Hiller: A középosztály újrateremtése az MSZP célja

2017. február 25. 17:34
Az MSZP a párt új társadalompolitikájának vitáján a középosztály újrateremtését nevezte meg legfontosabb célnak. A politikus kiemelte, hogy kiállnak Botka László miniszterelnök-jelölt mellett. A szocialisták bírálták a kormány nyugatellenesen politikáját és elmondásuk szerint kormányváltásra készülnek. Arról is beszámoltak, hogy Miskolcon nagygyűlést és fáklyás felvonulást is szerveznek.

Az MSZP választmány az új baloldali társadalompolitikát vitatta meg, legfontosabb célnak a középosztály újrateremtését jelölte meg – mondta a választmány elnöke a testület szombati ülése után az MTI-nek. Hiller István közölte azt is: a választmány pozitívan értékelte Botka Lászlónak, a párt miniszterelnök-jelöltjének múlt heti beszédét. Szólt arról is, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) változása miatt májusban kongresszust hívnak össze.

Az ellenzéki politikus szerint az a vélemény a választmányban – különösen az elmúlt másfél-két hónap eseményeit elemezve – , hogy ha van változás, akkor lesz kormányváltás. Ennek feltétele – folytatta Hiller István –, hogy legyen esélyes kihívója Orbán Viktor miniszterelnöknek. Hozzátette: a választmány megerősítette, hogy Botka László szegedi polgármestert ajánlja a demokratikus oldalnak miniszterelnök-jelöltnek.

Hiller: Nem az ország érdeke a kormány nyugatellenessége

Az MSZP választmányának vezetője közölte, a testületben, amelyet a stratégiaalkotás központjaként írt le, folyik a társalmi alternatíva kidolgozása, ennek részeként foglalkoztak a társadalompolitikával. Hiller István szerint a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

Elmondta azt, hogy a kormány nyugatellenessége Magyarországnak nem érdeke. Az MSZP együttműködő, érdekérvényesítő Magyarországot akar, az országnak a Nyugat, az EU a szövetségese, utóbbi működképességét érdekérvényesítéssel kell megpróbálni jobbá tenni – jelezte.

Kérdésre beszélt arról is, hogy a választmány tagjai egyetértettek és kimondottan pozitívan fogadták Botka László múlt heti beszédét. A kihívó szerepe teljesen egyértelműen Botkáé és a demokratikus oldalé – mondta. Ismertetése szerint Botka László a március 14-én Miskolcon tartandó választmányi ülésen ad tájékoztatást, helyzetértékelést, továbbá részletezi a programját.

Kormányváltásra készülnek a szocialisták

Elmondta, a miskolci választmányi ülés után nagygyűlést tartanak, amelyen felszólalnak a párt vezetői. Odahívják a demokratikus oldal minden támogatóját, azaz ez a rendezvény nem kizárólag az MSZP-seknek szól, hanem a kormányváltás iránt elkötelezettek nagygyűlése lesz, amely fáklyás felvonulással zárul – részletezte.

Hiller István közölte azt is, március 15-én Budapesten adják át a Szabad Sajtó-díjakat, az eddigiektől eltérően teljes nyilvánosság előtt. Kérdésre beszámolt arról is, hogy aktuálpolitikától függetlenül, a Ptk. módosulása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a legfelső döntéshozó szervét, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tartja a kongresszust – közölte. 

(MTI)

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pityu! Ne nevettess meg, hiszen Ti vertétek szét a középosztályt. Tudod, Rákosi pajtással kezdődően, majd folytattátok Ti, kék, piros nyakkendővel. Ennyire nem eshet ki az emlékezetedből a magyar történelem, vagy ha igen, akkor ideje Neked is visszavonulni.

Pedig Te vagy az egyetlen normális bolsi a parlamentben.

Nyilván nem. A középosztály alsó részére gondol, arra, ahol nem számít -vagy nem jelentősen- hogy egykulcsos lett a jövedelem adó.
Ők azok, akik megszívták, és leszakadóban vannak. Ilyenek pl: bölcsödei-óvodai dolgozók, eü-ben dolgozó szakdolgozók (nővérek, asszisztensek a diagnosztikai laborokban), önkormányzatoknál dolgozó nem diplomások, szociális ellátásban dolgozók. És még sokan mások.

És? Ezzel most mit akarsz mondani? Szakmunkás nem jókedvében része a "szürke-gazdaságnak", ha az. Ráadásul a jobbak el is húz innen- részben azért, mert a szürke-gazda esetenként elfelejti kifizetni a bérét (a be nem fizetett adókat talán érdemes lenne rajtuk behajtani!).
Tudod nem árt, hogy annak ellenére, hogy ha Te jól élsz megpróbálsz belegondolni: mások vajon hogyan? Olyanok pl akik a gyerekedre, unokádra vigyáznak minden nap, s akiktől maximális odafigyelést várunk el.

Mocskos nímand. A középosztály újrateremtése az nem ráolvasással megy. Ahhoz az kell, hogy a fizetésből élőknek érje meg gyereket csinálni. Jé, ez nem a a Fidesz csalási adókedvezménye, meg a CSOK?
Ez az, amit szocialista lélekkel felfogni sem lehet, nem megérteni.

Ezzel már lemaradtak kedves. Csak néhány évtizedet!

Adókedvezmény? CSOK? Az mind semmi! Nekik mindig van egy "jobb" ötletük!

És mi lesz a bérből és fizetésből élőkkel?

Neked kívánom, hogy összejöjjön, de remélem ők örökre megmaradnak a készülődés szintjén!

????? Középosztály mögötti? Úgy érted, hogy a felsoroltak már a "szegény prolik" kategória?

Nem hiszem, hogy az én "besorolásom" a furcsa.
A "lumpen-proli" a végzettség nélküli, jó esetben általános iskolát végzett betanított munkára -vagy még arra sem- alkalmazható tanulatlan réteg.

Akikkel mondjuk ha az Mszp egy valódi baloldali párt lenne (nem az) akkor szintén foglalkoznia kellene.
(Bocs, azt azért még megjegyzem: óvodában az óvoda-pedagógus főiskolát végez, eü-i szakdolgozó is van olyan, hogy diplomás ápoló. Ha esetleg nem tudnád.)

A reményt nem veszítheted el! Tanulj tőlük! :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés