Jön Trump

2016. július 21. 7:05

Máté T. Gyula
Magyar Hírlap
A republikánus elit – kivéve a duzzogó Bush-klánt – kénytelen volt rájönni, hogy csak Trump segítségével juthat vissza nyolc év után „hivatalosan is” a Fehér Házba.

Legyőzheti Hillary Clintont? A közvélemény-kutatások alapján szoros a verseny. Trump vitathatatlan előnye, hogy a kampány óhatatlanul a hozzá való viszonyról fog szólni. Clinton semmilyen értelmezhető alternatívát nem kínál. Oktatási- és egészségügyi reform, munkahelyteremtés, a fegyvertartás korlátozása? Férje és Barack Obama kétszer nyolc évig igyekezett ebben előrelépni, az eredmény pedig egy nagy nulla. Biztonságpolitika? Könyörgöm, ez éppen Hillary Clinton sara! Nem az az igazi baj, hogy az e-mail fiókjaiba csak az nem nézett bele, aki nem akart, hanem az, hogy a színesforradalom-projektjeivel ő lobbantotta lángra a fél arab világot és Ukrajnát. S nem utolsósorban életre hívta ezzel az Iszlám Államot is.

Mit tud ezzel szemben a kampányában felhozni? A nem konkretizált emberi jogokat – a máig üzemelő Guantánamo fényében ez egyébként is, komoly? –, az LMBTQ-szentséget és azt, hogy Trump egy titkárnői fenekeket paskoló bunkó, ő meg magát jó karban tartó diplomás nő.

Trump vagy Hillary? Mindketten változást ígérnek, de megszemélyesíteni ezt hitelesen Trump tudja. Sokan egyszerűsítenek, mondván, hogy Trump a Dallas című tévésorozat, Hillary pedig a Szex és New York világának hőse. Sajátos értelemben viszont most éppen az »amerikai gyökerekhez« való visszatérés jelenti az újat.

Megváltozik Amerika? Kétlem. A tengerentúlon nem is annyira megfoghatatlan háttérhatalom, a multinacionális társaságok és lobbik érdekein és érdekérvényesítő képességein egy elnök sem tudott – ha akart egyáltalán – változtatni. Nem hiszem, hogy Trump fogja a »tiszta, tisztességes és becsületes Amerikát« visszahozni, de tény, hogy már eddig is rendesen felkavarta a poshadt píszí állóvizet. S mint korábban a fent említett Boris Johnson is bizonyította a brit népszavazás kapcsán, néha a lehetetlennek tűnő is valósággá válhat. Az már más kérdés, hogy milyen lesz az a valóság…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés