Bevándorlókkal oldanák meg a magyar cégek munkaerőhiányát

2016. július 6. 18:21
Egyes ágazatokban és szakmaterületeken már Magyarországon is növekvő gondot jelent a munkaerőhiány. A kormány ezért azon dolgozik, hogy harmadik országból érkező szakképzett munkaerővel orvosolja a cégek problémáit. Varga Mihály szerint senkinek nem kell aggódnia, hogy elveszti munkahelyét.

A kormány határozott lépéseket tesz azért, hogy a Magyarországon egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ne legyen akadálya a gazdasági növekedésnek – nyilatkozta az MTI-nek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a rövid távú munkaerőpiaci prognózis keretében megkérdezett vállalkozások negyede jelezte, hogy bizonyos munkapozíciók betöltésekor munkaerőhiánnyal szembesül.

Senki nem veszti el az állását, ígéri a miniszter

A hazai munkaerőpiacra leginkább az jellemző, hogy egyes ágazatokban és szakmaterületeken jelent növekvő gondot a munkaerőhiány, tette hozzá. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról a miniszter elmondta, annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Varga Mihály leszögezte: senkinek nem kell aggódnia, hogy emiatt elveszti az állását, hiszen csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik.

Adókedvezmények is jönnek

A miniszter fontos feladatnak nevezte ugyanakkor, hogy megoldják az érkező munkaerő elhelyezését is. Jövőre ezért adókedvezményekkel támogatja a kormány a cégek lakhatásra fordított kiadásait. Január 1-jétől a munkáltatók például a munkásszállás kialakítására és fenntartására fordított kiadásaikat kétszeresen vehetik figyelembe a társasági adóalapjuk megállapítása során, emellett bevezetik az úgynevezett mobilitási célú lakhatási adókedvezményt is. Olyan támogatásokat is megfontolunk, amelyek közvetlenül segíthetik szálláshelyek létrehozását, mondta Varga Mihály.

A kormány nyitott a munkaadói partnerek javaslataira, és további lépéseket fog tenni, ha a munkaerőpiac helyzete ezt indokolja. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslatában egyebek között rövid távú célként fogalmazza meg, hogy kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására; a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését pedig a vállalkozások jövedelemtermelő képességével összhangban, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel javasolja megoldani. A szövetség szorgalmazza, hogy az aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés, a munkaerő kiváltó vállalati beruházások fokozott támogatása az EU-s források bevonásával, adókedvezményekkel és célzott központi fejlesztési programokkal.

Képünk illusztráció, vietnámi vendégmunkások NDK-beli megérkezését ábrázolja.

Összesen 238 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt tartunk. A németek, angolok, osztrákok, csehek felszívták az európai munkaerőt, mi meg impotálhatjuk a nigrót, sárgát, hogy valahogy életben maradjon az ország. Szégyen, hova jutottunk.

Nem tiszta ez az egész.
Ha keu-ból jönnek határozott idejű szerződéssel, akkor el tudom fogadni.

Skizofrén állapot ez így a kvótaszavazás miatt, is.

Az országunkban állomásozó külföldi multik kérik? ha igen, akkor csapda.

"Képünk illusztráció, vietnami vendégmunkások NDK-beli megérkezését ábrázolja."

Szlovákiából, Erdélyből.Kárpátaljáról. Szerbiából nem találtak vendégmunkásokat ábrázoló képeket? Miért kellett vietnami bevándorló múltbeli képpel illusztrálni?
Egyáltalán miért kell az illusztráció?

Egyébként a keleti régióban már régóta dolgoznak a felsorolt országokból, országrészekből vendégmunkások.

Te olyan vagy, mint a .... Hosszú

Szó sincs itt a kvótát érintő migránsokról, hiszen közöttük alig van képzett munkaerő.
Itt a példa.

Ötven migránst sikerült eddig munkába állítani a 2 millióból Németországban

A Munkaügyi Hivatal szerint jelenleg 300 000 menekült keres állást. A DAX-konzorcium Németország 30 legfontosabb vállalatát tömöríti egybe, köztük olyan cégeket mint az Adidas, BMW, Deutsche Bank, Henkel, Lufthansa, Siemens vagy a Volkswagen. Tevékenységi körük igen széles, ezért tényleg rengeteg különböző pozícióra pályázhatnának a migránsok. Összesen négymillió munkalehetőség vár rájuk! A statisztikák alapján azonban 54 menekültnek sikerült elhelyezkednie eddig a kétmillióból.

Várok a végső véleményalkotással, amíg kiforogja magát a téma.

"A magyar munkásnak éhbért fizetnek, de olcsó 3. világbeli munkaerőt hívnának be, hogy a külföldi cégeknek jobban menjen, és ezáltal a (semmit nem érő) gazdasági mutatók is szebbek legyenek."

Hol vannak a szakszervezetek? Mit csinálnak? Nem az lenne a dolguk, hogy harcoljanak a bérekért?
Nem a pártok mellé kellene állni, hanem a gyárkapuk elé, vagy a gyárak vezetősége elé képviselve a munkásokat.

Más országokban sztrájkokat szerveznek a munkaadókkal szembe, Magyarországon meg a kormányt vegzálják.

Csehek?

A kőgazdag "mag-Európa" pedig mindig is felszívta a munkaerőt. Mi ebben az újdonság? Már a 60-as, 70-es években milliószámra érkeztek az NSZK-ba (de még az NDK-ba is...) vendégmunkások.

Külföldre legtöbben a nyugati régióból mentek el. Többségük szolgáltatásban dolgozik és a képzettségük nem felel meg a hiányzó szakmáknak. Így innen nem várható a feltöltés. A keleti régióban nagyobb a munkanélküliség, ott meg nem rendelkeznek a szükséges képzettséggel. Soknak csak nyolc általánosa van, vagy még az sincs.
A nyugati régióból pedig nem fognak áttelepedni a keleti régióba. Így maradnak egyelőre a vendégmunkások. A képzés fokozásával, a felnövekvő utánpótlásból majd pár év alatt meglesz a szükséges létszám.

Korábban többet és jobban kellett volna foglalkozni a szakmunkás képzéssel. Ehelyett a felsőoktatásba nyomták a pénzeket, olyan képzésbe amelyekre jelenleg nincs szükség.
Na ja! A minőség-mennyiség problematikája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés