Nem akar önálló Tibetet a dalai láma

2016. szeptember 15. 14:59
Kínai konstruktív kritikáját várja el az EU-tól a dalai láma. A vallási vezető, miután találkozott Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, elmondta, hogy Tibetnek nem áll szándékában elszakadni Kínától.

A dalai láma a kínai kormány „építő jellegű kritikájára” szólította fel Tibet ügyében az Európai Uniót. A spirituális vezető erről az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt beszélt csütörtökön Strasbourgban.

Az Európai Unió segítheti Kína jövőjét azáltal, hogy építő jellegű kritikát fogalmaz meg Tibet ügyében, ugyanis a kínai vezetők, még a keményvonalas politikusok is bizonytalanok, hogy miként kezeljék ezt a problémát” – közölte a 81 esztendős, indiai száműzetésben élő buddhista szellemi vezető, miután találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével. Hozzátette, napjainkban az EU észrevételei valódi befolyással lehetnek a kínai vezetőkre, nem úgy, mint a hatvanas és hetvenes években, amikor „magasról tettek a külvilág véleményére”.

Ésszerű megoldás kell

Kínának be kellene végre látnia, hogy a probléma ésszerű megoldást igényel, mivel a kérdés nem fog megoldódni magától” – hangoztatta a Peking által szeparatista uszítással vádolt dalai láma, aki mindazonáltal leszögezte: „nem szeretnénk függetlenedni, elszakadni Kínától”.

Elmar Brok, a külügyi bizottság elnöke arról számolt be, komoly nyomást gyakoroltak rájuk annak érdekében, hogy lemondják a dalai lámával való találkozót, az EP-nek azonban „jogában áll azt fogadnia, akit akar”. A Nobel-békedíjas spirituális vezető ezt követően az Európa Tanácsban (ET) tett látogatást, ahol Thorbjørn Jaglanddal, a szervezet főtitkárával, Pedro Agramunttal, az ET parlamenti közgyűlésének elnökével, valamint Nils Muižnieks emberi jogi biztossal találkozott. 

Tibetet 1950 óta kormányozza Peking. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma a Kína elleni 1959-es tibeti felkelés bukásakor menekült el a szülőföldjéről.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szegény dalai láma! Azt hitte az EP-ben van és rájött, hogy a ruhatárba tévedt. ;-)

Ez a te hülyeséged csak.

A kutya nem harcol Tibet függetlenségéért már kb 30 éve.
Nem érdeke már senkinek.

Utoljára az 50-es évek végén tett egy rövid és nem túl ambiciózus próbát az USA, hogy kiképezze a kelet-tibeti khampákat.

a világsajtóban is kb a 90-es években verték a dobot. De az már a kommunizmus idején is nyilvánvaló volt, hogy senki nem fogja kenyértörésre vinni a dolgot a kínaiakkal, mert az világvégéhez vezetne.

Amióta pedig Kína gazdaságilag is fontos lett, még kevésbé konfrontálódnak vele. Lásd a gazdasági kapcsolatokat, vagy az olyan szimbolikus lépéseket, hogy Peking kapja az olimpiát. Továbbá az angolszász világban már kizárólag Chinese Taipei néven nevezik Tajvant, vagyis Tajvan esetében is elismerik a kínai igényt.

Úgyhogy ezt rosszul tudod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés