Kiska: Szlovákiában van tér további menekültek befogadására

2016. április 27. 21:28
Szlovákiában van lehetőség arra, hogy az ország további menekülteket fogadjon be és segítséget nyújtson számukra – jelentette ki a szlovák elnök szerdán Nyitrán. Andrej Kiska, aki ismert befogadáspárti álláspontjáról, úgy véli, hogy erkölcsi kötelesség segíteni a migránsokon.

Szlovákiában van lehetőség arra, hogy az ország további menekülteket fogadjon be és segítséget nyújtson számukra – jelentette ki a szlovák elnök szerdán Nyitrán. 

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett Andrej Kiska erről a nyitrai egyházmegye pasztorációs központjában tett látogatása során beszélt, ahol a Szlovákia által tavaly befogadott iraki keresztényekkel találkozott.

„Szlovákiának, amely sikeres ország, gondolnia kell arra, hogyan segítsen azoknak az embereknek, akiknek veszélyben az élete. Ez kötelességünk, és van is rá lehetőségünk, és ez a lehetőség (a jelenleg kihasználtnál) lényegesen nagyobb” – mondta Andrej Kiska. Hozzátette: azért látogatott Nyitrára, hogy tájékozódjon, hogyan élnek a befogadott irakiak és hogyan segíthet rajtuk.

Andrej Kiskát, aki két évvel ezelőtt lépett a politika színpadára, az Egyesült Államokból hazaérkezett vállalkozóként választották Szlovákia köztársasági elnökévé, a migrációs válsággal kapcsolatosan a kormány hivatalos álláspontjától és a közvélemény túlnyomó többségétől eltérő, azaz befogadáspárti álláspontot képvisel. 

Tavaly nyári, a pozsonyi parlamentben elmondott országértékelő beszédében az Európai Unióba beáramló migránsokkal összefüggésben a kormány migránspolitikájára utalva úgy fogalmazott: „Erős kijelentések helyett jobb lenne egy kicsit csendben maradni, és tudomásul venni, hogy ezek a menekültek nem a szegénység elől menekülnek, az országnak erkölcsi kötelessége segítenie rajtuk.” 

Szlovákia tavaly decemberben másfélszáz asszír keresztényt, Moszul városának környékéről érkezett mintegy 25 iraki családot fogadott be. Az irakiakat először a kelet-szlovákiai Homonnán (Humenné) lévő menekülttáborba vitték, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után Nyitrán és környékén helyezték el őket.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés