Újságíróvá változtatta Bayer Zsoltot a Varangykirály!

2017. március 17. 14:34
Elhinni saját hazugságainkat: nagyon káros. Az ellenzék véleményformálói mégis elhiszik saját toposzaikat, aztán csak csodálkoznak, csodálkoznak, hogy miért nem lázad már ez a szegény, elhülyített magyar.

Stumpf András írása

 

Bayer Zsolt egy reggel nehéz álomból arra ébredt, hogy ágyában újságíróvá változott. 

Félálomban még kurvaanyázott egyet rutinból, de aztán kitörölte a csipát a szeméből, fogmosás közben pedig tényleg újságírót pillantott meg a tükörben. Pártos újságírót, persze, de olyan publicistát, akit érdekelnek a tények. Aki legalább használni akarja őket. 

Az átváltozás kicsit megijesztette és még az sem nyugtatta meg, hogy annak oka felől szemernyi kétsége sem volt. Néhány sor, néhány varázsigeként működő sor, egy rissz-rossz bökvers néhány sora. Egy bizonyos Kiss Tibor nevű rocksztár agyszüleménye. Az hatott ráolvasásként és indította be a csodával határos reakciót.

De beindította, s ha már így esett, Zsoltnak, aki immár újra tények iránt érdeklődő, rendszerező, tájékoztató újságíró lett, nem volt más választása: nekiült tényeket gyűjteni és írni. Három hosszú részben válaszolt a rocksztárnak. Hogy olvasóit ne veszítse el, magára erőltetett azért némi fennhéjázást, kioktatást, személyeskedést, de azok immár csupán cifra szalagok voltak a tények, kimutatások unalmasnak gondolt, valójában mindennél fontosabb csomagján.

Minthogy a rocksztár hevenyészett utalást tett az egészségügyre, Zsolt először ennek a témának ült neki. Részletesen megírta, hogy a varangykirályként versbe faragott miniszterelnök alatt mi változott várólista-ügyben. A cél tehát nem változott: megvédeni a barátot. Az eszköz azonban – s az sokszor fontosabb a célnál – a „kurvaanyád” helyett hirtelen egy már-már feledésbe merülő valami lett: a tény. 

*

Zsolt átváltozásának reggele után egy másik skribler Kálmán Olgával ült szemközt, immár a Hír TV stúdiójában, amikor az egyébként profi műsorvezető azon kezdett lamentálni: vajh mikor figyelnek már az emberek a valóságra, meddig lehet őket megetetni a migránsok elleni „gyűlöletkeltéssel”. Mikor foglalkoznak már azzal inkább, hogy egy CT-re három hónapot kell várni.

Ez a skribler történetesen én voltam. Noha akkor még nem olvastam Zsolt cikkét, ám mivel derengett, megemlítettem, hogy a várólisták bizony csökkentek a Fidesz alatt. Olga hitetlenkedve nézett. Pedig bizony: a műtéti várólisták ügyét a Varangykirály kormánya külön programmal kezelte. A hetvenezres lista 28 ezer alá csökkent. Ráadásul a CT-s példa sem helytálló már. Az is Orbánék működése alatt változott, és bizony jó irányba. Ők vezették be, hogy rákgyanú esetén két hét a maximum, annyi idő alatt el kell végezni a CT-vizsgálatot. Nem három hónap tehát. A két hét persze még mindig sok, egy hét jobb lenne, de ha folyamatot nézünk, egyértelmű a javulás. 

Zsolt mindenesetre még napokig úgy ébredt, ahogy azon a bizonyos keddi reggelen. Semmi változás. Egy újabb cikkben összefoglalta tehát az egészségügyi intézmények fejlesztésének történetét, harmadjára pedig azzal a balos-jobbikos tévképzettel számolt le elég makacs tények alapján, hogy ugyanis Magyarországról a Varangykirály elűz mindenkit. Az ENSZ-től származó adatsor, amelyre hivatkozik, elég jól mutatja, hogy a környező országokhoz képest tőlünk mentek legkevesebben Nyugatra, plusz hogy kevesebben bandukolnak most kifele mint ahányan a szocik alatt tették.

*

Szóval akkor minden rendben van? Nincs. A tízezres nővérhiány és a nővérek ebből fakadó túlterheltsége valóságos gond, még ha igaz is, hogy egyébként az ő fizetésüket is emelték, amit nehéz hasba rúgásként értelmezni. A szocialistául teljesítményvolumen-korlátnak nevezett formai és tartalmi szörnyszülött továbbélése (lombikbébi-programoknál például, miközben a kormány ugye elvileg sok-sok szép magyar gyereket szeretne) is gond; ahogy az is nagy és megoldatlan kérdés, mi lesz a háziorvosok tömeges nyugdíjazása után. Ahogy egyébként Európában sok helyen. A sor folytatható. 

Bőven van aztán mit kritizálni ennek a kormánynak a működésén általában is. Elsősorban a közvagyont magánvagyonnak tekintő mentalitást, a félelmetes, pofátlan zsákmányszerzést, iszonytató gazdagodásokat, rokoni-haveri offshore-mutyikat. Másrészt a politikailag nagyon ésszerű, a fideszes tábort egyben tartó, ám az országot az elmebaj határára sodró álhazafiaskodást, „idegen ügynökök” - értsd: kormánykritikus, nemzetközi hátterű szervezetek – ellen hozott, vagy az antikommunizmust csupán álcának használó, egyes cégekre (Heineken) szabott nevetséges bosszútörvényeket, vagy a büntető törvénykönyv alóli mentesség kormányhatározattal való megadásának ötletét – hogy csak néhány friss példát említsünk. Aztán: a feltétlen lojalitás elvárását, a kontrollt mindenek felett, felülről kinevezett, közös forrásból működtetett pénznyelőket kultúrában, médiában, amelyek gyakran épp csak egyre nem képesek: valós teljesítményre.

*

Bírálni való akad tehát bőven. Úgy tenni azonban, mintha a tények (várólisták csökkenése, például) nem is lennének tények: a propaganda rosszabbik fajtája. Ha komolynak látszó emberek így tesznek, nem kell csodálkozni, ha munkakörüknél fogva is komolytalan rocksztárok ennek megfelelően írnak majd versikéket.

Merthogy egyébként Kiss Tibivel nincs semmi gond. Ritka bugyuta felvetés, hogy a Varangykirály után fizesse vissza a Tusnádfürdőn kapott gázsiját. Nem a Fidesznek játszott ott ugyanis, hanem a közönségnek. Épp ezért voltak idióták azok a balosok, akik kiakadtak a Quimby tavalyi, tusnádi fellépésén. A versikével meg azért nincs gond, mert a rocksztárság lényege nem a felelősség, hanem a szabadság. A szabadság, amely nélkül nincs ihletett pillanat és őszinte, katartikus alkotás. Az őszinteség és szabadság mellékterméke pedig bizony lehet a tájékozatlanság, igazságtalanság, félresikerültség. Kiszakadhat így egy rossz célra tartó magánérzületi kisülés néhány kemény, hatalomellenes sorban, de rocksztárnak jól áll az ilyesmi. Ugyan ki várja el, hogy valóban értse az egészségügyi folyamatokat? Utálja Orbánt, szíve joga, valahogy ezt versikébe öntötte, jól van, ennyi.

Ha másért nem, a rá adott Bayer-reakcióért, az ébredés három dokumentumáért már jó, hogy megszületett a vers.

Mert az viszont fontos, hogy aki közéletről ír, aki közéleti műsort vezet, barátságot kössön a tényekkel. Felelősségérzetből, tartásból, de már csak önérdekből is. 

Elhinni saját hazugságainkat: ez ugyanis nagyon káros. Kormányon is, ellenzékben is. Előbbi nem is tesz ilyet. Tudja, hogy hazudik, amikor hazudik. Az ellenzék véleményformálói viszont elhiszik saját toposzaikat.

Aztán csak csodálkoznak, csodálkoznak, hogy miért nem lázad már ez a szegény, elhülyített magyar. 

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az érmefeldobás jelentősége

Bayer Zsolt egy reggel nehéz álomból arra ébredt, hogy olyan írás kellene megfogalmazni melyben tényadatok vannak. Nehéz döntés előtt volt, mint a jelen szerző a kvóta népszavazás ügyében. Kitörölve az álmot a szeméből feldobott egy érmét, és úgy döntött; ha írás akkor tényekről ír, ha fej, akkor Stumpfot fogja utánozni. Nos írás lett, s így "megszülte" a cikksorozatot.

Önjellemzés? :)
Mindenesetre érdekes volt látni, ahogy Csintalan olyan stílusban vágta szájba verbálisan párszor Stumpfot ominózus műsorban, hogy Olga csak nehezen tudta megakadályozni a kirobbanó veszekedést.

"Na ez aztán gusztustalan félreértelmezhető magyarázat. "

Nem tudhassuk helyesen a dógokat értelmezni :) , vagy azt hogy van-é Stumpf-skriblernek barikádszerüen álláspontja:

Dobj föl egy pénzérmét! ;-)


A bälgák hová álljanak :
"Ballib újságírók a bal, a konzervatív ultrák a jobb sarokba! A csörte indulhat."

Kedves Stumpf András!
Ön szerint hol vannak a nővérek?
Megmondom: Most német/angol, stb minimál bérért dolgoznak.
Örömmel venném, ha utána tetszene nézni, miért teszik?
Nem valami fényes élet reményében (mert arra esélyük sincs, hacsak feleségül nem veszi őket valami német/angol főorvos), hanem minő csoda: A devizahitelük törlesztésére gürcölnek.
Azt meg ki sem kell gyűjteni, kik szüntették meg a Fidesz kormány által preferált kamatozású lakásépítési hitelt.

Az meg badarság, hogy a várólistákat úgy állítja be, mintha sehol a világon nem lenne. Sajnos, van. Miért van? Mert: A politika nem népjóléti műfaj és a mai, kontinenseken átívelő, háborúnak is beillő "nemzetközi helyzet" nem az, aminek láttatják!
Az a helyzet, hogy átrendeződnek a sorok, mert rohadtul eladósodott egy nagy állam, amelyik a mi rovásunkra (is ) szeretné szanálni a tartozásait.
Úgy igazából azon megy a "virtigli", hogy végre egyszer jól tudjuk "kitalálni" hol lesz kedvező a széljárás. Ehhez viszont nem momókásék és pénzfeldobással szavazó polgárok kellenek.
Bayer legalább tartja a lelket azokban, akiket a nagyképű , axhibicionista újságírók hülyíteni igyekeznek.
Azért ne keseredjen el, tud Ön komoly dolgokról is írni, nem is rosszul. Nem ártana gyakorolni.

Az újságírónak is káros saját hazugságait elhinni.

A varangykirály az egy dolog, de mi lesz a káposztafejekkel?

Nagyjából így van Stumpf úr, bár a Kiss Tibor nevű dalnok attól még elmehet a mamikája v@lagába, és nem a varangykirály, hanem a másfélmillió káposztafej miatt.

Ugyanakkor tisztelettel felhívnám a figyelmét, hogy egy komoly újságírónak vélt tényekkel sem lehet úgy általában vagdalkozni. Ha legközelebb kifejtené "a közvagyont magánvagyonnak tekintő mentalitást, a félelmetes, pofátlan zsákmányszerzést, iszonytató gazdagodásokat, rokoni-haveri offshore-mutyikat", amolyan Bayer Zsoltos tényszerűséggel, azt megköszönnénk.

Mert ezekkel is éppen az a baj, hogy fel vannak dobva, meg vannak sejttetve, de nincsenek feltárva. Egyetlen jogi eljárás sem bír indulni belőlük. És senki nem mutatja be a másik oldalát, mondjuk Mészáros Lőrinc gazdagodásának: milyen közbeszerzéseket nyert el, hasznosak-e a köz számára, ezeket hogyan teljesítette. És nincs összefüggésbe ágyazva: kik nyertek el, milyen közfeladatokat a szodesz kormány alatt, hogyan teljesítettek akkor és hová került a pénz. És hogy lehet, hogy ezek "sokkal többet lopnak", mégis sokkal jobbak a gazdasági mutatóik, és "mindent a stadionokra költenek", mégis egyre több jut családtámogatásra, egészségügyre, oktatásra, béremelésre, kultúrára, határon túli magyarokra, nem rokkanunk bele a gáz és a bérlet árába, és még épül is egy s más.

És még a foci kapcsán is igaza lett a varangykirálynak, mert nem sétálgatnak már a pályán és harminc év után csak kijutottunk. (Igaz, nem biztos, hogy van tovább, mert végképp leszokott a lokális futballról a nép és soha nem fogunk már döntőket elbukni.)

Egyébként pedig nem az a feltűnő, hogy Bayer visszatért a tényekhez, mert véleményesként is pontosan szokott érvelni (s a népdalokat is cifrázza a nép), hanem az, hogy a kormányzás után sóvárgók egyre távolabb kerülnek a tényektől és a józanságtól.

Ha egyszer kipróbálná valamelyik, vajon mi lenne, ha higgadtan és őszintén beszélne az emberekhez. De felkészülten, ismerve a tényeket és összefüggéseket, elismerve a dilemmákat - nem úgy mint, a nagyképű szakállas és társai.

Az a gyanúm, annyira tele vagyunk már a folyamatos csatazajjal, a primitív uszítással és a szánalmas gyűlölködéssel, hogy egy józan, higgadt, a jelenlegi politikai irányon csak kisebb kiigazításokat, ám gyökeresen más stílust ígérő okos politikus pillanatok alatt az ujjai köré tudná csavarni az országot.

Az esetek nagy részében az akár több magánklinikán dolgozó orvos az állami eü munkavállalója is. Nem tudom, hogy egy személyt a statisztika hányszor számol?
De nem is az orvosok számával van igazán probléma.
Hanem a területi megoszlással, és különösen a háziorvosok drámaian növekvő életkorával. Még Bp-en is megdöbbentően idős orvosok rendelnek szakrendelőkben is (úgy 65-70 között).
A várólisták hosszának csökkenése pedig egy adat, itt is nagy különbségek vannak.
Én személyes tapasztalatból azt mondhatom, hogy ortopéd orvosra 2 hónapot, urológusra 3 hetet kellett várni Bp-i szakrendelőben. Nem sürgősségi eset volt az igaz.

Részvétem, de nem azt írta a "bértollnok", hogy minden rendben van, hanem levezetett számokkal mérhető relatív javulást. Nem az elmúlt két évre, hanem az elmúlt tízre. Egyébként pedig soha nincs és nem lesz semmi rendben (ezt is hozzátette a "bértollnok). A politika nem a rendbetételről szól, hanem a rontásról és a javításról. "Nagy ugrások" pedig nem lehetségesek (ezt már tudjuk a "szocializmusból"), csupán lassú vagy valamivel gyorsabb javulások.

(A kórházak beszállítói sem ma találkoztak először a hosszú fizetési idővel és a rendre várható állami konszolidációval, hanem így van ez évtizedek óta.)

Azt nem láttam, még nincs fenn a neten.

Bayer és Stumpf más súlycsoport. Sem a tehetséget, sem a munkabírást NEM egyformán kapjuk, sajnos. Van, amit meg lehet tanulni és még többet nem.

Stumpf egyébként szintén TÉNYEK, konkrétumok NÉLKÜL ekézi a "rémes" Orbán kormányt, mert anélkül NINCS cikk. Vicces.

A népszavazás fontos kísérlet volt arra, h. a kormánynak szinte mindent visz ütőkártyája legyen a brüsszeli migráns betelepítési kísérletek ellen. Ez a kísérlet érvénytelen népszavazást eredményezett és ennek lehet még böjtje. Stumpf akkori cikkével magáról állított ki szegénységi bizonyítványt.

Érdekes, h. az önvédelmi reflexek tekintetében mennyire éretlen a magyar szavazó közönség, a mi falunk egy inkább jobbos, mint balos, inkább jobb módú, mint szegény hely, ennek ellenére itt is magas volt az érvénytelen szavazatok aránya és a részvétel alacsony.

beszépen ütitek egymást értelme nem sok... :D

ezt hogy sikerült kiszámolnod?

kívánom neked ne kerülj korházba...Honvédos ismerős orvos mondta, ha teheted inkább ne kerülj be, kurva szar, hogy naponta önteni kell életekről, kit mentsünk meg és kit ne, nem erre esküdtünk fel...

vidéken voltál, vagy kórházban...?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés