Kapu kis szárnyacskákkal

Lemondott Werner Faymann osztrák kancellár

2016. május 9. 13:23

Lemondott osztrák kancellári és szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről Werner Faymann. Pártja vezetését Michael Häupl bécsi főpolgármester veszi át ideiglenesen, a kormányzást pedig Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár. Egyelőre egyik pozíció esetében sem született döntés arról, ki lesz Faymann utódja.

Werner Faymann hétfőn Bécsben bejelentette: lemond osztrák kancellári és szociáldemokrata pártelnöki tisztségeiről. Döntését azzal indokolta: nem élvezi pártja teljes bizalmát. A döntés bejelentésekor tartott beszédében ezt mondta:

„Önök az elmúlt napokban olyan részletességgel tudósítottak a pártban zajló folyamatokról, hogy ezt felesleges lenne részleteznem. Nem arról van szó, kinek van többsége a pártban. A kérdés a következő: rendelkezésre áll-e ezekben a nehéz időkben, a nagy kihívások időszakában – a munkanélküliség leküzdésében, a versenyfeltételek javításában, a társadalmi kohézió erősítésében és a menekültválságban a rend és emberségesség biztosításában – a párt teljes mellszélességgel az ember mögött? Erre a kérdésre sajnos nem a válasz. Az erős hátszél mára elveszett. A többség ide kevés.”

Faymann szerint a kormányzatnak új startra van szüksége, hiszen Ausztria a tét. „Az országnak olyan kancellárra van szüksége, aki pártja teljes támogatását élvezi. A kormányzatnak erős újrakezdése van szüksége. Aki mögött nincs erős hátszél, nem alkalmas a feladatra” – fogalmazott Faymann döntése bejelentésekor.

Utódlásáról nincs még döntés. A pártvezetést ideiglenesen Michael Häupl bécsi szocdem polgármester veszi át, a kancellári feladatok este fél hattól az alkancellára, a néppárti Reinhold Mitterlehnerre szállnak át, szintén ideiglenesen.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/99869
Bukovics Martin
2016. május 9. 13:51
Először is: Werner, der Kurs stimmt!

Másodszor: ügyes taktikai megelőző csapást láthatunk arra az esetre, ha az FPÖ-s Norbert Hofer nyerne (fog) a május végi elnökválasztáson és ígéretéhez híven feloszlatná a parlamentet. Így ugyanis, hogy Faymann lelépett és valamiféle új irányon is elgondolkodnak, nehéz lesz értelmesen megindokolnia, miért is akar új választásokat, már persze azon túl, hogy HC Strache legyen a kancellár.

Időhúzás és kárminimalizálás 2 in 1.
Válaszok:
packó | 2016. május 9. 13:57

Ajánljuk még a témában