Ennyi Merkel elég volt a németek többségének

2016. május 10. 20:06
Németországban a lakosság csaknem kétharmada nem szeretné, ha a következő ciklusban is Angela Merkel lenne a kancellár, mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés. Kelet-Németországban szívlelik a legkevésbé Merkelt.

Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérésében megkérdezettek 64 százaléka mondta azt, hogy nem szeretné, ha a 2017-es szövetségi parlamenti választás után is Angela Merkel lenne a kancellár. Csupán 36 százalék üdvözölné, ha a kormányfői tisztséget 2005 óta betöltő politikus hivatalban maradna a következő ciklusban.

Ostdeutschland </3 Angie

Angela Merkel elutasítottsága Türingiában és Szászországban a legnagyobb, a két keleti, az egykori NDK területén fekvő tartományban 79 százalék, illetve 76 százalék ellenzi, hogy negyedszer is kancellár legyen. Angela Merkel támogatottsága két nyugati tartományban a legnagyobb, Brémában és Schleswig-Holsteinben egyaránt 55 százalék üdvözölné, ha a 2017 őszén rendezendő választás után is folytatná munkáját.

A Cicero megbízásából végzett kutatás szerint a kancellárt a legnagyobba arányban az alacsonyan képzettek és alacsony jövedelműek utasítják el, és leginkább a magasan képzettek és magas jövedelműek támogatják. A képzetlenek és a 1000 euró alatti havi jövedelemmel rendelkező háztartásokban élők 74,8 százalék, illetve 74,2 százalékos arányban ellenzik Merkel újabb kancellárságát, míg az egyetemi vagy főiskolai végzettségűek és legkevesebb 4000 euró havi jövedelemmel rendelkező háztartásokban élők 58,2 százalékos, illetve 56,5 százalékos arányban támogatják, hogy maradjon.

Így állnak most a német pártok

Pártpreferencia szerinti bontásban az Alternatíva Németországnak (AfD) és a Baloldal támogatói körében a legnagyobb - 96,2 százalékos, 87,6 százalékos - Angela Merkel elutasítottsága a Cicero honlapján ismertetett felmérés szerint.

Az Insa adatai szerint ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a szavazatok 30,5 százalékát szerezné meg, ami a legalacsonyabb érték az Insa 2009 óta folytatott méréseinek történetében. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) ugyancsak mélyponton vannak, 19,5 százalékot szereznének. Ez együtt 50 százalék, vagyis a Bundestagban most csaknem 80 százalékos többséggel rendelkező pártok nem tudnának többségi támogatással rendelkező kormányt alakítani.

Az AfD viszont tovább erősödött, 15 százalékon áll, ami az eddigi legmagasabb érték az intézetnél. A választókorú népességre nézve reprezentatív felmérést május 4. és 9. között készült 2048 ember megkérdezésével.

Stoiber a Bildben fenyítette be Merkelt

Közben tovább folytatódik a CDU gyengülése és az AfD előretörése révén indult vita a CDU irányultságáról. A CSU több vezetője után Edmund Stoibert, a párt korábbi elnöke, volt bajor kormányfő is jobboldali fordulatot sürget a testvérpárttól. Az uniópártoknak a demokratikus spektrum jobboldalán álló szavazókat is integrálniuk kell, mondta Edmund Stoiber a Bild című lapnak. Hozzátette, hogy a testvérpártok között jelentős nézeteltérés alakult ki alapvető kérdésekben, mint a biztonság és a menekültpolitika. Ha nem lesz közeledés, a CSU önálló programmal vesz részt a 2017-es választási kampányban, mondta a volt bajor miniszterelnök a Bild keddi beszámolója szerint.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Badarság. Merkel népszerűbb, mint valaha.

Nem nagyon értem a dolgot. Ezek szerint tartományonként 21-58% között van azok aránya, akik támogatják Merkelt. Ez bizony még a visszaesés ellenére is hatalmas támogatás. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy bukik, mert nem mutatkozik olyan politikus, aki eséllyel szállhatna szembe vele. Nem örülök neki, de ne csapjuk be magunkat.

Ne akard megerteni a noket. A nok ertik a noket es utaljak is egymast!

Merkel sohasem volt "hétköznapi nő".
Hippiként kezdte a pályafutását, az NDK-ban szocializálódott.
Ha csak ezt a tényt vesszük alapul, az érdekesnél is érdekesebbnek tűnik, hogyan lehetett kancellár az egyesítést követően.
Ha minden sikeres férfi mögött kell egy nagyszerű nő, akkor talán a tétel fordítva is igaz.
A németek körében még mindig népszerű.
A bukáshoz az kell (bárkiről is legyen szó), hogy a háttér is meggyengüljön. Ez még nem látszik, illetve nem markáns.
A nemzetközi megítélése pedig nekünk, gyalogoknak nem ismeretes, mint ahogyan a küldetése sem,illetve az sem, ha nem küldetés, akkor mivel fogják.
A "nagy háttér" láthatatlan.

Valami konkrétum, ha már állítasz valamit?

Ha jól értem, akkor Merkel a betelepíteni kívánt muszlimokkal védené meg az általad említett zsidókat. Érdekes meglátás - hogy finoman fogalmazzak.

Te viszont népszerűtlenebb mint valaha. Nyugtass meg hogy nem józanon írsz ilyen hülyeségeket.

Legközelebb ne igyál a gyógyszeredre mert sületlen hülyeségeket írsz miatta.

Lassan észhez térnek a németek. Pedig még nem is volt semmilyen igazán nagy terrorista akció náluk. De azt borítékolhatjuk hogy lesz. Igen jó eséllyel még a jövő évi választások előtt. Majd utána meglátjuk hogy lesz még Merkel kétharmados elutasítása 90% feletti is. Lehet hogy kihúzza a következő választásokig, de ebből a spinéből többet kancellár nem lesz.

He he he, pont ez írtam én is. Így legyen!!!! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés