Hollik István: Az RTL Klub politikai munkát végez. A TV2 nem.

2016. december 13. 15:23
Nincs is Matolcsynak lakásügye, az RTL Klub inkorrekten repült rá, mert politikai munkát végez és ártani akar a Fidesznek – a TV2 viszont nem politikai munkát végez Hollik István szerint. A KDNP-s képviselőt, a kormányzati kommunikáció egyik arcát arról kérdeztük, mit is válaszolt Matolcsy György a hétfői bizottsági meghallgatásán, amit Hollik hiányolt az RTL Klub tudósításából.

Hétfőn egy parázs Facebook-vitában színtiszta manipulációnak nevezte az RTL anyagát, amelyben Matolcsy György minden kérdésre adventi jókívánságokkal válaszol...

Így van. A jegybankelnök a 2016-os év beszámolóját tartotta meg tegnap a gazdasági bizottság előtt, amelynek tagja vagyok én is. Hallottam, mi hangzott el és mit nem hozott le az RTL.

Bevágták azt is, amit Matolcsy az ülésen mondott a lakásügyéről. Milyen többletinformáció hangzott el tehát, amelyről nem szerezhettünk tudomást?

Kezdjük az elején. A jegybankelnök beszámolójánál. Abból ugyanis kiderült, hogy a jegybanktörvényben rögzített feladatokat teljesítették, figyeltek az árstabilitásra, a pénzügyi rendszer stabilitására és a kormánypolitika támogatására is. Emellett ötvenmilliárd forintot befizettek idén a költségvetésbe, az eredménytartalékuk pedig 100 milliárd forint. Ezt már félretették tehát, hogy ha bármikor veszteséges lenne a jegybank, ne a költségvetésnek kelljen kipótolnia a hiányt. Szerintem ez a lényeg. Az ellenzéki képviselők persze feltették a lakásügyet érintő kérdéseket...

Ahogy ön is tette volna, ha ellenzéki képviselő lenne, nem?

Vegyük úgy, hogy igen...

Vegyük.

Egyébként azért nem teljesen, mert az ellenzék ez irányú kérdéseire már válaszolt Matolcsy korábban. Az egész nem szólt másról, minthogy az ügyet, amely nincs is, újra fel lehessen melegíteni.

A Népszabadság egy héttel azelőtt megkereste az érintetteket, mielőtt megírta volna: a bankfelügyelet vezetője, Matolcsy a bankár Patai Mihály lakását használja a Várban. Nem válaszolt egyik sem. Kommunikációval foglalkozó emberként ugye nem csodálkozik, hogy a hallgatás gyanút szül?

Ezen nem, de a jegybankelnök az ülésen is elmagyarázta ezt. Mivel nem volt ügy, nem volt mire válaszolni. Elmondása szerint ezért nem reagált a Népszabadság megkeresésére. Az RTL Klubhoz visszatérve: nem csak, hogy eszük ágában nem volt beszámolni arról, amiről a gazdasági bizottság ülése ténylegesen szólt...

Szerkesztői szabadság, nemde?

Az. Viszont: ha már a lényeg helyett a „lakásügyre” repülnek rá, legalább abban lennének korrektek. A tudósításukban kétszer hangzik el, hogy Matolcsy nem válaszolt erre a kérdésre. Miközben válaszolt.

Mit is?

Azt, hogy a lakcíme nyilvános adat. Azt is mondta: ahhoz, hogy kihez ugrik fel egy pohár borra – aztán ásványvízre pontosított –, senkinek semmi köze. Ha látják valahonnan kijönni vagy valahova bemenni, az nem jelenti, hogy ott is lakik. Oknyomozó újságíró utána mehet, hogy tényleg ott lakik-e, megfigyelheti, hányszor megy oda, hányszor hagyja el az épületet... Az minőségi újságírói munka lenne, tényekkel. Az RTL Klub nem ezt tette, helyette egyszerűen nem tette be Matolcsy válaszát az anyagba és azt állította, hogy nem válaszolt.

Bocsánat, de nem az volt a kérdés Matolcsyhoz, hogy mi a hivatalos lakcíme, hanem hogy használja-e Patai lakását. Miért nem lehet erre egyenesen válaszolni?

Nyilván lehet, de nem én határozom meg az MNB kommunikációs irányait; a jegybankelnök pedig, mondom még egyszer, elmagyarázta, miért ilyen válaszokat adott. Ezt be sem vágni az anyagba – ez súlyos elfogultságot mutat. Az RTL Klub egyértelműen politikai munkát végez: azért támadja Matolcsy Györgyöt, hogy a Fidesz-KDNP-nek ártson.

