Hamis látszat

NVB: Nem lehet népszavazás a budapesti olimpiáról

2016. október 5. 18:23
Az NVB nem hitelesítette a budapesti olimpia tárgyában benyújtott népszavazási kezdeményezést, ugyanis a testület szerint a kérdés részben az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetátalakítási kérdést érint, valamint azt a hamis látszatot kelti, mintha az olimpiai pályázatról szóló törvény hatályon kívül helyezése egyben a pályázat visszavonását is jelentené.

Nem hitelesítette szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezést.

A kezdeményezést Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be magánszemélyként szeptember 6-án. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

Az NVB többsége szerdai ülésén 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az részben az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdéseket érint, a vonatkozó törvény ugyanis létrehoz például egy központi hivatalt Olimpiai Megvalósíthatósági Hatóság elnevezéssel és az Olimpiai védnökök testületét is felállítja.

Ezen kívül a kérdés az NVB szerint valamint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, megakadályozná az olimpia rendezését.

 

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki tudja, elmondhatja, hogy valaha, úgy az '50-es évek elején, már ábrándozott a magyar politika arról, hogy Magyarország olimpiát rendez. A Népstadion e célból épült.
Sajnos, azt kell mondanom, hogy ideje volna megfontolni a pályázat további fenntartását, további pénzt ölni bele, mert ha csak meg nem gondolják a franciák is, akkor tuti, hogy Párizs utcahosszal veri a mezőnyt. Már most is látható ennek minden jele.
Nagyon-nagyon sajnálom, de ez a helyzet. Szerintem minden további lépés ez ügyben felesleges pénzkidobás.
Mondom mindezt annak tudatában, hogy Magyarország, azaz a főváros, Budapest, már régen megérdemelne egy olimpiát. Nincs még egy entitás, amely méreteit tekintve ekkora sikert ért volna el a játékokon.

nevetséges ez az egész.
az ilyen döntésekből látszik, hogy mennyire élünk még demokráciában.
ha a kúria is megtagadná, az már tényleg nagyon gáz volna.

teljesen jól meg van szövegezve, csak az nvb pártutasítás alapján nem engedélyezheti.

egy országgyűlés által hozott egyszerű törvényről szól, arról meg lehet népszavazást tartani.

az indokoknak meg semmi közük a tárgyhoz. most komolyan, miféle indok már az egy törvény törölhetetlensége mellett, hogy már elkezdték alkalmazni?

Mi a francnak kell így bő lére ereszteni azt az egyszerű kérdést, hogy "Szeretné-e, ha Bp. olimpiát rendezne?"

Sajnállak, de a franciák már most megnyerték, minden további erőlködés felesleges.
2024-ben lesz 100 éve, hogy Párizs olimpiát rendezett; többször kandidált, de mindig elbukta.
A mostani előzeteseiken már tetszésüket kifejezve csámcsognak a NOB-nál. Ez csak fokozódni fog.

Én szeretnék olimpiát, de nem ártana egy szavazással is megerősíteni a dolgot. A napokban láttam a TV-n, hogy a Tokióban tervezett játékokat is szinte újra tervezik az utolsó pillanatban a költségtúllépések miatt. Nem hiszem, hogy megúsznánk a tervezett összegből, mert ha kicsúszunk egy két részhatáridőből, akkor már a "kerül amibe kerül" elv lép életbe. Ráadásul nekem a metró felújítás sem túl jó előjel.

nem lehet belekötni.
olyan, mintha azt mondanák, hogy "azt a látszatot kelti, mintha meg akarnák buktatni a fideszt, pedig ennek nem a népszavazás a megfelelő platformja".

és akkor arról inkább ne is beszéljünk, hogy mennyire vették szigorúan ezeket az érveket a kormány népszavazásánál (amire vicces módon az összes eddigi elutasítós érvük működik)

Viszont ez egy nagyon jó játszótér. Nagyon szeretem.
(A képen)

ja!
azt majd a kormánypártok eldöntik, hogy miről akarhat szavazni a nép

EMLÉKEZTETŐ:

2016.01.20,

"Kúria: Nem lehet népszavazás az olimpiáról és a Városligetről

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t.

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést."

Az olimpiára vonatkozó így hangzott:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Az olimpiával kapcsolatos kérdést egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.

Azért csak budapesti népszavazást szeretnének kiírni, mert Erdélyi Katalin, a Népszavazást az olimpiáról! elnevezésű mozgalom egyik szervezője szerint jogilag annak van értelme. „Az olimpiára nem Magyarország, hanem Budapest pályázik, papíron a főváros hatáskörébe tartozik a rendezés, így bár az olimpiával kapcsolatos költségeket az egész ország viseli, csak az itt lakók véleménye döntheti el a kérdést a törvény szerint” – válaszolta az Origónak még decemberben a kezdeményezés szervezője."

"Az olimpia megrendezésével kapcsolatban
a Kúria megállapította,
hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják."

Szóval,
most szeptemberben még jobban látszik,
a hatalmon lévők így, vagy úgy, de megakadályozzák, hogy népszavazás legyen az olimpiáról. (:–(((((((((((

Források:
http://jog.mandiner.hu/cikk/20..

http://www.origo.hu/itthon/201..

a marhák azt hitték, demokrácia van

"migráncssimogató-lipsi"

Ennek a bizonyítására tudsz tőlem ilyen szövegű beírást ídézni?
Na?... na?
Na, ugye, hogy nem tudsz.
Egyetlen egy "migráncssimogató-lipsi" beírást SEM tudsz idézni tőlem.

Sőt, ha lett volna annyi eszed,
hogy előzőleg a hozzászólásaimba beleolvass,
akkor pont az ellenkezőjére találhattál volna példákat.

De sajnos, téged elvakít az ellenszenv.
Ha valaki a neked rokonszenves pártot, politikust, intézkedést bírálja, te máris minősíted.
Pedig a bírálatból egyáltalán nem következik, hogy az illető "migráncssimogató-lipsi".
Persze,
ha az akváriumos rendőrvicc tökhülye rendőrének "logikáját" akarod alulmúlni, az más...
(:–(((

Amúgy ez a "szervezetátalakítási hatáskör az Országgyűlés hatáskörébe tartozik" ellenérv nevetséges. Egy önálló képviselői indítvánnyal egy hétvége alatt lezavarható a téma, a Hivatalt nem hozzák létre, a rá szánt költségvetési keretet átkönyvelik a tartalékba, "oszt jónapot" :)

A szavazók döntő többsége nem jogász, hogy szavakon lovagoljon. Akár hogy bonyolítják a kérdést, úgyis arra válaszolnának az emberek, hogy akarnak-e olimpiát, vagy nem.
Én például nem tudom, hogy jó lenne-e, vagy nem.

"az részben az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdéseket érint"

miafasz? ezt az ervet nem ertem, hat nepszavazni pont arrol lehet amirol az OGY donthet, nem?

Neked is szép napot drágám! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés