Putyin papagája?

2016. augusztus 2. 7:08

Stier Gábor
Magyar Nemzet
Valljuk be, a nyugati fősodor véleményével ellentétben ez az igazság. Az azonban már ugyancsak meglepő, hogy erről éppen az események alakulásában megkerülhetetlen szerepet játszó Egyesült Államok egyik elnökjelöltje beszél.

Ne becsüljük le ennyire az egyébként kétségkívül sajátosan viselkedő Trumpot! Az ingatlanmilliárdosból lett elnökjelölt már a kampány eddigi részében is igazolta, hogy az őrültségében bizony nagyon is van rendszer. Csak míg Hillary Clinton az elmúlt évtizedek elitjének szemével látja a világot, addig Trump, felrúgva a tabukat, a maga demagóg módján az átlagemberre koncentrál. Az amerikai polgárok pedig sok tekintetben, a hagyományos amerikai globális ambíciókon is túllépve, a jelenlegi körülmények között újra inkább nyugalomra és jólétre vágynak, semmint dicsőségre. Már Obamát is alapvetően azért választották meg, mert elegük volt a demokrácia exportjából, az ifjabb Bush folyamatos háborúiból. Ehhez képest Obama sem tudott igazán szakítani a világcsendőr szerepével, ráadásul közben Amerikának is szembe kellett néznie a gazdasági válsággal, az átlagpolgár pedig érthetően csalódott. Jól érezte ezt meg a maga faragatlan stílusa ellenére a néplélek rezdüléseire nagyon is érzékeny Trump, s az amerikai birodalmi álmokat gyorsan lefordította a napi boldogulás nyelvére. Ez pedig úgy hangzik, hogy Putyinnal nem harcolni kell, hanem együttműködni vele a fő ellenséggel, az Iszlám Állammal, a terrorizmussal szemben. Ha ezért le kell nyelni a Krímet, ám legyen, s a balti és lengyel russzofóbia miatt sem fogja nyakló nélkül önteni a pénzt a NATO-ba. A kérdés most csak az, hogy az amerikai véleményformálók meg tudják-e győzni a tömegeket, hogy az oly sokat emlegetett értékek többet érnek a zsebüknél. Trump tehát egyáltalán nem buta, mint ahogy az sem igaz, hogy Putyin zsebében volna. Csak másképp akar nyerni, mint ahogy azt eddig egy amerikai jelölttől megszoktuk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Innen könnyű papagájozni. A cikkíró nyert valaha valamilyen választást, jelöltséget, állnak-e mögötte emberek tízmilliói?
Az ilyen stílusú megszólalások mindig a választókat szólják le.

DE: az az ő országuk, maguknak választanak, én ezt képes vagyok tiszteletben tartani. Más kérdés, hogy egyik jelölt sem tetszik, de ez nekik nem számít:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés