Munkaszüneti napot szüntetnek meg és hoznak létre

2016. november 16. 11:15
A köztisztviselők napja helyett a szociális munka napja lesz munkaszüneti nap. November 12-én tehát a szociális dolgozók nem kell, míg július 1-én a köztisztviselőknek kell majd munkába menniük. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be a parlamentnek a tervezetet. A köztisztviselők napját azonban az önkormányzatok saját költségen továbbra is megtarthatják.

Munkaszüneti nappá nyilvánítaná november 12-ét, a szociális munka napját a szociális ágazatban dolgozók számára az a törvényjavaslat, amelyet országgyűlési képviselőként nyújtott be a parlamentnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az előterjesztés értelmében ugyanakkor a továbbiakban nem minősülne munkaszüneti napnak – főszabály szerint – a közszolgálati tisztviselők napja.

Az Országgyűlés honlapján olvasható indítvány indoklása szerint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg dolgozó mintegy 93 ezer ember megbecsülésének kifejezéseként, megfeszített munkájuk elismeréseként javasolják, hogy a szociális munka napja – amelyet 1997 óta ünnepelnek  világszerte –, munkaszüneti napnak minősüljön.

Lázár János és Balog Zoltán azt is javasolja, hogy a július 1-je, a közszolgálati tisztviselők napja viszont a továbbiakban ne legyen munkaszüneti nap, ugyanakkor legyen lehetőség arra, hogy – a kormányzati szolgálati, illetve az állami szolgálati jogviszonyban állók körén kívül esően – a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat saját bevételének terhére vállalhassa a munkaszüneti nappá minősítéssel összefüggésben felmerülő költségek biztosítását. Ebben az esetben – és e feltétellel – július 1-je az adott önkormányzat érintett foglalkoztatottjai tekintetében továbbra is munkaszüneti napnak minősülhet – írták az előterjesztők.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés