Jó, hogy Trump lövetett Szíriában

2017. április 12. 12:15
„Make America Great Again” – szólt a jelszó. Trump most bekeményít, és megmutatja, ki a főnök.

Szomorúan olvasom a magyar sajtóban az olyan álláspontokat, amelyek szerint a Donald Trump által elrendelt szíriai bombázás, illetve rakétázás megint bebizonyította, hogy Trump kiszámíthatatlan, illetve hogy feladta korábbi elveit és beállt a washingtoni héják mögé. Mindez talán persze annak köszönhető, hogy a kampány során Trump izolacionistábbnak mutatkozott, mint a neokon héják, és voltak jó szavai Putyinról. 

De azért azt is hozzá kell tennünk, hogy Trump kritizálta elődje, Barack Obama töketlenségét külpolitikai ügyekben, és még inkább kritizálta azt a Republikánus Párt.

A „Make America Great Again” szlogenje, célja nem feltétlen izolacionista külpolitikát vetített előre.

Abból elég egyértelműen következett az, hogy a határozatlan külpolitikát folytató Obama („merjünk kicsik lenni” amerikai változatban) ellenében Trump bekeményít, és megmutatja, ki a főnök, „who is the sheriff in the town”, ahogy Amerikában mondani szokták. 

A neokon héják legfontosabb ismertetőjegye az volt, hogy háborúba kezdtek ott, ahol még nem volt. A szíriai helyzet egyetlen felelősének nem lehet Amerikát kikiáltani, minden nagyhatalom ott ügyködik a Közel-Kelet kulcsfontosságú országa körül. A szíriai válság az arab tavasz folyamán kirobbant polgárháborúként indult, s bár mindenféle titkosszolgálatok nyilván majdnem az elejétől próbálták befolyásolni a menetét, beleértve az oroszokat és az amerikaiakat is (nem beszélve a britekről és franciákról), biztos, hogy például a Hezbollah hamarabb beszállt a nyílt konfliktusba, mint az Egyesült Államok, amely 2014-ben avatkozott be a 2011 óta folyó harcokba, amikor terroristacsoportok ellen lőtt ki Tomahawkokat. Igaz, hogy később Obama az Aszad-rezsim ellen avatkozott be, ímmel-ámmal, az oroszok meg Aszad mellett, teljes erővel. 

Obama folyamatos külpolitikai hibája nem az volt, hogy nem avatkozott be vagy hogy beavatkozott, hanem hogy ímmel-ámmal avatkozott be. Hiba volt visszavonni a közép-európai rakétatelepítési tervet (a lengyelek, akiket az oroszok a németekkel karöltve kerítenek be és kerülnek meg olajvezetékkel, minden egyébbel, köpni-nyelni nem tudtak); hiba volt puhánykodni Szíriában; hiba volt puhánykodni Ukrajnában (ejnye-bejnye); és hiba volt puhánykodni az Iszlám Állammal szemben. Ha Obama anno kilövi az ötven Tomahawkot az Aszad-rezsimre, akkor nem biztos, hogy lett volna vegyifegyver-bevetés Aszadék részéről. 

Trump ilyen helyzetet örökölt, és mivel ezeket a konfliktusokat ő csak megörökölte, korlátozott a mozgástere.

Trump valamit biztos nem csinálhat: mindenhonnan visszavonulni.

Ez sem a helyieknek, sem az amerikaiaknak nem lenne jó, és még nekünk sem lenne tőle jobb a helyzetünk, minthogy egy Putyinnal szemben erős Amerikában vagyunk érdekeltek. 

Minden amerikai elnök elnökségének vannak meghatározó pillanatai, amelyekben lépni kell. Obama ezeket folyamatosan elhalasztotta. Bush, tetszik nekünk vagy nem, lépett 9/11 után. Ez biztosan, hogy meghatározó pillanat volt, akárhogy is ítéljük meg utólag. (És feltehetjük a kérdést: mit tettünk volna a helyében? Megvontuk volna a vállunkat?) 

Trump most jókor lépett. Senki ne higgye, hogy valamiféle kapkodás és kiszámíthatatlanság eredménye volt a Trump-féle szíriai rakétázás: jól kigondolt terv volt, amire csak az alkalmat várták. A szíriai civilek helyzetén az, hogy az Aszad-rezsimet kicsit megbombázták, nem ront. Komolyan gondolja bárki, hogy ötven Tomahawk jelentősen rontani tud egy olyan humanitárius helyzeten, amin már nem lehet rontani? A közelben lévő orosz támaszpontokra kifejezetten vigyáztak az amerikaiak. 

Trump nem robbantott ki világháborút, csak egyrészt figyelmeztette az Aszad-rezsimet; másrészt figyelmeztette az oroszokat, aminek épp ideje volt. Anno az orosz gép lelövése török részről ugyanis nem volt véletlen, az oroszok folyamatosan megsértették a török légteret, tulajdonképpen kiprovokálva a török reakciót. 

Oroszország, Putyin régen elkanászodott.

Lehet, hogy az európai széplelkűségnek nem tetszik, de a putyini elkanászodás nagyrészt az obamai töketlenség eredménye. Nem kizárólag, de nagyrészt ez az oka. Trump ezt kezdte el helyre tenni. Az oroszok csak az erőből, a katonai erőből értenek. És nem akkor, ha az a kikötőkben és reptereken vesztegel.

Örüljünk, hogy helyrebillen az egyensúly, hogy a Nyugat használja a meglévő erejét, és Trumpnak lesz mersze beavatkozni ott, ahol tényleg be kell avatkozni. Mi pedig, ha észbe kapunk, talán nem kerülünk teljesen az oroszok markába.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ha Obama anno kilövi az ötven Tomahawkot az Aszad-rezsimre, akkor nem biztos, hogy lett volna vegyifegyver-bevetés Aszadék részéről." - miért, most biztos hogy volt?

"Ha Obama anno kilövi az ötven Tomahawkot az Aszad-rezsimre, akkor nem biztos, hogy lett volna vegyifegyver-bevetés Aszadék részéről." - miért, most biztos hogy volt?

Boccs de ez marhaság. Ez mindenről szól, csak Szíriáról, a sziriaiakról nem.
A viág a békében érdekelt. Béke pedig egy módon lehetséges, ha egy működő állam lesz ott, amelyik rendet tart.
Na ez került egy kicsit távolabb. Sziveskedjenek az amerikaiak és az oroszok a problémáikat otthon megoldani és nem a világban kavarni a szart.

Azt gondolom, Szilvay úr teljesen félreérti a helyzetet.. Semmi jele annak, hogy az oroszok a markukba akarnának venni bennünket. Az oroszok a pozícióikat védik az amerikai terjeszkedéssel szemben. Ukrajna és Szíria orosz befolyási övezet volt. Nem így van? Ukrajnát meghódították az amerikaiak, mert a multiknak új piacokra volt szükségük. Az ukrajnai oroszok maradni akartak az orosz befolyási övezetben - mily csoda. A Krímért már folyt csaknem világháború és a Krím ma is az orosz birodalom katonai stratégiai pontja. A USA sem engedett Kubába rakétákat.

Szíria, az arab szocialista rendszer, a bögyében volt Izraelnek, a szunnita arab hatalmaknak és az orosz befolyás miatt az USA-nak és Franciaországnak is. A hatalmat a kezében tartó de kisebbségben lévő népesség viszont - teljes joggal - féltette és félti az életét. Ennyi. Ettől még Putyin potenciálisan veszélyes lehet ránk, mint minden autokrata birodalom, csak nem most.

Obamával pedig nem az volt a baj, hogy nem szállta meg katonailag az "arabtavaszos" államokat, hanem az, hogy egyáltalán bomlasztotta őket. (Itt is piacot akartak szerezni természetesen és a demokrácia terjesztése volt az ideológiai ürügy. Muszlimországban demokrácia - hülyék.)

Most pedig az a helyzet, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy az arabszocik lőtték ki azt vegyifegyvert. Egyszerűen nem volt érdekük ilyet tenni és különben is miért, milyen hadászati céllal kellett volna néhány katonai egységgel és pár tíz civillel ilyen módon leszámolni? Tehát akár az oroszoknak is igazuk lehet. Ha netán nekik van igazuk, az sem számít, mert állítólag a markukba akarnak fogni bennünket?

Szilvay úr már elfelejtette azt az éveken keresztül folytatott hazudozást Szaddam Husszein állítólagos vegyi fegyvereiről? Csak úgy el lehet felejteni azt, ahogy az amerikai elnök és az angol miniszterelnök becsapta a világot, azért, hogy megszerezzék az iraki kőolaj feletti rendelkezési jogot? Ön tud hinni egy amerikai elnök kijelentésének, mely szerint meggyőződött arról, hogy a vegyi fegyvereket a szíriai kormány lőtte ki? Jó önnek. Vagy ki tudja.

Félreértés ne essék, nem érdekel, hogy van-e az oroszoknak földközi-tengeri katonai támaszpontjuk. De ha Aszad bukik, azokat a népeket ott, szó szerint fölkoncolják. Ebbe belegondolt már Szilvay úr? Jön az újabb menekülthullám, s azok valóban menekülni fognak, nem úgy mint a török és libanoni táborokból elindított szíriaiak és a többi "testvériséges" muszlim.

Erről beszélünk! Nincs bizonyíték rá. Addig, csak erőfitogtatás.

"Ha Obama anno kilövi az ötven Tomahawkot az Aszad-rezsimre, akkor nem biztos, hogy lett volna vegyifegyver-bevetés Aszadék részéről."

Ha Szilvay úr POTUS lenne és a veje meg cionista, és a veje meg a lánya duruzsolásának Szilvay úr nem tudna ellenállni, akkor Szilvay úr is rakétázna Szíriában.
Ennyi.

Ez Irakban is így volt. Akkor is tudtam, hogy rizsa az egész ügy.

Nagyon okos! Tanulmányozza a történelmet, barátom, és megérti.

A tények beszédesek.
Mitől jó az, ha Trump, vagy bárki is lövet bárhol?

Vagyis: Tljesen mindegy, csak valaki irtsa már az embereket?
Ha belegondolna bárki is, az USA adósságát szanálni kell. Így, vagy úgy.
Az emberiség meg várja a demokrácia mennybemenetelét.
Hamarosan ébresztő lesz, de nem is akármilyen.

Hülyeségnek hangzik, de mindig veszítettünk, mert sohasem találtuk el frankót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés