Referenciabornak az idei rozékóstolón a Chateau d'Esclans 2015-ös Whispering Angel rozéját választottam, mivel ezen borászat nyíltan deklarált célja a világ legjobb rozéborának elkészítése.
Milyen a mátrai rozéstílus?
A kóstolt rozékat egyöntetű magas minőség jellemezte. Mindössze két tétel küzdött kisebb problémával. A készítő borászok részben azért hozták el ezeket a borokat, hogy több bor között kóstolva valós-e a probléma, és ha igen, akkor mennyire komoly a gond, találkozott-e már valaki hasonlóval és a legfontosabb, hogyan lehet kezelni, illetve a jövőben megelőzni hasonló probléma kialakulását.
Elmondható, hogy a Mátrában leginkább a kékfrankost tartjuk a legalkalmasabb fajtának rozébor készítéséhez. A mátrai rozéstílust általánosságban 11,5-12,5 közötti alkohol, 6-6,5 savtartalom, lendületesség, jól ihatóság és vonzó pirosbogyós-gyümölcsös illatok-ízek jellemzik. Az egyes pincészetek stílusa, megközelítése természetesen ettől eltérhet, jómagam például a Nyitány rozéban szeretem a kissé teltebb stílust és a kékfrankost maximum 30 százaléknyi cabernet sauvignonnal fűszerezni.
Provence vs Mátra