A TV2 talán nem politikai munkát végez – csak éppen a Fidesz-KDNP érdekében?

Én azt tudom mondani, hogy nem.

Tényleg ezt tudja mondani?

Azt nem állítom, hogy ne lenne kormánybarát a TV2 híradója. Az. Ahogy a Magyar Idők is. Van felvállalt értékrendjük, aszerint tudósítanak. Ezzel nincs baj. Azzal sincs, hogy az RTL Klub kormánykritikus. Azzal van, hogy ezt nem mondják ki. Hogy úgy tesznek, mintha objektívek lennének, miközben nyilvánvalóan nem azok.

Tényleg azt mondja a Spéderről, Pukliról, Juhász Péterről, Vonáról készített TV2-es karaktergyilkolások után, hogy ott nem politikai munkát végeznek?

Én magam nem szeretem a karaktergyilkosságokat. Szerintem nem is érik el a céljukat. De ez csak az én véleményem. Ettől függetlenül a szerkesztőségekben azt csinálnak, amit akarnak.

Az MNB-alapítványokról a jegybank titkolózott, úgy kellett kiperelni, mire mennek közpénzek. Jutott belőlük Matolcsy barátnőjének is. Ha ezekre, vagy arra, hogy egy vezető bankár lakását használja-e a felügyelet elnöke, rákérdeznek, az karaktergyilkosság? Nem közérdek?

Ezért mondtam, hogy elfogadom a szerkesztői szabadságot, azt, hogy az RTL-nek más a fontos, mint az országnak. Elfogadom, hogy nem érdeklik őket az eredmények, az árstabilitás, a jó kamatpolitika és a többi. A választó el fogja dönteni, mi a fontos neki: az életét is érintő sikerek, vagy az ellenzék által napirendre tuszkolt ügyek. Azt viszont elvárnám, hogy ha már ilyen ügyekkel foglalkozik az RTL Klub, akkor legalább a tényeken ne ferdítsen – ne mondja el kétszer, hogy Matolcsy nem válaszolt a lakásügyes felvetésekre, ha egyszer a saját fülemmel hallottam, hogy válaszolt rájuk.

*** 

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

most mondd a TV2-ét.

Aztán a 80 milliárd Ft közpénzből kipofozott közszolgálati tévéét.

Mert ugye míg a TV2 és az RTL Klub kereskedelmi csatorna, vagyis nem kötelező kiegyensúlyozottnak lennie, addig a közszolgálatinak kötelező volna. De helyette csak és kizárólag pártpropagandát nyom, nagypályás hírhamisító irányításával.

A Tv2 legyen kormánybarát, de ne Romániának fizesse az adót. A nagy magyar Andy Vajna.

"Az RTL Klub politikai munkát végez. A TV2 nem."

Tessék? Nem hallottam jól!

Akkor arról is mesélje egy kicsit, hogy hányan nézik az RTL híradóját és hányan a Habonytv2 híradóját??

Szerinted miért akkora a különbség??

azt hiszem, hogy a leghelyesebb, ha nem nézünk sem rtl klubot, sem tv2-őt

Ha meghallok egy hírt, azt is hallom, milyen hangsúllyal, ki mondja, mi a szándéka vele.

Az RTL-nek van 7 kábelcsatornája, ha elvesztik a frekvenciát, semmi sem változik, csak onnantól kizárólag kábelen lesznek elérhetőek.

2015
RTL Holding: 19,623 millió társasági adó
Magyar RTL: 195,925 millió társaság adó

A számok nem erőssége, Matolcsy eltárs.

Értékelem, hogy nem nyomtál utána tíz szmájlit. Tudtad, hogy így is átjön a humor.

"Ha az ország valós helyzetéről akarsz hiteles képet kapni, azt kizárólag a közszolgálati televíziós csatornák nézésével érheted el."

Mondd, tényleg nem éreztél semmi bizsergést odafenn, amikor ezt leírtad???

Válaszok:
gwrf | 2016. december 13. 18:11

ő ilyenkor odalent érez bizsergést

bevallom, nekem van tévé készülékem, de mióta a Duna tévé igényes kulturális/művészeti műsorait "sikerült" leépíteni, nem sokat nyomkodom én sem a tévé távirányítót

Ez a társasági adó volt, seggarc.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés