Forradalom az ellenzéknél

2017. február 1. 17:04

Bódis András
Heti Válasz
Sosem gondoltam volna, hogy valaha nagypolitikai jelentőséget fogok tulajdonítani a méltán ismeretlen Demeter Márta (MSZP) bármely akciójának. Aztán...

1. Minden közvélemény-kutatás megerősíti, hogy a Fidesz behozhatatlan előnnyel vezet a többi politikai erő előtt – ennek ellenére az Orbán Viktort nem szeretők, belőle kiábrándultak tábora nagyobb, mint a miniszterelnök feltétlen híveié.

2. A baloldalt domináló MSZP-ből és DK-ból senki nem nézi ki, hogy egyesíteni tudná az Orbán-kritikus erőket. Gyurcsányékból azért nem, mert tök egyértelmű, hogy a túlmozgásos pártvezetőnek csak annyi a célja, hogy a 2018-as választás után ő legyen az ellenzéki baloldal elsőszámú alakja, aki majd 2022-ben ráront Orbánra. Azt, hogy az MSZP sem akar kormányváltást, eddig nem tudhattuk biztosan, de ha Demeter Márta mondja, akár igaz is lehet. Az például, hogy Puch Lászlónak hirtelen támadt több százmillió forintja arra, hogy megmentse a Népszavát és környékét, nem szokványos fejlemény.

3. Miközben az MSZP és a DK viszonya a 2018-as választásokhoz – mondjuk így – kérdőjelekkel terhelt, felértékelődhetnek azok az erők, akik mögött nincsenek kérdőjelek. Nem tudom, észrevették-e, de épp közösen gyűjt aláírásokat az országban az LMP, a pártokráciát megjárt Szigetvári Viktort épp háttérbe húzó Együtt, a 223 ezer Facebook-követővel rendelkező Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom. És közben az Eötvös József Csoport nevű konzervatív „bölcsek tanácsából” Chikán Attila és Sólyom László is támogatásáról biztosította a NOlimpia-kezdeményezést. Nem állítom biztosan, hogy az idei év politikai innovációja az LMP–Együtt–Kétfarkú–Momentum–Eötvös-koalíció lesz (kiegészülve mondjuk a Gémesi György körüli független polgármesterek klubjával), de az biztos, hogy ez a társaság – az aláírások mellett – közös élményeket gyűjt, és még célt is talált magának.

(...)

6. Ha a politikai folyamatok valóban ebbe az irányba mutatnak majd, akkor az sincs kizárva, hogy az MSZP-nek és Gyurcsánynak lefő a kávé. Talán ebből érzett meg valamit Demeter Márta.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demeter Márta, kétségtelen, figyelemre méltó jelenség. Pláne a parlamenteben!

A Heti Válasz építi a kormánybuktató ellenzéket.
Hahaha!

"Nem állítom biztosan, hogy..."

Ilyen szintű spekulációkat én is tudnék írni.

Értem én, hogy Bódis (Simicska) NAGYON szeretné OV bukását, de egy - egy héttel ezelőtt ugyebár még "civil" (LOL) mozgalomként aposztrofált - aláírásgyűjtésbe belelátni valamiféle (miféle?) új kormányváltó pártot, pártszövetséget (?), legalábbis meredek...

A politikában persze gyorsan változhatnak a dolgok - ilyen ugyebár a tömegpsziché. És valóban, európai példák is vannak rá, hogy újonnan alakult "zöldmezős" pártok jól tudtak szerepelni választásokon.

Viszont egyelőre tény, hogy 2017 januárjában lényegileg ugyanolyanok a viszonyok az ellenzéki oldalon, mint 2014-ben voltak, sőt ha eltekintünk az MSZP osztódásától, akkor lényegileg ugyanolyanok, mint 2010-ben voltak. (Talán az Együtt említhető valamiféle nóvumként, de az sem igazán: egyrészt 2014-ben ugye része volt a ballib Összefogásnak (MSZP-DK-Együtt), másrészt nemhogy erősödne, hanem folyamatosan marginalizálódik.)
Szóval hét év alatt semmiféle kihívója nem akadt az MSZP-DK-nak. Ettől még a hátralévő egy évben lehet, csak éppen nem túl valószínű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés