Elektronikus választási rendszert szeretnének a Liberálisok

2016. augusztus 3. 14:39
A Magyar Liberális Párt úgy gondolja, ha Észtországban működik, nálunk miért ne működhetne az elektronikus választási rendszer. A párt indoklása szerint a javaslat megkönnyítené 600 ezer, Magyarországon született, de külföldre távozott magyar szavazását.

A Magyar Liberális Párt (MLP) azt javasolja, hogy észt mintára Magyarországon is vezessék be az elektronikus választási rendszert. 

Bősz Anett hangsúlyozta, hogy Észtországban már tíz éve lehet elektronikus úton szavazni, a 2015-ös parlamenti választáson például már a lakosság több mint 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Hozzátette, hogy a technológiát az EU is jóváhagyta.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel a lehetőséggel megkönnyíthetnék a szavazást a körülbelül 600 ezer, Magyarországon született, de azóta külföldre távozott magyar állampolgár számára. Súlyos különbségtételnek nevezte, hogy a külhoni magyarok levélben is szavazhatnak, míg a külföldre költözött magyarországi magyarok csak a külképviseleteken voksolhatnak.

Az ügyvivő elmondta, elképzelésük szerint a külföldön élő szavazók a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál igényelhetnének egy elektronikus azonosító kártyát, aminek segítségével az interneten keresztül is leadhatnák szavazatukat.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon a jogkövető magatartást legfeljebb a lebukástól és a megtorlástól való félelem biztosítja úgy-ahogy. Lehet, h. Észtországban több az alapból becsületes.

A levélben szavazás, az elektronikus szavazás kevésbé csalás biztos, mint a személyes megjelenés a szavazókörben.

Egy ennyire kiélezett helyzetben, mert a harmadik Orbán kormány zsinórban az ellen oldali politikusok, holdudvar, szakértők, média munkások számára elképzelhetetlen veszteség lenne minden szempontból, nem tartanám helyesnek az újabb föllazítást a szavazás amúgy is csak viszonylagos tisztaságának biztosítása terén.

Volt itt már sok cifra ügy.

Noha a nemzetközi környezet ezt nem teszi lehetővé, sokkal értelmesebb lenne egyfajta iskolázottsági cenzus bevezetése, a legenyhébb formában az általános iskolát elvégezni képtelenek kizárásával.

Szószerint ezt akartam írni én is.

Az észtek már megcsinálták, igaz, hogy kevesebben vannak. Egyébként az egész közigazgatásuk sokkal inkább elektronizált, mint a mienk és a lengyeleké.

"...semmilyen szinten nincs biztosítva az, hogy az és csakis az élhet a választójoggal, akit a szavazat megillet..."

Szerinted a levélben leadott szavazat esetén ez biztosítva van?????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés