Itt az OLAF levele: végig hazudott a Fidesz

2017. január 26. 12:02

Ujhelyi István
Facebook
Az MSZP felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra teljes terjedelmében az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról.

„Itt az OLAF levele: végig hazudott a Fidesz

Nem hazudozhat, és nem vádaskodhat tovább a Fidesz a 4-es metróval kapcsolatban, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hivatalos értesítése szerint a beruházás ügyében folytatott vizsgálatuk teljes jelentése a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség birtokában van.

Mindezt az a levél tartalmazza, melyet az OLAF válaszként küldött meg részemre, azt követően, hogy az MSZP Európa Parlamenti képviselőjeként kértem tőlük a 4-es metróval kapcsolatos vizsgálat teljes dokumentációjának nyilvánosságra hozatalát.

A levélből világosan kiderül, hogy a Fidesz végig hazudott: a teljes vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalához nincs szükség az OLAF engedélyére. A hivatalos válasz szó szerint így fogalmaz: »Ezt a döntést elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, akik a jelentést először megkapták.«

Az MSZP felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra teljes terjedelmében az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról.

Amennyiben a legfőbb ügyész ezt nem teszi meg, azzal nem csak azt a gyanút erősíti, hogy a Fidesz eddigi alaptalanul vádaskodott, hanem azt is, hogy az OLAF megállapításai épp a Fideszre nézve tartalmaznak terhelő tényeket.

Az OLAF levelét az alábbiakban eredeti nyelven csatolom.

Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

*

Dear Mr Ujhelyi,

Thank you for your email and for your interest in OLAF"s activities. I apologise for the delay in getting back to you.

As a general background, please note that all information collected in the course of OLAF investigations is subject to professional secrecy in accordance with Article 339 TFEU and with the relevant legal provisions on OLAF investigations and on the protection of personal data. In that respect, it is OLAF"s particular duty to ensure that any information made public is presented neutrally and impartially, and that its disclosure not only respects the confidentiality of investigations but also complies with the principle of presumption of innocence and with the necessary procedural guarantees.

OLAF can confirm that it has concluded an investigation into the alleged fraud and irregularities related to the development of Metro Line 4 in Budapest, Hungary. In line with the requirements set out in Regulation 883/2013, OLAF"s final report and recommendations on the case were transmitted to the Directorate General for Regional and Urban Policy (DG REGIO), the European Investment Bank (EIB), the Office of the Public Prosecutor in Hungary, the Hungarian Anti-fraud Coordination Service (AFCOS) and to the UK judicial authorities. It is now up to these authorities to assess the need for further action based on OLAF"s findings.

In response to your question, since the OLAF final report has now reached its intended recipients, the Office is not in a position to decide on the possible release of the report. Such a decision belongs in the first place to the national authorities to which the report was addressed. It is for these authorities to assess the impact of a possible release of the report and to ensure compliance with the relevant legal obligations on judicial secrecy, data protection and procedural rights, including the right of access to file.

Despite not being able to supply the information that you were seeking, I would like to thank you for your interest in OLAF"s activities.

Kind regards,

Charlotte Arwidi

Head of Unit

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az OLAF levele nem igazolja Újhelyi István állítását, ha figyelembe vesszük: "As a general background, please note that all information collected in the course of OLAF investigations is subject to professional secrecy in accordance with Article 339 TFEU and with the relevant legal provisions on OLAF investigations and on the protection of personal data. In that respect, it is OLAF"s particular duty to ensure that any information made public is presented neutrally and impartially, and that its disclosure not only respects the confidentiality of investigations but also complies with the principle of presumption of innocence and with the necessary procedural guarantees."

Így annyiban igaz csak, hogy a magyar szerveknek megküldött OLAF jelentés közétéleben a magyarországi szervek döntenek, figyelembe véve; a folyamatban lévő nyomozást.

A 339 TFEU pedig a következőket tartalmazza:

"A tagok az Unió intézményeinek, a bizottságok tagjai, valamint az Unió tisztviselői és egyéb alkalmazottai az Unió köteles, még azután is, feladataik megszűntét, hogy nem hozzák nyilvánosságra a természetüknél fogva kiterjed a szakmai titoktartási kötelezettség, a vonatkozó információkat, ezek üzleti kapcsolataira vagy költségösszetevőire."

Válaszok:
Berecskereki | 2017. január 26. 12:20

Ez pedig az angol szöveg.

The members of the institutions of the Union, the members of committees, and the officials and other servants of the Union shall be required, even after their duties have ceased, not to disclose information of the kind covered by the obligation of professional secrecy, in particular information about undertakings, their business relations or their cost components.

Válaszok:
Agnieszka | 2017. január 26. 12:38

Hát, szerintem ez a not to disclose gyakorlatilag a jelentés konkrétumaira vonatkozik. Az is elég konkrét, h. even after their duties have ceased.

Eléggé közismert a 4-es Metró építésének sok "furcsasága" ahhoz, h. ez a balos fölhorgadás érthetetlen legyen.

Hazug Fidesz, így, csomagban, baloséktól, vicces, bár elég drága tréfának bizonyult, mint minden ténykedésük.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. január 26. 13:36

Annyiban igazad van, hogy nem figyeltem oda és a Google fordító hozta le a szöveget.
Ezért másoltam be később az eredeti angol szöveget.
A lényeg azonban a Google által fordított szövegből is érzékelhető, hogy a nyilvánosságra hozásnál mit kell figyelembe venned.
Amennyiben úgy gondolod, hogy szükséges a jobb fordítás senki nem akadályoz meg benne, hogy ezt megtedd.

A fordításod ugyan olyan rossz, mint a Google fordítása.

Felesleges ragozni, mert a lényege az, hogy a titoktartás vonatkozik a jelentésre is.
A nyomozás pedig nem fejeződött be, így Ujhelyi követelése, minősítése nem több, mint hőzöngés.

Mondjál nekem egy olyan ügyészségi vizsgálatot, amelynél a vádemelés előtt részletes adatokat, vizsgálati hoznának nyilvánosságra. Nincs ilyen.

Nem kell türelmetlenkedni, mindennek megvan az ideje. Amikor az ügyészség vádat emel, a közélet is meg fogja kapni a tájékoztatást, ahogy eddig is történt.

"

A brit csalás elleni hivatal vádat emelt a francia Alstom brit elnöke, Terence Stuart Watson ellen a budapesti metrókocsikkal kapcsolatos szerződések miatt. A 2003. január 1. és 2008. december 31. közötti szállításokkal kapcsolatban bukkantak visszaélésekre.

A vasúti járműgyártó Alstom ellen hét éve zajlik nyomozás egy világméretű korrupciós ügy gyanúja miatt – írja a Reuters. A hírügynökségnek egyelőre sem a francia céget, sem Watson ügyvédeit nem sikerült szóra bírnia.

Tavaly egy amerikai bíróság büntette az Alstomot 772 millió dollárra, mert a vád szerint a cégnél bevett gyakorlat volt a döntéshozók lefizetése."
http://24.hu/kulfold/2016/03/2..

Igen. Én is így értelmezem. Amit írtam az ennek nem mond ellent.
Várhatóan 2017. áprilisban befejeződik a nyomozás és lesz vádemelés, melynek során nyilvánosságra kerül mindaz, ami ma még nem publikus.

Üdv.

Milyen napokban indított nyomozásról írsz?

"Keresztes Imre főügyész közölte: a Legfőbb Ügyészség által 2016. szeptember 16-án ügyészi nyomozati hatáskörbe vont és a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben (az úgynevezett Alstom-ügyben) vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. A nyomozás elrendelésére 2011. január 3-án került sor, a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta – fűzte hozzá.

Az OLAF a vizsgálatát 2012. február 2-án kezdte, majd a 2016. november 28-ai ajánlását, többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta. Ugyanakkor 2016 decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak – közölte a főügyész.

A Központi Nyomozó Főügyészség előzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében. A nyomozás határideje: 2017. április 3. – tudatta a KNYF."

Kapcsolódó.

"A brit csalás elleni hivatal vádat emelt a francia Alstom brit elnöke, Terence Stuart Watson ellen a budapesti metrókocsikkal kapcsolatos szerződések miatt. A 2003. január 1. és 2008. december 31. közötti szállításokkal kapcsolatban bukkantak visszaélésekre.

A vasúti járműgyártó Alstom ellen hét éve zajlik nyomozás egy világméretű korrupciós ügy gyanúja miatt – írja a Reuters. A hírügynökségnek egyelőre sem a francia céget, sem Watson ügyvédeit nem sikerült szóra bírnia.

Tavaly egy amerikai bíróság büntette az Alstomot 772 millió dollárra, mert a vád szerint a cégnél bevett gyakorlat volt a döntéshozók lefizetése."

Ennyi "a napokban indított nyomozáshoz" állításodhoz.

Azok után, amit ezzel a jobb sorsra érdemes országgal tettek, szimpatikus gondolat.

A kegyelemdöfés nyilván elvi, várja őket a magánszektor, bár ennyi ésszel egy csomóban nem könnyű kenyér az sem.

Azt nem tudom, hogy mit hallottál, ezért erről vitatkozni sem tudok. Még az is lehet, hogy félreértetted.
Tény azonban - ahogy ezzel kapcsolatban idéztem - hogy az ügyészségi eljárás már régebb óta folyik. Nemcsak Magyarországon, hanem az angoloknál és franciáknál is. Az USA-ban pedig lezár ügy van.

A nyilvánosságra hozásra pedig leírtam a véleményem, amit nem kívánok megváltoztatni.

A téma pedig mindenképpen megjelent volna, mivel a média közölte az OLAF vizsgálatát és azt is, hogy elkészült a jelentés.
Szerintem jelen állapotban ennyi elégséges, a többi a bűnüldöző szervekre tartozik.

Vergődj csak. Leírtam mi történt. Értelmes ember megérti. Úgy látszik te nem ezek közé tartozol.

Pistuka!
"Hozhatják meg" az nem egyenlő azzal, hogy "kötelező.
Már megint elébe akarsz menni az eseményeknek, mivel tudod, hogy pofán lesztek vele verve.
Egyébként akkor mit fogsz mondani, ha nyilvánosságra kerül? :-))

Ha a kormánynak lennék, húznám az időt, hadd csörömpöljenek azok a szögek a zsákban, mielőtt kibújnának!

Nem akarják ezt megérteni.

A 167 milliárd HUF a szégyen, ennyi kvázi "zsebekbe" került, a többi, a nyilvánosságra hozatal, már csak púder.

Akkor nézzük újra..

Te azt írtad; Én pedig jelen esetben azt mondom, hogy semmi köze a jelentésnek a napokban indított nyomozáshoz.

Ezt idéztem és vitattam, hogy nem valós állítás „a napokban indított nyomozás”.

A cáfolatom, érvem pedig a következő volt, melyre több hozzátolásomban is hivatkoztam.

"Keresztes Imre főügyész közölte: a Legfőbb Ügyészség által 2016. szeptember 16-án ügyészi nyomozati hatáskörbe vont és a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben (az úgynevezett Alstom-ügyben) vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. A nyomozás elrendelésére 2011. január 3-án került sor, a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta – fűzte hozzá.

Az OLAF a vizsgálatát 2012. február 2-án kezdte, majd a 2016. november 28-ai ajánlását, többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta. Ugyanakkor 2016 decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak – közölte a főügyész.

A Központi Nyomozó Főügyészség előzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében. A nyomozás határideje: 2017. április 3. – tudatta a KNYF."

Mindennek semmi köze ahhoz, amit most idézel, mert az előző idézet bizonyítja, hogy a vizsgálat 2011. január 3-án lett elrendelve, az OLAF 2012. február 2-án kezdte el a vizsgálatot, a 2016. november 28-ai ajánlását, többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta. Így az OLAF vizsgálati anyag részét fogja képezni a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálati anyagának.

Lázár János kijelentésére pedig a kártérítésre (a visszafizetendő összeg, bírság) vonatkozott. A kérdések kapcsán részletesen is kifejtette, hogy akik elkövették a csalást, az EU-nak visszautalandó összeget és a bírságot meg kell fizetniük. Ezt később egy interjúban Tarlós is deklarálta.

"...It is for these authorities to assess the impact of a possible release of the report and to ensure compliance with the relevant legal obligations on judicial secrecy, data protection and procedural rights, including the right of access to file...."

Újhelyi úr, fordíttassa le ezt is magának, ne fröcsögjön itt össze-vissza.

Nem értem. Az a baj, hogy a potenciális vádlottak
nincsenek tájékoztatva, hogy mi készül ellenük?
Ez tényleg felháborító.

Valami azt súgja, hogy vádemelési javaslat lesz
valamikor 2018 év elején, a kampány kellős
közepén (-::

Ejnye, de jól értesült vagy.

Ja, azt nem nézzük. no_mercyt olvasunk.

Ez az Újhülye teljesen el van tévedve.
Nyomozás folyik. Majd kellő időben megtudja a vádat, a bizonyítékokat és az ítéletet is.

Esetleg Demszkijnél, Mesterházynál, Hagyónál, meg a BKV volt vezéreknél érdeklődhet haverilag. Esetleg Puch laci is elmondja, hogy mentek a dolgok.

"Orbán VIktornak van igaza most is mint mindig! jól tette, hogy demszky ellen elindította a hadájratto!"

Pont a Főnök volt aki udvariasn jelezte Tarlós felé, hogy Demszkij védett figura valamiért.
Tanuként se hívják be, neki "csak" politikai a felelőssége.
Amúgy se lenne beszámítható, annyira felborult az elméje.

Ez a "végig hazudott" igazán kellemes Újhülyétől. "Nyilvánvaló, hogy végig hazudtuk az elmúlt négy évet"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés