Betiltotta az NVB a PM vasárnapi gyűlését

2016. szeptember 28. 18:36
Betiltotta a Nemzeti Választási Bizottság a Párbeszéd Magyarországért október 2-ára szervezett Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! című rendezvényét. A NVB azzal indokolta döntését, hogy az eseményi választási gyűlés, így azt a szavazás napján már nem lehet megtartani.

Választási gyűlésnek tekinthető a Párbeszéd Magyarországért vasárnapra, a budapesti Kossuth térre meghirdetett rendezvénye, és mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság szerdán.

Az NVB-hez egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a PM által október 2-ára, a Kossuth térre Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlés, ilyet pedig a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján már nem lehet tartani.

Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében kimondta: a bizonyítékok alapján már most megállapítható, hogy a rendezvény egyértelműen választási gyűlésnek tekinthető. Meghirdetésével a szervezők megsértették az előírást, hogy a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, valamint megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket is. Az NVB ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.

A jogsértést megállapító határozat ellen szavazott Fábián Adrián Országgyűlés által választott tag, Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja. Utóbbi a vitában azzal érvelt, hogy a PM arra hívja fel az állampolgárokat, maradjanak távol a népszavazástól, viszont menjenek el a tüntetésre, a kettőt pedig véleménye szerint „nem szerencsés összemosni”. Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

(MTI)

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kis ravaszok!
Nem is a Kossuth-téren akarnak találkozni, hanem egy másik helyen, de nem árulják el, hol.
Az aktivisták terjesztik talán, hogy hol.
Szóval , majd meglátjuk!
Amúgy most aztán verik nekik a habokat!

Sok fideszes is el akart menni, félő volt hogy többen lesznek és esetleg rátüsszentenek nyolc napon túlin a szervezőkre, ezért aztán nem kaptak engedélyt.

Gondolom, az ATV most pár napig elhisztizik velük, terjesztendő az orbáni diktatúra elleni harcot.

"Betiltotta az NVB a PM vasárnapi gyűlését "

Nagy segítség Tímeának. Hagyni kellett volna, mert gyűlésnek nyoma sincs.
Talán, ha Jávor hazaugrik, meg pár füves, akkor se lettek volna annyian mint a sorban álló látogatók..

"Karácsony most mondta a simicska áruló tv-ben hogy törvénytelenül is megtartják."

Mind a hárman? Ezek pofáznak jogállamiságról?

"Miért nem tudnak 1 nappal előtte tartani egy ilyet?"
Vagy másnap? Vagy ma? Vagy holnap? Holnap én is elmennék arra..

Belgiumban már név szerint vadásznak a katonákra ezek az őrültek meg behívnák őket. Aki másodikán gyűléseznek, joggal gyanúsíthatóak ISIS kapcsolattal- ki kell vonni őket a forgalomból, mielőtt nagyobb bajt csinálnának.

Ha tökösek lennének, urnazárás utánra szerveznék. Na, oda benéznék;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés