Osztrák elnökválasztás: a tanúk szerint is történtek törvénysértések

2016. június 20. 18:55
Az osztrák alkotmánybíróság hétfőn kilencven tanú meghallgatását kezdte meg az elnökválasztással összefüggésben; az első tanúmeghallgatások az államfőválasztás eredményét megtámadó szabadságpárti vádakat igazolták: többek szerint is előbb bontották fel a levélszavazatokat a törvényben előírtnál. A választást akkor ismétlik meg, ha az alkotmánybíróság meggyőződik arról, hogy a történtek befolyásolták a választás kimenetelét.

Az oszták alkotmánybíróság elkezdte vizsgálni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június 8-án benyújtott igényét, amellyel jogi úton támadják meg az államfőválasztás eredményét. A párt elnöke 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri. Az alkotmánybíróságnak négy hete van arra, hogy megvizsgálja a beadványt és döntést hozzon. Ez még várhatóan tehát az előtt megtörténik, hogy az új államfő július 8-án hivatalba lépne. 

A panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat és olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Továbbá néhány választókörzetben nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Hétfőtől csütörtökig összesen kilencven tanúmeghallgatásra kerül sor, e négy nap alatt a választási bizottságok munkatársait idézik be. Hétfőn 25 munkatárs vallomására került sor. Az első tanúk arról számoltak be, hogy a választási bizottságok „igen könnyelműen” tartották be a törvényi előírásokat.

Az innsbrucki választási bizottság vezetője azt mondta, hogy időhiány miatt a levélben leadott szavazatok borítékát már vasárnap, a választás napján felnyitották. Az osztrák választási törvény szerint a levélben leadott szavazatokat csak a választás másnapjának reggelén, 9 órától lehet felbontani. Egy dél-stájerországi illetékes szintén arról számolt be, hogy szintén időhiány miatt már vasárnap megszámlálták, a karintiai Villach városában pedig már hétfő reggel 9 óráig számba vették a szavazatokat. 

A választást akkor ismétlik meg, ha az alkotmánybíróság meggyőződik arról, hogy a történtek befolyásolták a választás kimenetelét. 

Az alkotmánybíróság szóvivőjének közlése szerint a nyilvános meghallgatás folytatódik a jövő héten is, akkor a bizottságok pártdelegáltjait idézik be. 

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Osztrák nagypolitika egy hírben: elszállt csalók.

"A választást akkor ismétlik meg, ha az alkotmánybíróság meggyőződik arról, hogy a történtek befolyásolták a választás kimenetelét."

Ez nagyon ritka esetben valósulhat meg. Az már inkább, hogy befolyásolhatta e az eredményt.

Az nem elégséges, ha a szavazatszámlálás nem a törvényi előírásoknak megfelelően történt? Netán a kis törvénysértés, még nem törvénysértés?

A tényeket nem tudják nem figyelembe venni, mert abból nemzetközi botrány lenne. Igaz abból is, ha meg kell ismételni.

"Nocsak, osztrák balliberálték csaltak?"

Nem csaltak csak szélesre tárták a szárnyas kapukat és beengedték az "indiánokat". :-)

"Szabálytalanságok történtek, gyakran csak hanyagságból."

Na ja! Szabálytalan nyitották ki a szárnyas kapukat, azután a becsukás is szabálytalan volt.
Egyébként is a kis csalás még nem csalás. :-)

Azért én arra nagyobb tétet tennék, hogy meg kell ismételni a választást. Nekem túl soknak tűnik a 150 oldal. Az eddigi meghallgatottak elmondása súlyos szabálytalanságra világítanak rá.

Bármi történik - ahogy írod is - rányomja bélyegét az osztrák választásra és a közhangulatra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés