Három különbség a lengyel és magyar ellenzék állapota között

2016. december 5. 10:34

Tóth Csaba
Facebook
Szinte szóba se kerül az ellenzéki belső harc.

„Sokan tudjátok, hogy a hétvégén az ALDE Kongresszus keretei között - ELF elnökségi tagként - Varsóban voltam ahol sokat beszélgettünk a lengyel-magyar párhuzamról. Számomra a legérdekesebb kérdés az volt, miért sokkal sikeresebb a lengyel ellenzék mint a magyar: a lengyel kormánypárt, a PiS jelenleg 30-35 ponton, míg a liberális .Nowoczesna és a régen Tusk által vezetett PO egyaránt 15-20 százalék között; ha ma lennének a választások, könnyen ők alakíthatnának kormányt. Anekdotikus - és abszolút tudománytalan - élményeim alapján három különbséget láttam a lengyel és magyar ellenzék állapota között. 

1. Civilek és politikusok együttműködése. Egy szombati panelben ott ült egymás mellett a .Nowoczesna alkotmányügyekkel foglalkozó képviselője és a nagy civil tüntetések főszervezője - és tökéletes összhang volt köztük. A párt nem akart »rátelepedni« a tüntetésekre, a civil szervező folyamatosan arról beszélt, mit tesz a párt a parlamentben, »ahogyan az ellenzéki politikusok is nap mint nap megjegyzik« fordulat tízpercenként hangzott el a civil szereplők részéről. 

2. »Nemzeti büszkeség«. Akinek nem inge, ne vegye magára, de Magyarországon gyakran lehet ellenzéki oldalon defetizmussal, pesszimizmussal, »világvége hangulattal«találkozni; ennél is károsabb szerintem a »magyar nép ilyen, ezt érdemli« mentalitás. A lengyeleknél az ellenkezője van: minden ellenzéki politikus elmondja, hogy imádja Lengyelországot, tudja hogy a lengyel nép nem fogja tűrni az autokratikus fordulatot és hogy a lengyel nép hosszú távon bölcs lesz. 

3. Szinte szóba se kerül az ellenzéki belső harc. A .Nowoczesna és a PO markánsan eltérő párt: az egyik liberális, a másik konzervatív-liberális; az egyik régi, a másik új - ezt mindenki tudja, nem akarják hogy a másik másmilyen legyen és ha kell majd együttműködnek. Ennyi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az utolsó ponhoz: talán a magyar balellenzékiek azért marakodnak, mert mindannyian egy tőről fakadnak, és csak az egyéni ambíciók és sérelmek szakították szét őket.

A teljes politikai tevékenység az egyéni ambíciókról szól.
A gyalog ember meg finanszírozza a látszat harcot.

Tény, hogy ez is egy hitelesség faktor, de nálunk a posztkomcsi jelenlét a FIDESZ-t is jellemzi. Ugye te is ismered a névsort?

A fele sem igaz amit a szerző ír.
Lengyelországban a civil szervezetek éppúgy felsorakoznak a pártok mögött, ahogy ez Magyarországon is történik. Másként fogalmazva; Lengyelországban is pártpolitikával telítettek a civil szervezetek. Függőségük is hasonló, mert az anyagi támogatásuk meghatározó.

A balliberális oldal sem sokkal másabb.

A 44 éves Ryszard Petru a lengyelországi Nowoczesna vagy más néven Modern Párt vezetőjével cikket közölt a Politico is, ebben a politikus elmondta a lapnak, hogy szeretné, ha az EU folytatná a lengyel kormány ellen az emberi jogok csorbítása miatt indított vizsgálatát, mert ha nem is lesz eredménye, legalább jelzi, hogy az EU törődik a Varsóban történtekkel.

"a lengyel nép hosszú távon bölcs lesz." - írja a szerző. Ez azonban azt is állítja, hogy a lengyel nép rövid-közép távon buta, de hosszú távon bölcs lesz. Mennyi az a hosszú táv? Ötven év?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés