Már attól boldog vagyok, ha alacsonyabb szinten harácsolnak – Vágó Gábor a Mandinernek

2017. május 2. 19:55

Írta: Bakó Beáta
Tisztában van vele Vágó Gábor, hogy ha még sikerül is egy népszavazást összehoznia, csak a jövőbeli korrupciós cselekményekre vonatkozna a 12 évre meghosszabbított elévülés. A Mandinernek elmondta: nem Simicskát vagy Mészáros Lőrincet célozza kifejezetten a javaslata, hanem már annak is örülne, ha az „elpofátlanodott politikai elit” legalább egy alacsonyabb szinten folytatná a harácsolást.

Nyolc kérdést adott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a rendszeszintű korrupció megfékezése érdekében Vágó Gábor. Ebből hetet elutasítottak, egy viszont átment. Ez így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

Vágó hosszútávon azt szeretné elérni, hogy az „elpofátlanodott politikai elit” érezzen egy olyan nyomást, hogy „nem tehet meg bármit, igenis lesz elszámoltatás” – mondta el a Mandinernek.

Felvetettük neki azt a büntetőjogi alapelvet, hogy elévülést nem lehet utólag meghosszabbítani, így a tizenkét éves elévülés csak egy sikeres népszavazást, és Btk-módosítást követően elkövetett korrupciós esetekre lesz majd irányadó. Vágó tisztában van ezzel, de mint mondta, nem is az a célja, hogy Simicskát, Mészáros Lőrincet, vagy más, egyes oligarchákat célozzon a kezdeményezésével.

„Én már attól boldog vagyok, ha az a harácsolás, ami eddig folyt, egy alacsonyabb szinten fog folyni”

– mondta. 

Megkérdeztük azt is, hogyan fogja a szavazók ötven százalékát rábírni, hogy részt vegyen a népszavazáson: ez kell ugyanis az érvényességhez. Azt válaszolta, hogy többmillió tisztességes ember van ebben az országban, 

Kérdésünkre, hogy a korrumpálódott politikai elit részéről számít-e támogatásra, Vágó Gábor elmondta: mindegyik parlamenti párthoz, és a mérhető parlamenten kívüli pártokhoz is fordulni fog az ügyben, de itt nem csak a pártokról van szó, hanem az aktív állampolgárokról, akik a demokráciát működtetik.

Vágó elutasított kérdései között szerepel az is, hogy a hivatalos személyek esetén minimum öt év legyen a korrupciós bűncselekmények büntetési tétele, valamint, hogy az ügyészség bírósági felülvizsgálat nélkül ne utasíthassa el a korrupciós ügyek kivizsgálását, illetve, hogy a köztulajdonban lévő vállalatok és közintézmények szerződéseit kötelező legyen közzétenni az interneten.

Az NVB döntései nem jogerősek: a kezdeményezésnek helyt adó döntést is megtámadhatják mások, és Vágó is fellebbezni fog az elutasított többi kérdése miatt.

 

Kép forrása: Átlátszó

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jog eddig is védett a korrupció ellen , amennyire védett , de e népszavazás által nem fog jobban védeni . Kiskapuk mindenütt és mindig voltak/vannak/lesznek .

Bakó szalon üdvöskéje.

A hívek pedig mindent elhisznek, mert egyszerűbb áhítattal bólogatni, mint gondolkodni...

Pénztáros Lőrincnek talán ha érettségije van, mégis ő az ország 5. leggazdagabb embere.

"már annak is örülne, ha az „elpofátlanodott politikai elit” legalább egy alacsonyabb szinten folytatná a harácsolást. "

Micsoda előrelátás!
Úgy gondolja, több marad nekik!

Bammeg te tényleg azt gondolod, hogy Pénztáros Lőrinc munkával lett az ország 5. leggazdagabb embere?????

Kezdj el gondolkodni pofázás helyett és megvilágosodsz!!

Ja, hogy ahhoz sincs tehetséges... Szar ügy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés