amelyekre a magyar gazdaságnak szüksége van.
Ez utóbbi azonban nem zárja ki a fizetős szakok működését.

Ami pedig a középfokú képzésnél történik, arra irányul, hogy a szükséges szakmákhoz megfelelő utánpótlás legyen.
Ezt úgy tudom elképzelni, hogy javítják az oktatás színvonalát, összekötik az elméleti oktatást a gyakorlati oktatással és a mestervizsga technikusi képesítést ad. Ezt a technika fejlődése is indokolja.

A robotok mellé nem mérnökök kellenek, hanem technikusok.
A felsőoktatásnak - mérnökképzés - pedig alkalmazkodni kell a technika fejlődéséhez. A létszám ennél sem fog növekedni.
Büfé szakosokra pedig nincsen szükség, ahogy közgazdászokból, politológusokból, kommunikátorokból is kisebb létszámra van szükség. Idővel az átképzések is csökkenek.
Így egyre jobban előtérbe kerül a minőségi oktatás, a minőségi szakember képzés. Ez igaz a közép és felsőfokú oktatásra egyaránt. Ehhez kellenek megfelelő, jó képzettségű szaktanárok. Ez utóbbiak ma túl sokan vannak, a minőség pedig minden tényezőt figyelembe véve, átlagban közepesnek mondható. Így ezen a területen is változásra van szükség.

Szóval a kínai dömpingárut manapság Rotterdamba behajózzák, ott "átalakul" uniós termékké és szabadon utazik az unión belül. Vámmentesen.

Valószínű, hogy az uszályokat nem fogják Belgrádban kirakni és vasúton behozni ide a termékeket - sem ellenkezőleg.

Akkor miért érdeke Kínának ez a vasút?
Egyáltalán ez kínai érdek?

Olyan okos vagy, esetleg megvilágíthatnád buta elmém.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés