Két sípálya felújítását támogatja 300 millióval a kormány

2016. december 16. 13:47
Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos bejelemtése szerint a kormány egyenként 150 millió forinttal támogatja az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztését, sőt: a tervek szerint még az idén elkészítenek egy bemutatófilmet a magyarországi sípályákról.

A kormány egyenként 150 millió forinttal támogatja az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztését – közölte a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A fejlesztés részeként négyévszakos sífelvonót építenek, amelyet mindkét sípályán a következő szezon kezdetére üzembe állítanak, és azok egész éves turisztikai attrakciót jelentenek majd az érintett térségekben. Az eplényi sípálya 80-100 ezer, míg a mátraszentistváni sípálya 45-50 ezer látogatót vonz évente. Révész Máriusz hozzátette: a két sípálya a magyarországi síelés több mint felét adja, eddig is jelentős összegeket fordítottak fejlesztésre, és kész tervekkel rendelkeznek a további bővítésre.

A most bejelentett, állami támogatású beruházások összértéke 800 millió forint, a fennmaradó részt a sípályát üzemeltetők teszik hozzá saját forrásból – mondta. Ha a projektek jól sikerülnek, akkor további sípályákon is folytatódhatnak a fejlesztések a jövőben, így Kékestetőn, Visegrádon vagy Nagy Hideg-hegyen. Révész Máriusz kitért arra is, hogy tervek szerint még az idén elkészítenek egy bemutatófilmet a magyarországi sípályákról. A pályák fejlesztésével az idegenforgalom is élénkül az adott térségben, a forgalom a helyi szállásadók bevételeit is növeli – jegyezte meg.

Negyven sípálya van Magyarországon

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: jelenleg két sípálya tart nyitva Magyarországon, az eplényi és a sátoraljaújhelyi. A következő napokban terveznek kinyitni Visegrádon, Kékestetőn és Mátraszentistvánban. Közölte: a klaszter sikeresen működik, 31 tagja van, míg az alakuláskor kevesebb mint 20-an voltak. Magyarországon 40 sípálya van, ezek közül 5 helyen van lehetőség hóágyúzásra.

Az országban jelenleg öt négyévszakos ülőszékes felvonó van, amelyek egész évben lehetővé teszik a hegyek környezetbarát megközelítését. A sízők évente 70 milliárd forintot költenek, a klaszter tagjai azért dolgoznak, hogy ebből az összegből minél nagyobb részt az országon belül költsenek el, és ne külföldön - mondta. Ehhez a sípályák korszerűsítése mellett a síoktatás színvonalának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Négyévszakos fejlesztések

Ebele Bálint, az eplényi síközpont cégvezetője ismertette: a terveik szerint a fejlesztéssel téli-nyári szabadidőpark jön létre Eplényben. A négyévszakos fejlesztés a régió turizmusának fellendítése mellett a környék iskolásainak is lehetőséget nyújt a testnevelési órák keretén belül a síelés megtanulására. A felvonó nyáron is üzemel majd, és kötélpályát is terveznek építeni – közölte.

Kőrösi Péter, a Mátraszentistván Sípark ügyvezetője elmondta, hogy a négyüléses felvonó megépítése a 2017-es év legnagyobb fejlesztése lesz, lehetővé teszi a négyévszakos kihasználást, a síterep hóbiztonsága is nő. További nyári attrakciókat is terveznek kialakítani, ezek között a hegyi játszótér építését emelte ki. A fejlesztésekkel a környékbeli szálláshelyek kihasználtsága tovább emelkedik – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdő síelők vagy snowboardozók, kisgyerekes családok számára lehet költséghatékony opció.

Vagy 20 éve járok az Adriára medúzát nyalogatni, de a legkevésbé sem a faszbuk miatt. Egyszerűen imádom a tengert, a mediterrán klímát, faunát, flórát az egészet úgy, ahogy van. Nem tehetek róla, tengerbuzi vagyok. Viszont angol rokonaim nagy Balaton és lángos fanek, többször jártak már itt, viszont sohasem sikerült rábeszélnem őket az Adriára, nekik az túl forró, nagy az UV-faktor meg hasonlók. Szóval bonyolult ez.

A horvát tengerpart teljes hossza több mint 12,000 kilométer. Olyan nagyon nem kell ott kerülgetni. De azért kösz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés